THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

10 July 2013

Ibu Bekerja Seharian Sayang Anak Tingal Tinggal kan??

Kalau di tanya apakah perasaan mak mak yang macam aku  berkerja seharian tinggalkan anak berjam jam lamanya...keluar jam 6.30 pagi..sampai umah dah 6.30 petang...oh...jangan cakap la hai bercampur baur....rindu ada....risau ada...cuma aku mungkin best sikit Fayel mak aku jaga...pulak tu lagi best sebelah rumah aje....berganda la best....so perasaan risau kurang la....tok mak jaga Fayel lagi perfect dari aku rasa....yer ar babysitter lebih 20 tahun tu...tapi aku tak anggap tok mak babysitter...dia melebihi dari baby sitter....yeszaaa super granny....memang superb .....kalau tak superb takkan la Fayel tak nak balik rumah kan kan kan....hihi..Ya Allah semoga tok mak diberi kesihatan baik berpanjangan panjang umur dapat meneruskan hidup 

Dulu lepas pantang...dah start keje balik alahai nak melangkah keje...lemau rasa...malas malas...tapi kehidupan kena diteruskan...semua untuk keluarga bersama..masa tu dengan fully bf...cabaran breast bengkak...masa kat opis nak mengepam terhad...kadang kebizian ..semua tu cabaran sangat...kena kental...cabaran lagi bila anak dah start makan solid food...sekali lagi kepenatan berganda....nak sediakan baby food...sampai aku pernah terkena vertigo ala ala darah tinggi dek penangan handle solid food Fayel...seminggu aku duk tahan kepeningan kepala telinga berdengung melampau akibat tak cukup tido semua demi untuk anak....yang penting hati puas dapat sediakan makanan...

Cabaran terkini aku berhadapan anak toodler...dah boleh berjalan,,,dah reti protes..dah kenal persekitaran.....bila nak pegi keje...nak ikut mama work...sampai meliuk lentuk badan nak ikut...so far tak menangis...good boy...cuma kita la tak sampai hati...cepat drive laju takut hati tisu...ada sedikit regret hanya jumpa malam saja...masa siang dah kena tinggal...masa malam adalah santai more to berehat rehat...siang sebenarnya adalah masa sesuai untuk mendidik homeschool anak...hmm..but its sokay..yang penting Fayel selesa duduk rumah tok mak...tok mak pun jaga perfect....itu pun dah bersyukur sgt sgt,,,jangan tak tau ...walau Fayel tu cucu tetap la kena marah jugak kalau peel mengada ada buat nakal...tok mak garang wooooooo...

Balik keje bagi mak mak bekerja adalah benda paling best jugak...15 minit sebelum dah ready beg ...tepat waktu chow...tak de makna la aku nak stayback...lama aku tak stayback weh....dulu masa anak dara single memang masa kat opis balik tu panjang la duk opis....now takde ar....lagi nak cepat balik...cepat nak amik Fayel...sampai rumah cepat boleh bawa Fayel jalan...Fayel pun dah tau ..aku sampai je dia dah get ready depan gate....terkinja lompat eksited sambil sengeh sambut kepulangan mama dia...happy wehh...terus peluk cium bawa seround dua pusing kete....itu pun dah gembira benor dah budak tu...sampai tak nak turun kete...

Selepas ini akan ada banyak cabaran aku akan tempuh as working mum...buat masa ini dan akan datang aku tidak memasang hasrat untuk berhenti keje...In Sha Allah sihat tubuh badan mungkin sampai umur 60 tahun hehehe.....bekerja tidak semestinya aku tak sayangkan anak dan rumahtangga...atas keizinan suami at least membantu dia tong tong apa yang patut....aku sayangkan jugak benefit yang aku dapat disini...semua pun untuk anak ....walau apa pun pilihan samada jadi Working Mom atau Housewifes Mom...itu adalah subjektif....jadi tak perlu la kita mempersoal kenapa mengapa apakah ??? ini adalah pilihan...tepuk dada tanya hati ...jangan mempertikai sesuatu pilihan orang lain okay...respect dan hormati la  pilihan orang...kita akan lebih terbuka sesuatu perkara...


Kebetulan kalau terbangun pagi memang aku kena bawa kejap la meround
Muka bangun pagi busuk masam tetap nak jalan
Mengeliat mengelat tak nak keluar kete...adegan tak sanggup aku lihat
Dukung jap amik hati before work
Dia dah nampak mama papa gi keje sekali memang sentap ar Fayel

Kelam kabut mama balik keje nak buka gate
Esok nya baju sama kejadian pagi tok mak berstroller nak jalan
Atok pulak amik hati naik moto ...tp mata still pandang mama
Balik keje umpan meround lagi...jommmmm
Wah rileks je abam besar sorang ni duk dalam stroller tunggu mama balik...cepat ar mama balik...adik aku whatsapp pic ni...lagi semangat ar aku nak sampai rumah awal
Situasi gembira bila balik anak sambut...sukar nak distory mory kan...terharu
Masa untuk kita pulang rumah ....huhuu rumah sebelah je pun kannnnnn....huk aloh besar dah kesayangan...dulu kecik mama berdukung now dah berjalan bawa beg sendiri....touching nyaaaaaaaa












Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

16 comments:

intandayani said...

