THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

17 July 2013

Kesempatan Memasak Juadah Hari Ke 7

Dah masuk hari ke 7 puasa...genap seminggu tahniah yang dah berjaya genap seminggu tu...untuk aku yang 2 hari masih survivor la...huhuhu nasib orang pompuan...eh...tapi aku pernah berpuasa penuh sebelum kawen...sebab tak regular kan...aku memang dah jangka bulan puasa ni konpom kawan baik datang...sebab aku dah kira last datang bulan May, June tak de, at last July dia datang....huhh...bulan puasa gak menjelma eh....first day pulak tu...huhuhu...walau terlewat puasa tetap puasa...Alhamdulillah nikmat puasa Ramadhan adalah sangat best...

Hari ke 7 masih lagi berkuntau dapur...acara masak memasak homemade...yeayyy tepuk tangan...yer ar barang basah beli banyak eh...jangan nak habis kan duit yang tengah bulan ni membeli..cepuk kang...memang ar masak berdua...tapi jimat nya memang sangat la terasa...EA pun jenis tak kisah makan lauk overcooked perangat balik...kalau jenis hari ni masak tak habis buang memang ar rugi...biasa lauk kitaorang overcooked la macam berkuah tu...boleh simpan esoknya panas makan la balik...kecuali sayur...tak habis memang kena perut...kang sakit perut lak...

Semalam aku balik lewat kul 6 petang...jalan jem pulok...hujan kan semalam..memang effect ar jalan raya....panik aku kul 6 ptg sampai ni...takut tak sempat masak...nak gi pasar ramadhan petang gini aku dah malas...sampai rumah ingat kunci pintu duk diam diam je...lain kalau menyinggah tak pe ar....tarik nafas lega tengok ada kete EA..oo dah sampai rumah ...balik EA tak masak apa pun...aku tanya sempat tak ni masak ...dia kata sempat...takpe dia tolong buat lauk...aku masak tomyam...EA masak sayur kobis goreng  dan Ayam Sambal...oh my man....yeayyy untung ar laki boleh masa kan ** tumbuk tumbuk dada** haah ye tang dia komplen ko masak tadah telinga eh...ada mee goreng hari tu boleh makan lagi...dan ada kuih kegemaran popia basah...ni memang aku makan sorang...tak leh share ..tapi Fayel nak pulak...kena la share..hukhuk..

Hari ni nak singgah lagi la beli popia basah sedap ni...popia basah ni memang tetiap tahun wajib aku beli dengan dia...sapa yang duk area umah aku tu...leh ar cuba dekat ngan masjid saidina hamzah depan tu je...macam macam kuih ada...tp tetap la suka popia basah dia....memang rasa best....beza lain dari lain...inti dia ada lah dari sengkuang+carrot hancur,telur, udang geragau...then baru sapu timun, taugeh dan sebagainya...yang buat sedap sebab dia hancurkan sengkuang + carrot...then aku tak tau apa ramuan lagi dia letak...rasa nya sumpah best...sekali beli nak lagi...kalau tak ..takkan la beberapa tahun aku repeat beli benda yang sama aje kan..dari harga 30 sen la now dah 70 sen seketul..erkk mahal tapi sedap apa ada hal...craving...sekali beli 5 keping aku sorang je makan uhuhu...ok hari ni nak beli lagi ...5 ketul yeayyyyyyy..selamat berbuka



Menu semalam...makan berdua tapi macam makan besar je kekdahnya kan...jemput...

My homemade cooked Tomyam Seafood ...yang best buat sendiri letak udang sotong banyak melampau huhu

Ayam Goreng Drummet jekk

Sayur Kobis Goreng Kunyit by Encik Awak...huhuhu terus tumbuk dada sekali...hiks

Tumbuk dada 2 kali sebab buat Ayam Sambal....terbaik bro ..jangan puji depan dia eh...nanti bajet terror...aku buat donno je..dia tanya sedap tak...aku jawab boleh la..padahal dalam hati...sumpah sedappppp

