THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

12 July 2013

2013- Hari Kedua Berbuka Puasa


Bulan ramadhan ni cerita apa best selain sahur buka puasa…huhu…orang tak start puasa ni nak start citer puasa…update hari kedua puasa…dah hari kedua…aku jugak tak start lagi …huwaa…..masuk hari kedua ni masih berpikir pikir lagi menu juadah berbuka puasa…konsep masih simple dan senang memasak sebab balik keje dah 5.30 petang..ada masa lebih kurang beberapa jam je nak siap setel...pastu makan…

Semalam aku pikir apa la nak masak lauk kelmarin ada lagi…duk berdua gini la…lauk memang tak habis..nak masak ciput tak berbaloi…nak membeli pulak sayang duit bahan basah memang ada dalam fridge….hmmm pikir nya pikir…tingg…ok masak padprik ayam la…sempoi pun sempoi…campak campak sudah….dan buat telur dadar letak mayonis, parsley, paprika…eh sedap la weh gabungan tiga tu…

Masak padprik ayam memang senang…aku nya versi…bawang putih, bawang Holland , cili padi hiris tumis..pastu masukkan isi ayam…kubis bunga, carrot, cili merah…kacau campur kicap pekat, sos tomato, sos cili, kicap tiram..gaul la sampai sebati…nampak macam dah likat angkat serve…macam tak percaya pulak boleh siap dalam masa setengah jam aje..huhuh..dan paling tak sangka sekali dek kerana lauk padprik ayam ni…Fayel makan tambah nasi…macam dia pulak berpuasa…sakan anak bujang duk makan lauk padprik ayam air tangan mama…ni nampak nya menu kegemaran baru ni…

Rezeki ingat tu je lauk simple…tetiba mak aku hantar lauk masak lemak ikan patin…ouch ini kegemaran….penuh la lauk atas meja weh…mana satu makan nak perabis tak tau….dari nak simple jadi meriah pulak macam macam lauk…huhuhu…malam lepas tarawikh ada jiran bagi nasi tomato bekas besar dan lauk gulai daging…Alhamdulillah nampaknya petang ni tak payah masak la…perangat nasi tomato…gulai daging…dan maybe nak goreng ayam kot…tengok ar camana….selamat berbuka puasa untuk hari ini



Menu semalam lauk pauk tokok tambah jadi banyak pulak....wehooo

Sebenarnya masak 2 perkara ni aje...Padprik Ayam dan Telur Dadar Mayonis Paprika Parsley

Budak beria ia makan semalam....

 Mereka berbuka aku sibuk snap pic hehehe

Gelagat Fayel berbuka puasa jugak...

Macam dia puasa pulak...makan kemain banyak...huhuhu...syok lak nengok makan gini..bertambah tambah nasi..suka air tangan mama masak sedap eh...huhuh tetiba hidung kembang

 Sudah surrender ...kena angkat ...sebab dah tahap main main..maknanya dah kenyang la tu

Pastu pitam nak kemas...alahai ...

 Kesian Fayel malam tadi menangis habis habisan kena tinggal papa dia gi Tarawikh..hehehe...sabar je la ...aku biarkan aje..pujuk tak jalan....sabar la nanti dah tak pakai pampers leh ikut papa eh









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

12 comments:

malynd_anggun said...

iols nampak dulang besar ikea! haha..
alamak! pengsan kalo sepah cmtu makan! hehe

ameris said...

best mak dok sblh umah leh import lauk pauk...
cian feyel xleh gi terawih..

Mila Ahmad said...

Alo dah makan banyak nangis pulak tak dapat ikut papa Fayel, Fayel nanti dah besar boleh ekut ye.

CidaZam said...

kejam mak dia... hahah ambik gambar anak nangis... hehehe lawak la feyel.

Anyway beb, sukatan paprik ko mcmamana. Aku bayangkan sikit tapi tengok ada berkuah tu... dap dap...nak try la

ayahmamilisa said...

mimy, fayel makan tak comot pun kan..kalo lisa every time nak makan memang berpampers je la..kena bukak baju and suar dulu..kalo tak menangis maminye nak menyental..huhu..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

akak. paprik tu buh daun limau purut tambah wangiiiii.. ala sian budak kena tinggal ye. tunggu besar sket agi boleh ikut dah

With Julia said...

Suka tgk fayel makan tau...mengkagumkan bila tgk anak kecil pandai mkn sendiri...mudah keja mama...tp kan suka tgk fayel nangis gak, manja betul gan papa dia...sebijik mcm Qi...kuat manja gan walid dia hehehhe...umi Qi pun sama, kadang2 biar je Qi nangis...malas dh nk pujuk2 hahahhahahha

Chekgu Azrine said...

Akk plg ska tgok bdk pandai makan cam fayel tu..seronok tgk anak2 makan kan

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya paprik ayam...pndai fayel mkn...seronok tgk anak mkn hasil mskan kita....alooo sian kena tinggal...sok2 dh bsar ikut ye

UMIE SUE said...

selamat berpuasa!!!

~ NANA ~ said...

kadang2 lauk simple tu la yg buat selera makan bertambah2...hehe

alooo fayel...nak ikut papa ek? hehe

RedRose said...

amboi dak bujang tu, berseleranya nampak dia makan. buat kita nak makan lagi ni. hahaha

Google