THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

06 January 2012

Ke Kelas Antenatal @ HKL

Dah 36 minggu baru la dapat attend kelas antenatal....hamboi masuk kelas bagai kan... bak kata emak aku...macam macam la sekarang advance...banyak hospital swasta lain provide offer kelas antenantal...tapi bayor mahal la sikit...tapi tak kisah ilmu pengalaman yang kita dapat tu penting...better pegi 30 weeks...lagi lagi anak sulung ni kan...macam blur lagi...apa itu ini semua tak tau..so baiklah attend kelas antenatal...tak kisah la memana hospital pilihan pun...tapi dinasihatkan lagi bagus pegi kelas di mana lokasi pilihan bersalin...nanti dia akan tunjuk labour room..tak la gelabah kaum husben nanti kan duk tercari cari..

lepak jap sambil BB ditangan snap la kan...ewah mak ko....huhuhu...tunggu EA cari parking HKL yang hazab tu...

Kelas Antenatal aku dah di set appointment semalam bersamaan 5 Januari...memang kena amik cuti la..kelas adalah FREE....sebab HKL tak buat on weekend...walau pun kelas nya 1/2 hari aje...kelas start kul 8.30 pagi till 1.30 tgahri jek....free takde la provide makan yer....just bagi milo dan biskut jek huhuhu...aku lapo mengila....dah la tak sempat bekpes...huii awal benor...dah la parking hazab kan....takde parking EA block ngan kete lain...jangan angkat handbreak...gitula kekdah kalau parking HKL...kelas antenatal HKL ni satu sessi dalam 8 orang ibu mengandung..tak termasuk suami yang datang join sekali...my Encik Awak join jugak...weeee....aku suka EA datang dengar...peranan seorang bapa penting juga dalam ambil tau hal hal dalam labour room...

Kelas buat dalam ni...kecik je..memang tak buat ramai ..satu session dalam 10 orang je...

EA ai follow hihihi...EA dah lain kan....rambut panjang tu...hishh

Kelas handle oleh Nurse bukan Doktor ...nurse bagi penerangan pun macam doktor yer la dah banyak pengalaman kan...siap bagi no fon kalau ada kemusykilan bab breastfeed...nicee

Takde buku,goodies beg provide kecuali pamplet...



Antara topik yang dibincangkan dalam kelas ini adalah merangkumi :

Persediaan Bersalin
-kalau bersalin gomen kena ready buku pink, ic suami, surat nikah...wajib bawa...banyak gak la prosedur dia terang...mana nak daftar...wad mana nak masuk...bila masa suami leh standby tunggu wife...HKL hospital father friendly so digalakkan masuk dalam labour room untuk support bini..tapi no kamera, video yer...dianggap menganggu doktor tengah bertugas tungkus lumus...kalau private boleh kannn..bahawasanya ini gomen hokehh..dan satu lagi kalau sang bapak rasa tak kuat semangat takyah la teman bini yer..kang pengsan jenuh la nak handle bapak lak..so kalau bapak rasa takut darah baik surrender..sempat aku cuit EA..so camne bang ..takut darah tak?? jawapan steady jek..takde masalah..ok ok takpe kita tunggu nanti...hihih


Tanda Tanda Kelahiran
- cuak kelas ni sebab dia banyak fokus tanda nak bersalin...bila masa bukaan bawah...woo setiap sejam rupanya...dari 1cm ke 10 cm adalah selang sejam...pehh lama la nak tunggu ek..secara rawak ada lebih kurang  8 jam nak tunggu baby kuar...masa contraction 1- 4cm nurse galakkan makanan ringan etc biskut, roti untuk tenaga...bukaan 6 cm je dah masuk labour room...ada gak dia citer pasal epidural....epidural kalau nak amik kena sakit kurang dari 4 jam..lebih 4 jam tak di galakkan...epidural ni satu je la...kalau tak rasa sakit payah pula nak rasa contraction tu yang nak teran payah...dan ditayangkan video bersalin normal dan czer..ouch takut aku tak tengok..EA konfiden tengok...steady jek...



Bukaan bawah setiap 1 cm hingga 10 cm


Physio Senaman Antenatal 
- Ada beberapa teknik senaman yang di ajar...senaman penting untuk ibu hamil...dalam kelas dah siap dibentang bantal, selimut so buat senaman sambil berbaring..sambil tu suami tengok aje la..ada pakar fisio datang ajar teknik hembusan pernafasan yang betul...pernafasan sangat sangat penting yer....salah bernafas jangan memain boleh mengakibatkan baby kurang oksigen tu yang kena terencat akal....ada satu part siap ada part kena kangkang ...huhu bab ni aku payah buat sebab pinggang aku sakit nak buka kangkangan paling besar...fisio tu cakap sebab aku duduk cara tak betul...huhu memang pun..hadoii..takut lak...ok part senaman aku sharing lain entry yer...senaman kegels/kemut pun ada....boleh la sharing ilmu sesama kan...teknik pernafasan penting yer..


