THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

23 August 2009

CHEF MIMIZIOUSLICIOUS Masak Uolls !!!

Yuhuuuu..pecah panggung rekod…aku masak untuk hari 1st day berbuka puasa…..cayalah, standing ovation bravo sikit kat mak ni…sebelum tu aku nak bagi speech pada yang PENGOMEN MANTOPS mak yang telah sudi bg spirit untuk berjaya memasak..pehhh macam nak masak gempak ah tak kesah la……THANKS UOLLS..nak bagi rasa payah la….so korang sila la nengok telan air liur yer…ni pun berkat ayat cinta mantops kamu semua…cehhhh…huhuhu..Yer dek non sumer hari ni CHEF MIMIZIOUSLICIOUS **gedix nya nama ko tu** nak eksyen skit tunjuk skill kemahiran memasak dengan mudah….mmg mudah pun masakan nyaaaaaaaaaa aku je rasa susah b4…aku kan pemalas ngok ngek…ok mari mari mak nak expose resepi kat blog…..sanggup ke uolls?? peh mak pun tak mo kalah yer…hah amik ko sekali 3 masakan…..



**dengan gaya cakap chef terlebih over**…..
YER READERS MEH LA SINI PANDANG RAPAT2 APA MAK NAK MASAK NI UNTUK BERBUKA PUASA DI HARI PERTAMA…..HARI INI DALAM SEJARAH MAK BERTUNGKUS LUMUS KAT DAPUR….MASAKAN HARUSLAH MUDAH2 DULU SEIRING TEMA MASAK KITA “MEMASAK ITU MUDAH”…hohoohho..HARAP MAKLUM MASAKAN MAIN CAMPAK JE PUASA UOLLSS, TAK LEH RASA…MASIN, TAWAR LUPIKIR SENDIRI..MAK TAK BERSALAH..TIDAK TIDAK….BERSEDIA TERJAH RESEPI MAK NI HAA…



SAMBAL GILER KENTANG IKAN BILIS BERGARING KEBABOM
8 tangkai Cili Merah,3 biji Bawang Merah, Sesuku Belacan (Blender semua sekali untuk jadi bahan tumis)..pastu goreng kasi garing…sambil tu masuk la secubit garam & gula…**pose tak leh rasa..nasib la resepi campak-campak ni..lu pikirlah sendiri ek....**..dah kebabom tutup api kasi gaul kentang,ikan bilis, kacang (kasi goreng dulu br kick)..taraa siap…..mmg giler kentang la for sureeeee…


AYAM KICAP SESHWEET MIMIZIOUSLICOUS
4biji bawang besar,2biji Cili Merah,1 potong Halia,3biji Bawang Putih (kasi hiris jadi bahan tumis )..then dah tumis tu masukkan 4 Sudu Sos Tiram 2 Sudu Sos Cili….kasi kacau..letak air agak2..pastu last kasi tuang kicap manis + masin…jangan lupa ayam goreng lak..biar mengelegak masak…siap...dgn rasa yang manis tu harus lah seshweet aku…opscos..cuba try ..hahaah


SOTONG GORENG TEPUNG KRISPY KRUP KRUK
Sotong cuci bersih perap ngan lada sulah , garam then pukul telur putih gaulkan bersama tepung gandum with baking powder..apa lagi kasi goreng pun sodap la…dah siap kasi cicah sama sos cili thai..krup kruk bunyi makannya…mmg licin satu umah bedal tau…









23 comments:

Amy said...

aku tgk sotong goreng celup tepung tuh buat aku telan air liur sat hehe. Sdp la nok mkn mlm2 lps terawih kan. Waaah da makin mantap la u, da pndai msk daaa. Kang nnt ko msk lg benda2 yg kasik melatop!

RAZ said...

Umang ai.. sodapnyo....

