THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

05 January 2012

Persediaan Kelengkapan Baby Mengikut Checklist...

Sudah bersedia?? sedia atau tidak inilah realitinya...sudah sampai masa prepare barang si kecik..kena ready ready kan apa yang patut....yer la nak sambut orang baru lahir melihat dunia...serba serbi kelengkapan pun kena la get ready...dari segi pembelian dah citer kan hari tu mengikut budget...sebelum membeli mesti kena ada checklist apa perlu dan tak perlunya beli...dulu kawen ada checklist ..now turn barang baby lak..berchecklist...kalau takde checklist payah gak...lagi anak sulung kan...blur jap apa nak beli ..mana nak patut mula beli ...checklist ni pun rujuk pada yang dah berpengalaman...kalau tengok full checklist semua nak beli ...so buat permulaan menyambut kelahiran orang baru...kita cantas apa tak patut beli..beli yang memang patut aje...kalau rasa yang tak patut tu kena ada lepas bersalin boleh beli lagi kan...patut ngan tak patut tu subjektif....ada duit beli aje...


NEWBORN BABY CHECKLIST:

EVERYDAY
Napkin / Lampin - 1 dozen
Wet Tissue - ha ni beli berlambak...konpom banyak guna
Barut - beli internet aje...setel...8 helai cukup
Nappy Liners - beli untuk alas atas pampers or napkin..takut berak banyak kan
Bottles Cleanser (berus botol) - jenis dari botol Tomee Tippee
Nappy Rash Cream - EA beli kan jenis Pureen..eh pandai pulak belikan eh
Botol susu - standby beli 3 botol sebab keje kan..kena ajar botol gak..yuhuuu Tommee Tippee comel
Termos Air Panas - pakai hadiah kawen...hihi
Newborn Pampers - pampers murah Hey Baby jek dulu...new born kan pakai satu hari 7-8 keping..
Beg baby - Setel packing
Bottles Detergent (Sabun) - dah beli Nappy Klein hari tu..maintain bau best
Puting - patut ke tak ni?? tunggu la besar sikit


BABY CARE / BATHING
Baby Bath Foam
Cotton Buds
Baby Powder
Tikar tukar lampin /Rubber Coat
Baby Shampoo
Baby Towel
Baby Lotion/ Oil
Baby Sponge
Baby Cloth Detergent
Baby Mat utk dalam bath tub
Bath tub
Minyak Angin Yuyi/Minyak Telon

** semua di atas setel !! pilihan tok mak semestinya dari Johnson Purple...wangiii


CLOTHING
Bibs - beli 2 helai...leh pakai masa minum susu kan...ewahh mak ko
Handerkchief / Towel untuk sendawa / muak - tok mak belikan banyak nyaa ada 12 helai
Rompers - kegilaaan wooo ada 8 heali tambah 2 helai lagi hadiah dari tok mak...
Topi - 2 helai cukup...nanti besar tukar topi snowcap..
Sarung Tangan & Sarung Kaki : ada 8 pasang ikut warna baju..hamboii kemain mak nya nak laram kan
Baju tgn panjang/Seluar panjang- bertambah dari 5 ke 6 helai dari tok mak
Seluar pendek/Baju tgn pendek - sudah bertambah jugak...apa lagi tok mak la..ada 2 helai lagi..
Baju lubang-lubang - tok mak beli 2 helai so dh ada 4 helai..

** banyak tok mak belikan yer...mekasih tok mak..kebanyakann size tok mak beli agak besar...katanya leh pakai sampai ke 6 bulan atas...okeh mari susun dalam laci tier yer...one by one


BEDDINGS
Kelambu - tok mak cakap tak perlu sbb takde nyamuk...follow jek la
Bakul pakaian baby - tak beli bakul ganti ngan tier plastik laci
Set tilam & bantal - tempah lambat sgt siap ..redeem pakai voucher jusco jek..jimat..brand Sweet Cherry
Buaian Baby - takyah beli umah tok mak banyak..kan baby sitter..
Selimut - beli 6 helai..
Enjut Baby - oh ini apaknya punya part ...huhu tak campur big things ni...katanya lepas baby kuar beli
Feeding pillow / bantal menyusu baby - ada gak eh ..moden kan skrang ..dari jenis KIKO


Ok get ready semua....lipat susun elok elok...tak lama lagi dah nak digunakan...material dah ready..body camner sudah ready ke fizikal mental....huhuhuu...nevessssss ..



