THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

24 November 2010

Proses Proses Borang Nikah - JAWI vs JHEAT

Saja nak citer proses terpenting dalam mendirikan masjid....untuk memori abadi....betapa banyak nya cabaran dan liku aku hadapi...macam macam kerenah....sampai aku ngan Encik Awak bergaduh laki bini la...sampai gaduh sentap semua ada...tapi Alhamdullilah urusan aku dipermudahkan dan berjalan dengan lancar.....benda benda yang kitaorang duk gaduh tu ada je jalan nya...di sini aku ucapkan terima kasih sayang sangat kat Abah aku sebab membantu dalam menguruskan urusan proses borang nikah..proses di pihak aku tak la susah sangat...cuma yang rumit adalah memohon kebenaran kahwin dari luar mukim...Encik Awak kan orang Terengganu...so nikah akan diadakan di Kuala Lumpur..dan prosedur nya sama tapi lain tempat berbeza cara...ok pada yang nak nikah leh la buat checklist berdasarkan proses borang yang telah aku lalui...mana tau ada yang nak kawen orang luar KL kan...

PEREMPUAN

Borang Kebenaran Kahwin JAWI - PERCUMA jeee...pastu dalam bahasa rumi..senang

Borang siap sign dari Pendaftar Perkahwinan Masjid Kariah dan JAWI jugak...segalanya senang...abah aku yang pegi minta sign sebab kenal

Borang Pengesahan Tandatangan Wali - Abah aku dah sign...terima kasih abah ku

Sijil Nikah Asal Mak Abah...penting !!

Sijil Kursus Kahwin..- Penting jugakkk
 
Borang Ujian Saringan HIV sah 6 bulan saja sebelum kawen - Wajibb kepil sekali

JAWI minta Surat Akuan Bujang...opsss aku Anak Dara...


________________________________

LELAKI


Borang Kebenaran Berkahwin JHEAT - Kena bayar RM1..pehh jawi tu..mantapppppppp
Surat Permastautin dari Ketua Kampung - Memang kena ada sekiranya berkahwin luar mukim

Dah Lengkap 2 Borang di atas barulah Surat Kebenaran Berkahwin Luar Mukim Dikeluarkan...


** harus dikepilkan bersama sijil kursus kahwin, borang ujian saringan HIV dan perakuan bujang majikan

________________________________

PROSES - PROSES
Setelah selesai semua borang di atas dan lengkap...kepilkan dua Borang berbeza Lelaki dan Perempuan untuk di hantar ke JAWI bagi mendapatkan Borang Perakuan Nikah..

Sepatutnya Pasangan nak kahwin kena pergi hantar together tapi nasib menyebelahi kami...Pendaftar JAWI tu kawan Abah...jadi takpayah cuti...Alhamdulillah ada jalan mudah

Sebelum hantar borang check dulu apa yang patut seperti syarat yang tertera di borang checklist..ingat selewat lewat 7 hari sebelum..


Panduan panduan untuk submit borang...sila sediakan wang RM25 hengget...

Dan akhirnya Borang Perakuan Nikah sudah terima dan diisi ..Siap borang ini dan diserahkan pada Tok Kadi / Imam Masjid Kariah..
















Important :Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.MIMY HAMID

8 comments:

-aNida OtHmaN- said...

wahhh shahdu tgk form nikah akak.....dh makin hampir dengan saaat di ijabkabUL..pasni HAK MUTLAK abG.meGat......bepisah laa sgala dengan mak abah..soB..soB..soB..


tuh tulisan jawei PEOWWW punyaa...cayalah

Softtouch [Hanim] said...

mmg kita JAWI ni senang mimi xrumit...ari tu suami sy sbb bermaustatutin di Selangor (asal perak) sgt ssh dia punya proses..Selangor leceh sikit...

POSH76 said...

bagus ni info untuk yang bakal melangsungkan perkahwinan

Mia-Ina said...

mmg kena buat byk prosedur klu nikah di luar mukim..mcm mia 1 negeri je..mudah la keja...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

teringat masa aku dulu..huhuhu sedey2...saat di ijab qabulkan nanti adalah saat yang paling syahdu..

cik xxx said...
This comment has been removed by the author.
cik xxx said...

patut la rmi 'bukan' bujang kawen kat siam.,
rupanye rumit gak proses nie

Roslan Wahab said...

Ade family senang. Klu sebatang kara tu yg teramat payah.

Google