Fayel tetap ensem..huii geram

fifi said...

Sy masa muda dulu x pernah terfikir nak buat apa bila dah ada anak dan sy keja...tapi tak best sangat keja.rasa rugi sangat jauh dr anak

Aty_Fared said...

aku tau perasaan nyer mimy...aku jugak pernah bekerje dulu... semua orang ada sebab masing2...yang penting...sebenarnye ar bagi aku..kene pikirkan jugak baik buruk keputusan tu..kalau kate nak jadi suri rumah tapi akan menyusahkan orang lain..di belenggu hutang..dan akan lagi menyusahkan kehidupan anak beranak..kerje lah jawapan terbaik.. :) korang yang bekerje..jadi mak pulak tu..sangat hebat bagi aku..sebab pernah merase sendiri pengalaman tuh... dan ko sebenarnyer sangat beruntung..anak ko mak ko sendiri yang jaga..tangan nenek sendiri..sebelah umah pulak tu..macam ko cakap ar...ko akan lebih lega kan...:) apepon ppilihan..Allah tu dah merencanakan terbaik tuk kite...insyaa Allah...

CikNaa said...

kejap je dah besar kan anak kite..dlu time baby, takde perasaan pun bl kite tinggal.skrg, ui..pandai dah nk ikut pegi keje..

Aeen said...

terasa masa dengan anak kurang kan..sbbb jumpa pun time malam je..mcm ain pun naseb lah tengah hari boleh balik rumah lunch..dapat lah main2 dengan dia kje..bile balik keje tu.kadang2 dia dah tidur sampai sok pagi..jawabnye sok pagi la jumpa anak..pun kejap gak..rasa sedih je...sebabnya x 24 jam masa diberikan untuk anak..huhuh..

YanaUjang said...

sama la kita..sejak ada ank mana pernah stayback..lewat 5 mnt pn dh gelisah tahap dewa...kdg2 ada gak terpaksa blk lmbt..nasib baikkkk duk dgn mak..call mak laju² soh blk awl pick up ank kt taska..xmo dia duk taska lama2...ada ot satu hal...xmo dia jauh dgn rmh lama sgt...klu stress kt opis pn bukak gbr ank..tgk gbr sengih2 dia...video ke..masyaAllah indah sgt moment tu...mmg xleh nk describe dgn kata2...

MimahAjil said...

sama la kite...anak pun dah pandai pagi kena tinggal takde nak meraung meratap.siap lek2 je.tapi balik mmg nk ikut.now je nak ambik pun watdek...huhu.quality time malam dengan hujung minggu jela

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

yelah, ada pro n cons nya bekerja dan suri rumah. apapun buat keputusan sama2 suami isteri mana yg terbaik

Haslinda Sadiken said...

n3 utk fayel bila dh pandai baca :)

D Yatie said...

Isk Isk Isk. Itu je yg mampu kata sebab Mak Arissa nih lagi extreme. Wahaha.

ameris said...

fayel sgt bertuah. mimy pun bertuah jugak. untung ada mak sblh umah.

Nor Eliyana said...

faham apa yg dilalui. saya pun mcm tu jugak dulu. tapi lama2 saya jadi tak fokus kat keja. Dan saya sebolehnya taknak ikut jejak langkah mak saya. jadi saya ambik keputusan jadi wahm saja. sambil keja sambil jaga anak. harap mimy tabahlaa jadi working mom ni

Siti Nursyamimi said...

setuju sgt ngan kak mimy..
time anak nak ikut kita rse terharu sgt.. pastu time blk cpt2 trus blk umah.. klu xde keje siap duk merenung pic anak kat pc..rindu..hehe..

Nurul Aziz said...

macam sekarang ni tengah study, tinggal gak anak bila nak pergi kelas..tinggal dengan mak. taktahu la bila habis study nanti macam mana.. tapi rasanya nak bekerja kot, bukan taknak jaga anak 24jam, tapi serius.. sebab kenal diri macam mana kan.. bila dengan anak 24jam macam sekarang sebab cuti sem.. kerja asyik nakk bergaduhhh je.. hahaha.. tapi tulah, lain orang lain la caranya, semua benda ada baik buruk. :)

m@m@yAyA said...

betul tue kak perasaan yg suakr nak gambarkan bila kita balik keje disambut dengan senyuman dan jeritan gembira anak~

syahdu lak pg2 nie ase dgn ujan kat luar..cptla pkul 445..

With Julia said...

Ya Allah...mmg touching tau bila anak tunggu kita kan nak balik...sgt terharu :) fayel dah besar leh jinjing beg sendiri lg terharu...besar dah fayel :)

Google