Eri-chan said...

waduh..hebat jau ye nok..masak2 gitew..aku mengucapkan tahniah la..sempena ramadhan ni kau dah ade ati nak masak spesel utk family, pasni leh la wat pot luck bwk masakan air tgn memasing

Ms AiReEn MoHd said...

nokkk bravooooooooo..bravooooooooo...aku tgk bloglist aku...amat kerkujat okeh....lelaju mouse aku klik name ko kan...apakah yg ko masak tuh?wahhh delicious okeh...

nok pastu kan nak mintak sowi kat ko pasal today tak sempat..insya allah next week aku meet ko okies...tuk koleksi ko tuh...emmm aku calling2 ko dulu nanti okies....

sekali lagik aku ucapkan bravooooooooo nok...semua kate ok kan?ok la tuh

:: || Mrs. Izwan || :: said...

dek non, sotong goreng tepung kau buat mak terliur okeh. Ni harus besok buka posa nak cilok resepi ko dek non. Selalu goreng guna tepong kentaki. Nanti mak buat mak tempek ye

busyuksayang said...

dear, teringinnya sambal giler kentang tue :D

Mimy Hamid said...

Amy : korang gak yg bg support kan..hah sekali mak masak jgn main2..isk bulan pose tak baik eksyen...ahhaha

RAZ : sodap tu den tak tau..tanya orang yg raso

Eri-chan : mak dah bukti masak itu mudah..habis pasni aku kemaruk perang kuali..haha

Ms AiReEn MoHd : pengomen mantops aku bab masak..nokss sumer tak komen tapi licin..maknanya ok la tu..

Mimy Hamid said...

:: || Mrs. Izwan || :: wah ko ni yang buat mak rasa nak masak lagi..cuba ar tak jadi mak larikkkkkk

busyuksayang : ni yang sadis ni bila preggy mum cakap gini..silap2 hantor kurier jekkk

aLeesha said...

mimy! kagum.. kagum!! hebat memasak + siap bg resepi.. hahaha.. nk try la kebabom tuh.. kuikui..

Mimy Hamid said...

:: || Mrs. Izwan || :: wah ko ni yang buat mak rasa nak masak lagi..cuba ar tak jadi mak larikkkkkk

busyuksayang : ni yang sadis ni bila preggy mum cakap gini..silap2 hantor kurier jekkk

aLeesha : sila tiru..tak sedap nasibbb...hehe

Annaster said...

dik,
huisshhh sedapnya...nk nk plak baca di pagi isnin yg sengal neh..
makanya perut ku berdondang dik oi!

kella said...

wahh... mimy! siap ada resepi! best! best!
bagus2..
mahu sebulan ada resepi ni beb! aku plak nak copy n paste!
well done! welldone!

TinTaDariHaTi said...

Amboi nama makanan2 tu malatopsss! Hahaha.... Tergolek dah nana ketawa nih..

Mimy Hamid said...

Annaster : kak camner tau sedap..tak pose eh..ahahah..

kella : nak lawan ko nyah..buleh?? apapun ko nya resepi lg gempak dehh

TinTaDariHaTi : mestila chef ny apun nama kemain kan

JuJue said...

perrghh mcm ni ko kata senang? susahhh susahhhh...menda nak kena blend..nak kena tumbuk..potong semua ni susahhh! yang paling senang adalah bukak peket...rebus air...campak bahan dr dalam peket..tuang telor sebijik..tunggu 3 minit...siap!!!

maggi! cepat di masak sedap di makan ..

Liyanaroxx said...

pergh...pagi2 baca entry nih...trus rasa terliur kak!!!

sabar...DUGAAN maha HEBAT!

Real Woman said...

you biar betul beb siap masak sotong tepung bagai..beriya ni beb!! wa dah terliur ni..tak baik tau buat org berposa terliur mcm ni!!!

Mimy Hamid said...

JuJue : maggi tu aku dah kacang la..pejam mata boleh ahaha..aku tau

Liyanaroxx : terliurr..errkk tak bertaanggungjawab kalau yana buka pose

Real Woman : hah air tangan tu beb..maafin mak yuk kasi terliurrrr huhu

Nadine said...

wah...nampak sungguh menyelerakan.
*clap* *clap* :)

Mimy Hamid said...

Nadine : nampak je...heheh

POSH76 said...

sedapnyer sotong goreng tu...bagus2 kasik resepi leh aku bikin sendirik...restoran nyer tak sedap sbb kekadang tak crunchy..lepas ni leh la ku bukak ur own restoran...jgn luper invite aku...hehe

Mimy Hamid said...

Nadine : nampak je...try rasa

POSH76 : sedap ke tak wa tak tau..baik ko try buat..kalau sedap mmg gua buka cafe la..

eKiN said...

kau yg msak sume ke????uwek!!

Google