Penjagaan Post Natal Selepas Bersalin
- Lepas bersalin memang banyak penjagaan...dari segi pad, luka jahitan...cara macam mana nak jaga....ada cara moden and tradisional ...biasalah kalau medic hospital ni diorang memang tak advice la pantang makan jamu ...ikut medic dia more prefer makan vitamin la..jamu katanya not good to baby..senang kena jaundice...minum air kayu pun tak di galakkan...juga diterangkan injection selepas bersalin....perancangan keluarga untuk jarakkan kehamilan ..ada banyak cara ...sekurang nya kena plan 2 tahun untuk bagi rahim pulih sepenuhnya....

Penyusuan Susu Ibu 
- HKL adalah salah satu hospital rakan bayi dan father friendly.... botol susu baby adalah benda yang dilarang keras untuk dibawa di hospital. FM is the last option...panjang lebar sikit penerangan pasal breastfeed...aku berkobar semangat nak bagi breastfeed...breastfeed ni kena set mind..katakan boleh...berkaitan ngan hormon kita ke otak...kalau asik cakap tak boleh ...memang susah...nurse tunjuk gak teknik urutan breast..cara dakap nak bagi susu badan..info yang menarik panjang lebar...yess katakan boleh dengan breastfeed anak..banyak manfaatnya...

Hospital Tour
- Macam biasa bawa berjalan ke bilik labour room...cara bila, masa dan bagaimana saat nak bersalin..time sesuai husben leh tunggu..sempat pulak aku jenguk bilik kat labour room ada sorang pesakit dah siap pasang CTG dengar la degupan jantung baby..mula la masuk bilik ni dah rasa neves..meround bilik kelas 1, kelas 2 dan kelas 3...huhuh kelas 1 adalah sikit je ..nasib la sapa dapat..hanya 20 bilik saja disediakan...kelas ke 2 sama macam kelas ke 3 cuma kelas ke 2 luas sikit..kelas ke 3 sempit sikit...ok dah habis tour bersurai jam 1.30 tghari...lapo sudah...


KELAS ANTENATAL BANYAK PILIHAN MEMANA HOSPITAL...NAK BEST ADA MAKAN GI BAYOR ...GI HKL NI DAPAT MINUM MILO TAWAR NGAN BISKUT JEK..HIHI...YANG PENTING INFO...





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

16 comments:

Liyana said...

huhui meremang bulu roma ni kak, camne ni, haha

good luck k! cayok! hehe

atoyis said...

mi apak kimi pon takut darah dulu..tp aku kata kalau dia tak masuk aku tak mo bersalin..hahahah nk tak nk dia masuk gak..lepas jek kimi kuar dia kata nk gi surau jap..nk baring sbb rasa nk pitam..time nurse suruh dia usha pala baby rerupanya nurse tu terus gunting..dia kata darah byk sgt..nk pengsan..hahahah boleh tak?? sib baik la dia tak pengsan cuma pening-pening lalat jek

Shu Shinju said...

bagus la kan HKL ni... dah la free..info banyak.. makan tu x kisah kan... asal infi..:)

take care kak mimy..tak lama dah tu..:D

Ann Ishak said...

Asal ko tak pegi dari awal...

POSH76 said...

terbaekla info yg ko bagi ni lengkap...leh jadi reference

N a d i a said...

dah lama sangat sangat tak jengah sini tup tup baca komen akak dekat blog Mia-Ina baru tahu akak pregnant.


Bestnyaaaaa!


Tahniah tahniah (walaupun macam dah lambat jer bagi wish) hehehe.


Happy saya dengar! Semoga baby dan akak berada dalam keadaan sihat walafiat senantiasa. AMIN.

aTy _faRed~ said...

ngah carik tempat nak gi kelas ni...nak carik yang buat hujung minggu sebab dah banyak sangat coti..!! huhu... bagus kan kelas ni..cakap ngan mak aku..mak aku pon cakap macam mak ko jugak..sekarang semua dah ade..:)

Bitt (double IS) said...

good for u n others...i pon tak pegi dulu..akekekkeke sekarng macam2 ada best :)

Qhaifa Nur said...

tak pernah masuk kelas pun....

dah tahu cara-caranya taklah takut sangat kan..kan..

PUAN SUE said...

berdebar pulak cite pasal bersalin ni..

Emynz said...

thx for the info, akak aku tgh caik class lol
teknik pernafasan tu penting sebab kalo ko terror leh kurangkan jahit n kurangkan sakit contraction.... all the best babe :-D

Cho Zila said...

dulu teringin nak gi tapi tak pergi... baguih kalau gi sini macam2 info...

Ros said...

salam ziarah...

Eri-chan said...

takot aku tgk tang bukaan tu 10cm? pitam...

ratusiput said...

aku tak pernah pegi beb kelas2 cmni...takde experience lgsung pun.dpt pegi seronok gak kan.mcm2 menda yg kite leh belajar.jd sok taklah terkejut boboi...

Deqna said...

aku dulu pun dah sarat baru gi kelas, padahal kat dalam kelas dorang sumer perut sumer kecik2 lagi...

Google