THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

21 August 2009

Memasak Itu Mudah???

Gigih betul aku nak belajar masak ni..tajuk tu bukan aku cakap..tapi buku yang cakap…hehe..itulah tajuk buku motivasi aku beli supaya pandai masak…kesian mak kan…kena beli buku motivasi…napa orang lain masak mudah je..aku rasa susah ?? jawapan nya sebab aku pemalas…tetttttt…aku bukan tak cuba nak masak..tapi tak jadi..puas tiru resepi orang…copy paste..print out sumer bagai…siap tampal kat fridge..dengan harapan esok aku buat..errr tapi tak terbuat .. selain buku ni..aku juga pembeli tegar MAJALAH SAJI..ngeh ngeh…bloghoping resepi pun aku gak orangnya… ni pasal manja sangat la ..selagi duk umah family….semua dh ada tersedia je..so apalagi bedal makan yg ada …tapi aku suka nak masak pasal tu sanggup beli buku, majalah..


Menarik gak la buku ni..banyak tips supaya rajin turun ke dapur…kalau dah tak paham bahasa tu ko baca la buku motivasi pakar masakan hebat sekalipun kalau sifat malas ada mmg ke laut ..harap maklum...banyak gak resepi yang senang nak tiru…nampak simple tp kadang ramuan tu garam secukup rasa tu aku gagal la..kaki komplen ramai pulak kat umah tu..masin la, tawar la…sentap jap..ni malas nak merajinkan diri…saja je tu…tapi nasi goreng ngan cucur bilis aku habis gak semua bedal kan sampai licin…ahahahah….nasib masak air, maggi, goreng telor aku tak gagal..itu mak lulus yer…bila la blog aku ni nak penuh masakan makanan hebat dari aku??? bila pun aku tak tahu…tunggu aku khatam masak dulu ehhh…hah pada bakal mak mertua tu yang rasa nak buat aku sebagai menantu....jangan la reject...tengah berusaha gigih ni...huhuhuhu



PS : Menjelang Ramadhan Al Mubarak, emak aku request kena masak satu masakan pun jadi laaa...pehh habis la blog aku penuh ngan gambo makan je...SANGGUP ke??


11 comments:

Ms AiReEn MoHd said...

babe ko jgn riso, aku rase ko akan pandai masak otomatik biler kawin..sebab larat ker mkn luar tertiap hr kan...mau kering duit pastu botak pale mkn ajinamoto byk sgt lak...

emmm dulu pun aku haram jadah tak tau masak...aku kenkonon jerk la..sekali lepas kawin 2 hari mommy suh aku masak nasik goreng biasa...time tgn aku pegang sudip pun geletar babe....tapi mcm pandai jerk la kan...wakakak sebaik jadik babe....

on thing masak kan tak leh nak ikut resepi sgt main hentam jerk babe..jadik gak kenkadang...jgn la ko riso ..adik akuaju yg baru kawin pun tak pandai masak..mama adam tu pun tak pandai masak..sebaik lepas kawinsendirik blajo ok la juga tuk lepas tekak die ngan somi...babe apo pun aku wish ko luck...nak resepi mudah cincau tapi alala alal mabeles meh tanyer aku...wakakkaka ayam roasted tu sumpah senang ko masak la tuh bg mak ko mkn...healthy lagik nokkkkkkkkkk

kella said...

habis la... mimy dah beli buku la korang!! aku respek la ko! itu dah ada tanda2 tu..
tak lama dah tu! takpe beb, nanti senang.. mak metua ko petik je, sume dah ade dpn mate!
tahniah2..

^ CoMMoT ^ said...

sis ...
i setuju ngan kawan u yg kat atas tu ...
sbb i dulu bkn pandai masak sgt pun ..
bile kawen .. automatik je pandai masak ... hehe ..
btol ... xtipu ... =)

Nadine said...

Owh, I suka memasak..and I suka org yg nak try memasak nie, chaiyo' mimy! show us your hidden talent ;)

kella said...

hihihi.. aku sokong kata Ms Aireen tu!
mmg sah2 kalo ko dah kawin.. aura tu datang dgn sendiri! mmg tak lrt nak mcekik kat kedai je!
Aku pun sesikit belajo ler..
memula tu naik hijau gak telinga ni asik dengar org komen tak sedap je! hmm tu yg buat bkobar2 nak buat lebih baik! hehe...
pastu bila org hargai apa yg kita msk tu.. wahh.. rasa cam kembang2 je.. nak2 kalu hubby yg puji! kembang kuncup je.. belum mak mtua tu!

Amy said...

aku sokong ape yg eryn ckp tuh. Aku pon xde la pndai sgt msk2 ni. Once ko da berlaki otomenmatik ko pndai nok. Itu maknenya ko nk kne kawin tuh.

Bagus mak ko siap req nk suh ko msk lg tuh. Jd la nok ko msk sambal telur pon ok kan. Yg penting cuba...

daela said...

wow....ko masak bulan ramadhan ni yer??boleh la aku rasa...sedap x non..?harap2 sodap lah!!!

Real Woman said...

bagus lah tu ada jugak daya usaha nak memasak. kalau i..hampeh! main tunjuk-tunjuk je lah kat kedai..hmm... mak ai kata, ai ni dah jadik buluh dah, tak boleh nak bentuk lagi dah! Sedey!

Kaseh said...

uish ada ke reen kata dia tak pandai masak.. salu ku jenguk blog dia nak wat reference menu apa nak masak hehehe.. takpela betul cakap reen tuh...pelan2 gerenti ok nyer.. anyway buku masak tu kaler dia lawa la pink gitu.. i like...

anyway mimi..just nak ucap selamat menyambut bulan ramadan n selamat menjalani ibadah puasa..moga puasa kita diberkati allah..amin. take care dear...

Mimy Hamid said...

Ms AiReEn MoHd : hokss panjangnya komen ko ni...kalau cam ni baik aku tak payah beli buku motivasi..ahaha thanks beb..sayang ko

kella : ni sorang lagi motivator masak aku..ko nya resepi ny aunik marbelous tu klu nak tau aku tampal kat fridge..wakakaka..bile ek nak buat

^ CoMMoT ^ : tu ar nak tunggu kawen bilo?? den pun tak tau..haha..TQ ila..

Nadine : i still remember your PRETZEL recipe...wink wink

Mimy Hamid said...

Amy : ko ngan eryn mmg comolot kan..masak makan masak makan je dalam blog..mak dah nak kawen ke ni?? konpius hehe..muahhh

daela : bilo eh ko nak raso?? ekau tgk dalam blog den je yo..sanggup??

Real Woman : tunjuk menunjuk itu sudah pasti..ahahah jangan i ni hangat tahi ayam busuk sudahh...lebamm

Kaseh : tau tak pe..jenguk blog dia makan lagi ..eh masak pa plak...buku masak tu nk pinjam?? upahnya satu masakan plzzzzzz..selamat berpose gak

Google