ADA LAGI SEBENARNYA THINGS TAK BELI...MORE TO BASIC LA..MACAM WARMER, STERILIZER, BREAST PUMP, STROLLER, STORAGE BOTTLE....TAKPE YANG NI KASI SETEL LEPAS PANTANG AJE LA...




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

20 comments:

mekchu said...

tak pe.. brg2 last tu lps deliver pun boleh beli.. brg2 penting yg kat atas2 tu mmg kena ada dulu.. dah siap packing baju2 baby & baju ko stdby dlm keta?

Shu @ Mrs. Hamid said...
This comment has been removed by the author.
Shu @ Mrs. Hamid said...

Mimi, breastpump kalau boleh, beli sebelum bersalin. mana tau cik B penuh ke time berpantang, tak de la kelam kabut nak mencari pump. sakit woooo kalau overload.

puansazusarin said...

byk jgk barang kne ble kan..skg sy dh 4bln..kne kumpul duit lah dr skg =)

LiAnA said...

kalau bleh baby jgn pakai bedak.. tak berapa elok takut hidung dia sensitif.. baby oil dgn lotion ok je..

Nailah Azman said...

Neklah mmg suka baby johnson purple tu. Wangiiii! Dari bedak, lotion and brg mandian pun sama. ;)

youramirah said...

kak mimy,

betul betul kena beli breast pump sebelum deliver. mcm kes saya, arsyad nak tidoooooo je. kejutkn pun dia minum sikit je. sudahnye breast bengkak, sakit ketiak woooo. saya beli cap anakku murah je xsampai 100. berbaloi2. terus xpikir nk beli yg memahal, tunggu roska yg ni dulu. hehe.

pastu psl botol tommee tippie, saya pon ada belikan utk arsyad train minum. dia susah nak minum, abes puting botol tu dia kunyah2. silap saya xtrain awal. sudahnye saya beli puting getah cap Doctor Baby, gantikan kt botol yg shape biasa sbb Tommee Tippie punye puting kan kemain lebau. huhu.diorg xde latex teats, silicone aje. sedihhh~ beli memahal tp arsyad namo pakai!

La dOLcE mEa_nAtt said...

wahhh besnya .......esaited pulak nak dapat anak buah baru nehhh

ratusiput said...

aku teruja sama tgk preparation ko yg complete ni...selamat menempuh alam baru nanti :)

Mak Izz said...

betul kata kawan2 yg lain tu, breastpump elok beli sebelum bersalin sbb nt blh guna terus. mcm bouncing net, stroller etc lepas bersalin boleh beli. kdg kawan2 kasik hadiah benda2 ni, dh jimat duit xyah beli.

Eri-chan said...

weh ni mak ko super excited nak dpt cucu dari anak pompuan sulung ni...

Liyana said...

sy pulak yg bdebar2 bace entri akk ni... hehehe

mia-ina said...

wah byk nya dh beli brg..yela dh dekat ms kan akak..bagus..bagus.

NeenaAnuar said...

eeii.. tak sabarr aku nak tunggu your little junior beb! barang2 semua adelah tersangat comel! aku plak yg terujaa nie! hehehe...

daela said...

Nok...titiba kau rasa jeles teramat...tengok kau punya persiapan...Sob sob...hanya kau yang mengerti nok..:(

Shu Shinju said...

comel2 jer semua barang... xsabar nak tunggu baby akak keluar..:)

Ann Ishak said...

Better ready kan brg utk baby ni, dah dlm pantang nnt senang

aTy _faRed~ said...

dah kire ready ar tu..tunggu nak kuar baby jer..[cakap macam ar beranak tu semudah membeli barang kan..;p] huhu.. yeah..now..prepare mental n fizikal jer..:)

Bitt (double IS) said...

if opis ada buat collection kann minta jek stroller...sebab dulu opis hubby cenggitu...hehehe kalau tak de tak pe...

perghh bila ada barang mesti tak sabar2 nak tunggu dia keluar kannnn :) eee bestnyaaaaaaaaa

Vitamom Liana said...

thanks bagi senarai list.. :)

tumpang lalu ye tuan tanah..
saya ada menjual set ingin hamil, menyusu, berpantang dan set kecantikan :)
http://thevitamom.blogspot.com
http://facebook.com/vitamom

Google