THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

10 July 2013

Kenangan Detik Ramadhan Yang Indah DiKenang

Hari ni 1st puasa ...Alhamdulillah...kalau pasan sana sini dah duk citer pasal sahur...dulu entry aku ramadhan je ada citer sahur...huhuhu,,,teringat masa sahur...parent aku mmg suka sahur...mak mesti masak lauk simple kegemaran aku...nampaknya tahun ni nak sahur kena la buat sendiri ye....adoi manja nauuu ..dah bini orang oii...dan dukacita bendera merah sudah menyerang...hari pertama pulak tu memang dalam sejarah la...tak pernah peyed datang awal pertama ramadhan...selalu tu tengah or hujung...serius emo jap hari pertama tak dapat nak bersahur ...huhuhu lagi pulak EA pun tak bangun sahur hanya seteguk air saja...so lagi senang lenang..rasa macam tak best jekkk...
Sambal Hijau MEM Besar

2biji bawang besar
10 biji Cili Hijau (ikut suka..kalau banyak pun bukan pedas)
Ikan bilis segenggam

Caranya
blender kasar pastu tumis beserta garam gula sampai garing tukar kaler hijau hitam macam dlam gambo tu..pstu aku tuang kicap manis makan ngan 2 ketul ayam goreng rempah..scolek skit ngan telur masin…haiyooooo tak leh tahan wooooooo

Ramadhan datang tahun ni 2013  istimewa jugak sebab pertama kali kami dah pindah duduk berasingan...membina keluarga kecik....dan pertama kali nya jugak get ready nak sediakan juadah berbuka puasa untuk suami...berdebar tu nak masak masak hahha...walhal dah nk masuk 3 tahun kawen...hehehe...late 2 years back kawen aku masih duduk rumah parent...most juadah mak aku masak....walaupun kami rumah sebelah ...lauk pauk jarang aku import dari rumah mak...EA nak aku masak jugak...

Bulan Ramadhan sebenanya banyak meninggalkan kenangan untuk dikenang buat diri aku..banyak kenangan tercipta di bulan ini...untuk Ramadhan tahun 2009... aku berkenalan dengan Encik Awak di blog ini...blog ini menyatukan kami dari perkenalan singkat bermula dari berbuka puasa pertama merangkap first dating kami bersua muka...berkat bulan Ramadhan itu juga perkenalan kami berputik ke fasa seterusnya bercinta, berkahwin dan kini bersama anak tercinta..

Ramadhan 2010 pun best ..tahun ni dah berpuasa bersama tunang...orang dah ada tunang weh...seronok ar berbuka puasa kat luar aje manjang...jarang ar spend buka kat rumah...paling best dikenang tunang datang berbuka makan rumah dengan family sekali..hamboi...time ni tunang memalu jek...hahaha...aku pun memalu gak sebab tunang nak merasa aku masak tapi mak aku yang masak...adeh kantoi tak reti masak..time ada tunagn kerajinan buat cookies ko...melampau kan nak amik hati...hahaha ...sekarang nak buat cookies errrrrr....order je la...kah kah

Ramadhan 2011 detik paling terindah takkan aku lupa....aku pregnant time ni...dan kisah nya....kejadian berdarah bleeding berlaku pada 1st Ramadhan...darah keluar bukan spot tapi laju macam air paip...duduk je turun ...zassssss...hanya Allah yang memahami keadaan kesedihan aku time tu...fikiran negatif dah pikir bukan bukan ...aku bakal kehilangan zuriat...nangis meroyan...namun sebaliknya baby itu selamat elok je berenang dalam perut....menangis kegembiraan keberkatan bulan Ramadhan sebuah miracle...nah selamat lahir la Fayel...sambil taip bergenang menangis kenang kan peristiwa ini...

Ramadhan 2012 aku adalah seorang ibu..mama kepada Fayel...cabaran belum ada lagi...cuma aku di uji air susu badan berkurangan dan Fayel tolak untuk DF...so sad...tapi satu hikmah terbesar...penghijrahan buat diri sendiri...finally aku akhirnya bertudung....mengambil keberkatan bulan Ramadhan...niat dan hasrat dah lama nak bertudung tapi tak jugak terlaksana...dan hati terbuka di bulan Ramadhan 2012..aku dengan rela hati ikhlas bertudung...semoga aku terus istiqamah dalam penghijrahan ini...banyak lagi yang aku masih belajar selok belok dunia agama ini..belajar dan terus belajar...hasrat selepas ini nak ke Majlis Ilmu...Ya Allah permudahkanlah niatku


Semoga Ramadhan 2013 yang datang ini membawa seribu kerahmatan buat diri ku dan keluarga...semoga di berikan kesihatan yang baik dalam menjalani ibadah puasa...puasa ini pun satu cabaran buat aku....ada penyakit MG yang tak boleh skip ubat memang la menguji sangat...pergerakan terhad...nak tarawiih pun payah....takpe kita lawan cabaran ini dengan mencuba cuba anggap satu hadiah dari Allah supaya terus kuat cekal tabah dalam mengharungi hari mendatang...







mportant : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

11 comments:

D Yatie said...

Setiap seorg pasti ada kisah / cerita untuk dikenang. Dan mimy, kita doakan semoga dipermudahkan segala urusan awak sekeluarga ye. Dannnnnn... Ya Allah, telan air liur tgk sambal tu ha. Hahahaha.

ameris said...

alahai mimy... sebak plak baca cerita kenangan awk..

Chekgu Azrine said...

Kenangan menusuk kalbu gitewew

m@m@yAyA said...

Kenangan terindah tue..

akk sedapnya sambal ijau tue..mekasih siap bg resipi sekali,lap u la~

Aida78 said...

bestnya sambal hijo tu mimi tengah diet ke sekarang x makan nasi pun

SweetLikeWhat said...

aduhhhh terliur tgk sambal dengan ayam tuh...

chuya - the mother of A's said...

lainnyer EA hihihihi...
sambal ijo tu mmg meruntun kalbu

CikNaa said...

banyak kisah akak ea.. pape pun happy ramadhan! :) yg penting puasa dgn anak lagi seronok.. sambil buke, sambil berperang.. hoho..

Aty_Fared said...

aku pon banyak kisah asal masuk ramadhan..dari sibuk kawen..mengandung..beranak..beraye..heheh..

With Julia said...

kak mimy...seriusly akak punya aura tersendiri...aura manisssss sgt tgk....itulah dia kelebihan Allah beri setiap umatnya...hehehhe suka tau baca kisah dulu kala...best kan...

ira_bluebee said...

kak mimy...sambah ijo tue mmg powerrrr!!baru try buat arini..suami memula jual mahai takmo merasa..last2 dia yg berkali2 tambah sambal ijo tue..TQ kak bg resepi...

Google