THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

16 July 2013

Weekenders Berbuka Puasa Hari ke 3, 4, 5


Jom masuk cerita menu buka puasa…hhuhuhu bulan puasa ni penuh pic makanan aje aku ni kan…excited baru la rasa feeling mak mak berkejar kelam kelibut rushing nak balik sebab nak berkuntau di dapur..hamboi rajin la sangat…jangan memula aje ni…kang hujung hujung pasar ramadhan aje ko ni kann…takpe tengok dulu…apa pun setakat ni belum lagi ke pasar ramadhan beli lauk kecuali kuih dan air…tu standard ark an…tu pun aku rasa jarang beli…EA kata makan aje apa yang ada dalam peti ais…

Kitaorg laki bini sepakat beli barang basah selengkap lengkap nya…habis la jugak beberapa ratus…puas hati…walau ada yang kata …ala korang berdua je makan aje luar lagi jimat…tapi puas nya masak sendiri best rencah pun boleh letak banyak banyak…best sangat…lagi lagi aku ni pencinta seafood..udang sotong tu nak banyak banyak….puas nya makan…jadi bila dah beli barang basah rasa sayang duit pulak nak keluarkan duit beli lagi juadah…sebolehnya sedaya upaya masak jugak la…tengah mengigih ni…seronoknya memasak….hehehe…


its weekend...bangun je cari youtube...bagus sedap mama papa ko tido pepeluk nak...hehehe tak kaco daun

Budak tak pose mengugat nafsu makan mama dia....kena goreng kepok lekor sebab dah nampak dalam fridge ..nak nak...tahan bau aje la aku

Pastu melantak aiskrim...ye Fayel dah makan aiskrim..tp biasa bagi flavour vanilla....

Papa ajak gi soping barang basah dapur...baby boys ngantuk sudah

Tahan mata....sampai masam serius muka...naik car punya pasal

Akhirnya tewas tertido di bahu papa ...masa nak bayar kaunter...



Hujung minggu berbuka  mula petang jumaat la eh…hari jumaat aku rileks sikit…ada nasi beriani gam dan kuah kari daging jiran baik hati bagi…dan rezeki opis matte bagi bubur lambuk…so memang rileks bergolek ar…makan aje apa yang ada…burp kenyang jugakk….periuk belanga bercuti yek…lauk pauk semalam tak habis panaskan…ada sambal udang dan padprik makan dengan nasi minyak habis……setel hari jumaat…yeayy esoknya sabtu dah weekend…

Rezeki orang bagi semua nya...ada bubur lambuk dan Nasi Beriani gam....ohh best gantung kuali


Sabtu sebenarnya plan nak balik kampung Tganu tapi EA keje sampai ke petang…jadi postponed tak tau bila dia free…so plan tak jadi tu aku kena masak la…weekend ramai berbuka ngan keluarga kan…aku ni rumah je sebelah tapi belum sempat berbuka sama…selalu kitaorg exchange lauk la…makan rumah sendiri…mak kata dia masak simple je…tunggu la masak special sikit semua adik beradik ada baru leh berkumpul sama..so menu sabtu percubaan pertama Ayam Kuah Percik..wehoo berjaya …..dan lauk feberet aku jugak…Ikan Kembung Masak Merah…licin 2 ekor…

3 hidangan siap....nasi je tak masak lagi ..hahaha..lupa ...nasib time tu kul 6.45 pm

Percubaan Ayam Percik Berkuah...heheheheh

Feberet Laki Bini Meratah...eh ikan kembung napa ko sedap eh...

 Sayur sawi taugeh untuk EA...dia sorang je makan ni..boleh habis licin...sori bini tak makan sayur

Haah iyer pastu masalodeh nak sental kuali ...satu masakan satu kuali..memang bencinta





Ahad family time…pagi pagi dah keluar cari keperluan barang basah penuhkan peti ais…topup apa yang patut…tak nak gi jejauh gi Giant jek…orang adalah super ramai…semua beli barang dapur…setel membeli ..balik rehat jap kemas fridge…EA kata nak makan mee goreng basah aje…pastu nanti dia nak buat kepak ayam marinate….okla senang aku ..kul 6 petang baru turun dapur…tengok ada bihun celur…buat bihun goreng gak ar…sempoi je…tup tup mak aku hantar nasi lemak siap berhidang dua pinggan berserta kuih gula Melaka…memang rezeki sangat….ada jugak kami rezeki nasi …apalagi melantak nasi lemak ar..untung kan mak sebelah rumah hehehe…

Plan menu asal hanya ini saja permintaan suami...Mee Goreng Basah, Bihun Putih Seafood dan Ayam Percik Bakar

Dah nama nya Rezeki Ramadhan...tup tup 2 pinggan nasi lemak sambal sotong dan buah melaka mak bagi....best giler....untung ar mak sebelah kikiki....












Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

17 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

memang untung besar rumah mak sebelah je :)
sedap nya nasi lemak sambal sotong tuuuuuu

Aeen said...

Untung duk sebelah2 umah...ain lak dok satu umah...untung gak..hehehe...request je nak makan ape..hehe..

Haslinda Sadiken said...

sayang..nak ler resepi ayam percik tuu!!!

dear xila said...

aip aip aip tegoda ni hehe
eh eh baby fayil tu ensem la...

Felis Domestica said...

duk sebelah rumah napa tak berbuka sesama jer, meriah youuu,,,he..he

intandayani said...

Untung la..hehehe

ciksuen said...

wah~ bestnye!! ini tidak adil! hehe :P

Diana Aziz said...

byknye makanan.... terliur dh ni...

m@m@yAyA said...

pergh akk tergugat sudeh keimanan ku nengoknya,xthula npe posa kali nie lemau gile..

akk syur toge is faveret zura 4eva..besh la hai!!!~

zura da 2taon xda nak pening terkejar balik nak msk, sebab dok ngn fmly..kekdg terasa gak nak dok sdri bila ada ank nie nak nengok bole ke tidak manage ke jadi lagi haru..huhu

akk zura nak bukla posa umah akk leh???kita potluck la...

CikNaa said...

puas sungguh bace entry akak, penuh gambor.. hehe. tp mmg betul, walau 2 mulut je nk mkn,tp kepuasan tu tetap terbaik la.. param tak sedap mane pun.. dahtu cepat basi plak lagi.

:: Mrs.Eady :: said...

nyumssss....

Softtouch [Hanim] said...

untungnya duk dkt ngan mak.....dpt pla jiran baik hati..betul la mimy...ms sndiri lg puas hati..sy pun msk...beli kat param pun hanya kuih air...sedanya ayam percik tu.....

D Yatie said...

best nyer la hai mak sebelah rumah.. dan best nyer la mami fayel nih rajin masuk dapur...

ctmah said...

rindu kat mak..sobs sobs..x sabar nak balik johor =(

Chekgu Azrine said...

sakan lauk2..

fayel the handsome boy!!

Ann Ishak said...

boleh pinjam mak tak, nak letak rumah sebelah...boleh ai berasa berjiran dengan mak pulak hiksss

anis abdullah said...

Wah wah makan tak hingattt. Aku belum masak lagi setakat ni.

Google