THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

16 January 2012

Buku Pink Aku Yang Kepampam Bakal Kenangan ...Hihi

Kalau yang memang checkup Gomen pasti tau buku pink dan fungsinya...buku pink ni kalau buat checkup gomen memang wajib...semua hal perihal checkup akan direkod dalam buku ni...kiranya sepanjang pregnant buku hikmat la...jangan bagi hilang sudah...hilang memang bising la nurse nak kena rekod balik..sanggup dengar bebelan nurse...tak suka hokehhhhhh.....walau tak suka tapi check gomen la bagi aku terbaik...sebab checkup yang terperinci..

Apa fungsi buku ni?? buku ni akan merekod segala pergerakan ibu dan bayi..segalanya akan dicatat dalam ni..ukuran berat timbang, BP, HB, MGTT, gerakan baby..apa saja yang berkaitan ibu dan baby...buku ni kira macam diari doktor la...setiap kali check mesti kena rekod..ada aje la tulisan doktor or nurse dalam tu...kadang paham kadang tak paham..carta pun turun naik ikut perkembangan...ada tu berat naik tetiba turun...HB lak turun naik...gitulah kekdah setiap kali check...

Sejujurnya aku dah rasa pasti akan merindui saat saat manis setiap bulan checkup...aku ni lagi la ada kes pantauan kan...buku ni memang duk heret la dalam handbag tu ke hulu ke hilir...sebulan je checkup dah 3 tempat...maknanya dalam sebulan 3x...Klinik Kesihatan , Klinik O&G HKL, Specialist MFM HKL..cecite..kekadang boringgggggg hokeh menunggu punyala sengal...gomen kan ramai orang...tu pasal sampai buku ni dah rhopa kepampam...bukan sebuah buku yang kemas dan cantik...apa taknya asik selak belek...dalam tu dah serabut berstapler sampai tak cukup ruang nak tulis...

Kenangan sungguh...sob sob...ada lebih kurang 3 minggu lagi buku ini bakal babai...halamak serius touching...pasni dah takde checkup ibu..checkup baby lak...baby pun aku tak pasti lagi nak check gomen ke tak...apa tak nya mengenangkan tahun lepas aku dah amik kesempatan time slip yang agak kerap..dan berazam gak tahun ni kurang kan time slip...malu laa asik masuk lambat...aku plan nak bawa baby check klinik swasta je la..aku pun ada panel kan...so tak de la masalah disitu..eh takpe ke eh?? tetiba tak bawa baby check gomen...tak pe kot...huih main kot kot ok la nanti aku tanya nurse next checkup...



Buku pink kepampam kepunyaan daku....huhuhu ..ada sticker hijau maknanya ibu berisiko berat above 100kg or sebalik nya

Isi dalam pun penuh rekod...tengok ar sampai terkeluar tepi...comot

Kenangan tarikh awal pemeriksaan 7/7/2011...kira kira 9 minggu hamil...oh kejap nya masa berlalu

Helaian putih untuk rekod di Klinik Kesihatan

Helaian kertas pink untuk Klinik O&G HKL...

Helaian Hijau untuk check dari Specialist MFM HKL...

Kenangan buat ultrasound 2D ngan pakar pun simpan....dan juga carta kiraan pergerakan 10x

kad temujanji kasi lekat di belakang buku supaya tak lupa akan tarikh akan datang..banyakkan appointment aku...nah tengok...next appointment KK 19/1/2012


AKU PASTI MERINDUI BUKU PINK KEPAMPAM NI NANTI...DULU MEMULA KEMAIN BOSAN KAN NAK PI CHECK....NAH DI HUJUNG SEDIH PULAK..SOB SOB..HAMEK KAW




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

16 comments:

nurulfarehah said...

ohh... sweet la kenangan bku pink ni. hikhikhik. smoga kamu slmt melahirkan, smbil2 jengah blog saya ye. :)

SURIA AMANDA said...

mak oiii...sampai mcm tu sekali...kena simpan tuh sampai bila2..

Dzil Khadeeja said...

wahhh..kemain tebal agi buku pink akak nie,leh jd sentimental value =)

Deqna said...

hahahaha memang betul2 buku pink kepampam lah... lawak lah ko ni... yelah kan 9 bulan lebih kan usia buku tuh...hehehe

aTy _faRed~ said...

waaahhh..buku ko memang 'hebat'..;p betul2 bermanfaat buku pink ni ek..aku nyer buku pon dahburuk sebab walaupon sebulan sekali[sekarng dah 2 kali] cek..tapi aku hangku letak gak dalam bag hari2..memang kotor dah ar buku aku tu...

mekchu said...

boleh je rasanya nak check-up anak kat mana2.. mekchu dulu pregnen check-up swasta, tp mi-cah check-up kerajaan.. hohohhoo..

frame kan buku tu noks..

Liyana said...

sobb...sobb... buku pink sy siap balut lg dgn plastik, hihi punye la syg kan, walaupun skt setiap kali cucuk amik drh, huhu

mamyharraz said...

buku pink tu mmg banyak kenangan..jd momen rindu tu mesti ada nnt.

sekejapan je masa berlalu dah nak melahirkan baby :) lepas ni kita tgg mimy apdet tentang si kecil pula :)

Hunny Kitty said...

stiker hijau ai menunjukkan ai kurang darah

iizla said...

wahhh banyaknye appointment checkup..terbukti bila tengok buku tu.. 3 minggu lagi ehh..?? all the best k!!

saya dulu checkup perut kat gomen, tapi checkup baby kat private. ok jeer

amal said...

saya ingat buku saya je horror. buku akak lagi dasyat! haha.. simpan elok2 buku ni. anak dah besar leh tnjuk kat dia ehehe

PUAN SUE said...

fuhh...comel sungguh buku akak ni..kenagan ni..

~ NANA ~ said...

memang kenangan tu...hehe

mrs_nazir (Maz) said...

kenangan tuh,...simpan sis, nti utk 2nd bb diorang biasanya nk refer kt ctu..huuhuhhu

Bitt (double IS) said...

jadi kenangan tu mimy :)

jaja_norliza said...

salam...
tuk pengetahuan pn mimy...buku ni mmg kena simpan leklok...nati kalo ade rezki nk dpt baby lg, KK akn mintak balik buku tu...sbb rekod bersalin kita akan dicatat lam tu...so, dorng nk refer....

Google