THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

11 January 2012

Checkup Minggu Ke 36 dan 37

Semalam aku pegi checkup yang sepatutnya untuk minggu 36 yang dah lepas...so sekali datang sudah 37 daaa....sedih sayu la pulok...ada beberapa minggu je untuk checkup...dulu pada awal nya kerap checkup aku selalu mengeluh....penat, tak larat, tak sanggup..ni dah hujung hujung tau lak ko sedih kannnnn...sudehhhhhh drama swasta pulakk...tapi serius beb...aku memang rasa sebak...seawal 2 bulan pregnant dah checkup..pulak tu ada kes pulak ..lagi bertambah la check up sana sini...bila kerap tu aku agak stress...dah la nak drive tak leh kan...kena la berhantar berjemput..now dah melepasi tahap 3rd trimester...Alhamdulillah dah sampai tahap ini aku membawa perut bersama baby checkup bersama...semua nya demi aku dan baby jugak...nak pastikan kesihatan ibu dan baby baik.....syukur nikmat...

Dah hujung minggu nak ke 40 bulan ni...checkup nya pun dah fokus pada kedudukan baby...nak pastikan baby dah engaged kepala kat bawah....kedudukan baby..checkup yang normal BP, berat, HB tu macam biasalah ek..selagi belum bersalin pastikan semua stabil....cuma tak de details scan je....oh miss u la baby mama...rindu nak tengok...doktor cakap takpe..lagi beberapa minggu je nak jumpa...Insya Allah...baby mama ni kecik je doc cakap...baru 2.4kg...okla biar kecik dalam jangan besar dalam..payah nak teran normal nanti......itu yang doktor cakap la..so aku tak risau la ngan gain dia..ni ada 2 weeks lagi...maybe baby leh grow up lagi...patut la perut aku kecik jek kan...tak kisah yang penting sihat di dalam ...strect mark pun dah mula berlegar kat pinggang ni..oo lalala...dah tak kuasa nak sapu bio oil ke hapa...tunggu la lepas bersalin aku sapu...hahaha malassssss....kalau tak hilang juga mau menangis nanti...


Ini baru la nama nya perut ibu mengandung...9 bulan baru nampak weh...so jimat la tak payah beli baju..pakai je apa ada...membazir pulak nanti

Fokus semalam ialah cara proses kelahiran yang dijangka normal atau czer...so semalam atas hasil perbincangan pakar pakar doktor gynae HKL ...lama gak la aku nak dengar result....hampir 3 jam....pehh...doktor dah decide aku boleh bersalin normal...tapi di tahap second stage shorten...maksudnya bila gesaan tahap kedua dah buka dah takleh berlengah kena push untuk keluarkan baby...dan sedaya upaya baby akan keluar mengikut apa cara samada vakuum or forsep....owh...seboleh aku tak nak guna kekdah forsep vakuum.....sebab aku kan ada penyakit MG tu so takut ibu lemah tak bermaya..nak push kan banyak guna tenaga luar biasa...so during contraction pun kena makan ubat mestinon macam biasa....nampaknya kena praktis senaman push hembus nafas ni everyday ni.....aku berdoa memoga senang la perjalanan bersalin nanti...mudah mudahan dikurangkan la sakit bersalin tu nanti....amin amin...


SUMMARY CHECKUP FOR 36/37 Weeks = 9 Months

Baby
Berat : 2.4 kg
Ukuran kaki/tgn/kepala: normal
Heart Beat - 143  (normal 120 - 160)
Fetal Movement - Good 

Mama
Berat: 114.7 kg (hahaha gemuk sudahh naik wooo)
Tekanan darah: 132/77 (Normal tapi atas kena berjaga macam nak tinggi)
HB : 12.5 (Normal)
Urine : Nil/Blue
Tinggi Rahim -36cm
Placenta - Cephalic / Fundal Placenta (kedudukan uri atas dan kepala baby dah masuk laluan bawah)






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

13 comments:

NanieZara said...

yeay....k.mimi boleh punya..yg penting better pegang kaki sendiri dari pegang tiang besi..so kita tau tahap kekuatan kita.

Bitt (double IS) said...

tak lama dah tu baby nk kuar...hoyeahh

Deqna said...

takpe kalau vakum pun... sbb nak cptkan proses kelahiran.. aku dulu kena vakum gak.. sbb tulang pelvik kecik.. tapi anak lahir memang lonjong lah kepala dia.. tapi lama2 hilang lah lonjong dia tuh..

-oP_ida- said...

kakmimi *KITA* dh makin hampir dengan SAAT indah tuh....

antara kita dua tatau sapa nak TERAN dl nieh....NEBES becampur TERUJA..hihihih

ratusiput said...

semakin hampir beb.mmg sedih sbb kite nak tinggal dah experience peknen n check-up2 ni sme.tp takpe...tahun dpn lah peknen lg.abang dulu pun kuo 2.2 je.masa mandikan dia cinonet je.takpe jnji sihat dedua k.pray for u.

aTy _faRed~ said...

aminnnn.....moge segalenyer dipermudahkan...ape2 pon..yang penting ko pon sihat jugak..

Queen said...

yeay..tak lama lagi mommy mimmy la ye.. semoga dipermudahkan..amiiinn

ciksuen said...

i nye baby pon kecik. xpe, jgn riso. yg plg penting dua2 sihat. u mmg da xlame da ni dear. moga2 semua lancar nnt n dipermudahkan. amin.

SURIA AMANDA said...

x lama jer lagi tuh...

Liyana said...

amin...smg dipermudahkan... x sbr nye nk tgu baby kuar :)

POSH76 said...

Insyallah doakan semuanya selamat...mesti suspen 1st baby...

PUAN SUE said...

xsabar nk tgok bb akak tau...

amal said...

insyaallah selamat semuanya. tak lama dah kan. tak sabar ehehe

Google