THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

01 November 2010

Mekap Santai Simple Gitu Tapi Bukan SImply Siti

Saja suka nak buat entry tutorial mekap...semua pompuan suka mekap kan...tak mekap muka pucat je...tak kira la cam ner jenis ko nak tarah muka bagi cantek...alas bedak , lipstik pun dah kita touch up tau...macam aku ni ..kalau tak mekap muka memang macam ju onn...pucat lesi tak bermaya...aku pernah la tak mekap konon natural beauty tapii nan ado wehh..sumpah tak cantekkk...rhopa tak mandi seminggu..jangan di buat hal...Encik Awak yang laki pun kalau aku tak mekap sure dia sound..."cubalah tepek sket bedak biar ada seri"..tengok sampai cakap gitu la...iskk sang lelaki ni...kemain kan mengomen...songeh banyak...

Aku tak reti mekap pun ...gi kursus pun tak...setakat mekap simple tu boleh la sikit sikit...asal muka nampak lain dari yang lain kann..teknik aku simple simple sajo..mekap pun murah sajo...mekap harian gi keje kan...kang nak kena cuci lak nak pi solat kan...nak tengok step boleh la...tapi bukan step mekap artis yerkk...aku selalu praktikkan seharian ke opis...ini lah cara mekap aku yang sempoi ni...dalam kete pun boleh beb..kadang tengah jem tu sonang yoo


BARANG MEKAP AKU

  1. Bedak Compact brand Pixie...suka sebab smooth yang penting murah...hehe dan kulit pun tak capok so far takde problem ok la..
  2. BLusher IN2IT duo color..tu dia dah lobang lobang...tahan lama gak...dah beberapa bulan tak tukar..rasa ada dalam 9 bulan kot...jimat sangat even murah
  3. Lipstick kegemaran ku Estee Lauder...Kak Azni bagi..color shining yang cantek...tengkiu kak azni..tengok pakai sampai dah pendek tau
  4. Eyeliner Hitam Elianto..aku suka pakai pensil senang nak lukis...Eyebrow Mustika Ratu pun pakai gak sebab aku tak de kening yang cantek...so kena lukis bagi nampak natural
  5. Eyeshadow dari Avon..aku suka dua color ni..fav hijau..nak buat smokey lawa..tapi aku ni shadow ikut mood



CARA BERMEKAP AKU

  1. sapuan bedak seluruh muka..ikut tone kulit la...kekadang tebal sangat macam tepung gomak
  2. aku terus lukis kening sebab aku takde bulu kuning..semulajadi okeh..aku tak trim pun..tu yang kena pakai gak ..sian kann
  3.  pastu lukis pulak eyeliner hitam ..pakai pensil senang mengikut je..liquid kang aku selekeh..leleh je
  4. aku suka lukis bawah mata jugak..biar nampak galakkk..hehe bawah mata aku lebam lagi la nampak macam kena penumbuk
  5. eyeshadow ikut mood kadang pakai kadang tak...memula pakai cerah dulu buat highlight....
  6. then baru sapu yang gelap..buat smokey ..cun sehh..macam hantu uolsss..ahaha
  7.  sila tengok hasil mata...hehe
  8. aku kalau pakai blusher suka lekuk pipi..kengkonon nak buat shading biar kurus
  9. cara sapuan rata biar tepi tulang pipi yer...jangan bulat tengah bulat macam badut sarkis
  10. nampak rata tak pipi merah tu ??
  11. dan aku jugak suka sapu tipis tipis clusher dahi & dagu..supaya nampak macam pinky gitu..auww
  12. finally lipstick...sonang ajo..buka tenyeh..hehee...aku suka color natural & shining...dan aku tak suka lipgloss sbb meleket...yewlll rasa macam nk muncung je bila pakai so NO NO




HASIL MEKAP

pandang la lihat lah...simple aje...okey ke?? kalau ada pendapat teknik mekap yang lelain lagi leh sharing kan...aku ni bukan la terror sangat bermekap...just sharing apa yang aku praktik itu aje...terpulang la pada cara masing masing nak mekap ...as long muka nampak serii...wow i like...
dan seterusnya 
V
V

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
THE SIMPLY MIMY
alkisah tayibbb ...solekan ni sama macam teknik di atas...cuma bezanya kasi advance pakai contact lense color grey pastu bila bergambar bundarkan mata kasi besar...baru nampak galak ...tu je...hehehe...good try key









13 comments:

Nadine said...

Cantek! Pandai Mimy make up. I bab make up mmg fail esp tang eyeliner. huhu.

eh Mimy, nak tanya la, mana nak beli bedak Pixy tu. Ramai org kata best. Nak try gak tp tak tau mana nak cari..

cik xxx said...

mimy,
ko memang cantekkk

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

pehhhhhhhhhhh cun rr beb...tergoda i...

Softtouch [Hanim] said...

cantek sgt...simple tp mmg nmpak berseri..xdelah gomak..sy mmg xreti makeup ni..hanya pakai fondation, bedak n lipstik jer..n sy xreti pakai eyeliner..

Mia-Ina said...

ble pakai eye liner nampak berseri lak

Nailah Azman said...

Pandai sis make up !
Simple tapi lawa jek !
Aaaaaa nnt ajar amoi lah make up .
Makcik tuh dl xnk make up .
Dah nak abes study bru sibuk nak g kelas pakai eyeliner .
Abes neklah ngan iza jadi tukang make up ... huhuh .

sue said...

wah ..cantek babe!! aku pun g kelas make up biar ks upp sikit ...hehehhe

Amy said...

Cara ko make up same cam aku la nok. Aku make up ikut suka aku jek yg penting hasilnya membuatkan kite sgt puas kan. Aku pon taruk blusher kt tulang pipi tuh tuk kasik nmpk tulang pipikan. Tpkan celak mata tuh aku xbrp reti nak toreh..Stakat buat eyeliner ok lg kalo nk toreh kt bwah mata mak xgheti nok. Org xcantik pon kalau da di makeup mmg akan nmpk cantik kan..kalo org yg da cantik di makeup cane erh ehhehehe

kella said...

perrgh! memang ngancam abis! tak rugi ko beli buku mekap ritu kan mimy! pandai nyeeeee ko mekap! hmmm... agaknya bila buleh rasa sentuhan ko ni..

POSH76 said...

aku suka tutorial ko ni...leh kita share2 kan...paling suka contact lense tu tetiba nak pakai gak ler hehe

ratusiput said...

cub beb...seri org nk kawin....fresh look...i loikkeee...!~

deliena said...

auww terharu k.azni mimy suka btul lipstick EL tu ye :) n thanks to u k.azni pon dah reti pakai lipstick yg natural shading.. but only when makeup mata or else pucat cam hantuuu ehehehe

Arlina Rosli said...

mekap mekap mekap... i igt pun nk ajak blogger2 join kelas mekap tp kena cari date dulu.. hehh!

arlinarosli.blogspot.com

Google