Sambal Belacan segera Adabi ni best weh..sedap colek colek
Kuih kegemaran selamanya.. beli 5 ketul 1 ketul Fayel nak...eh suka pulak dia
Hui popia basah mama punye dia makan...kemain makan style 2 sudu....macam reti sangat
Makan kalau tak comot tak sah


Tu dia orang berpuasa sangat laaaaaaaaaa....makan sampai gitu...jenuh aku nak menyental baju ni oittt










Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

20 comments:

Sumijelly Sumi said...

wow....... banyak gak menu...

sumi kalu maska menu sure 2 jenis jer... 1 x berkuah.. 1 berkuah... kasi balance...

ishk.. dha masuk ramadan 8, tak tahu nak masak apa lak....huhuhuh

Sumijelly.com

:: Mrs.Eady :: said...

tu diaaaaa punyer mkn :D

MimahAjil said...

Alhamdulillah...seronok masak2 ni di bulan Ramadhan...lagi seronok incik suami dapat sama membantu dikala hari kerja....
amboi Fayel kenmaen ye mamam sampai jilat pinggan...sodap mama masak kan?

m@m@yAyA said...

ohemgee byknya lauk...
dan2 terus berbunyi pewot lapo..huhu

ok nie buat xsbr nk buka posa umah akk.sila plh date kak kita wat potluck utk gojes gombak..(^_^)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hahaa.. mama Fayel asyik tumbuk dada je. eksyen pulak taknak mengaku suami masak sedap. haha. kak Mimy, orang laki kalau dah masuk dapur, betul2 teliti kerja nya. dari segi rasa & gaya lah.. kalau kecah tu biasaaa.. hehe

Cik Puan Rara said...

amboi.isi popiah sampai ke kepala.hehehe.semangat fayel mkn.

Kella said...

uikk.. aku nampak sambal belacan adabi.. hummmm tak pernah jumpa..
happy cooking mimy.. =)

ameris said...

berselera sungguh fayel mkn kalah org pose...

Diana Aziz said...

Seram tgk Fayel makan.. hahaha...

Nadine said...

Meriah! Memang kan, home cook food are always the best! :)

Softtouch [Hanim] said...

meriahnya....untung la asben mimy pndai masak...mmg heaven sgt....pndai fayel makan ye....mkn popia tu....tahan pedas, bagusla mcm tu....

Softtouch [Hanim] said...

meriahnya....untung la asben mimy pndai masak...mmg heaven sgt....pndai fayel makan ye....mkn popia tu....tahan pedas, bagusla mcm tu....

Softtouch [Hanim] said...

meriahnya....untung la asben mimy pndai masak...mmg heaven sgt....pndai fayel makan ye....mkn popia tu....tahan pedas, bagusla mcm tu....

Softtouch [Hanim] said...

meriahnya....untung la asben mimy pndai masak...mmg heaven sgt....pndai fayel makan ye....mkn popia tu....tahan pedas, bagusla mcm tu....

Chekgu Azrine said...

meriahnya menu sis mimy...sedap je tgok..hadehhh

intandayani said...

adoii la Fayel...Over bebenor

ctmah said...

meriah betul menu berbuka akak..kitaorg kalau buka bertiga aje,lauk mesti ciput2 ajo..xdenye habis makan..huhu

NM02 said...

Ya Allah... boleh jadik geng qausar la makan cenggitu. hahaha

aku harus beli sambal belacan adabi tu noks. time saho tak kuasa nak geget cilip api, aku colek2 sambal tu nnt. hahaha... tq promot

haah, kitew dok kat taman setapak indah, gombak... kamu?

miazara ina said...

hbs la kak mimy kena sental baju..mia ni pulak fateh 11 bln ..masih lagi pakai kain kat leher dia..mujuq dia behave well..lega..dia tau kot mak dia jenis sakit sendi nak bsh baju dia.,

With Julia said...

Pandai ar abg akak masak...terbaikkkkkkkkk...kelakar tau masing2 xmo puji depan2 hahahha dlm hati puji sedappp...kemain fayel mkn betul2 sampai habis satu muka hahahha lawak ar abg fayellll mmuahhhhhhh

Google