THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

11 July 2013

2013 - BerBuka Puasa Hari Pertama

Alhamdulillah sudah 1 hari pada yang berpuasa menjalani ibadah puasa...pada yang tak start puasa lagi memang sentap gak ar hihih...nak buat camana...mana leh jangka pun nak datang ni..tapi serius ar memang tak best...nikmat ramadhan belum di rasai lagi....walaupun still boleh makan minum tapi feel nak makan tu memang takde...serupa orang berpuasa gak ar....just teguk air kalau dahaga tu aje beza nya....hmm baik puasa kan....hope next week dah boleh start puasa....

Walau tak puasa...isteri orang mak orang ni kena gak bergegas pulang cepat dari opis...4.30 petang terus chow dari opis...10 minit awal aku dah cabut hehehe kira nya 4.20 petang la...tak pandang toleh kiri kanan dah...segera nak balik ingat petang nak masak apa je...dalam kepala dah berlegar apa benda bahan ko patut sedia...area bangsar ni...jam 4.30 petang memang teruk ar...jem menggila...kena pandai cilok sana sini...dalam 1 jam gak ar perjalanan dan.akhirnya sampai rumah kul 5.30 petang...duk dalam kete tetiba terfeeling masterchef...anda diberi masa 1 jam setengah bermula sekarang phewwww...matik la bahan tak potong lagi...

Sekali baru nak parking..nampak kete Encik Awak dah balik....eh cepat pulok....sampai je rumah Fayel pun dah ada....ohh EA balik awal...terus ke dapur ni....tup tup....waaaa bau masakan sup sampai hidung....oh nyummy sah ar EA masak....terus rasa nak nangis tak jadi pun ada sebab aku takut tak sempat masak...so fokus nak masak senang aje..Sambal Udang...aku tak jangka EA masak coz dia bagitahu balik macam biasa...paling paling kul 7 petang baru sampai...ni tetiba ada tercongok dapur tengah masak mau ko tak terkejut...yeayyyyyyy...

EA in the making of Sup Tulang..sementara tengah reneh tu dia gi jap Pasar Ramadhan beli air ...EA berbuka kena ada banyak air...kurang kurang 2-3 air..tu sekali share ngan aku la...so aku tak payah susah nak buat air ke apa...bulan pose air memang beli...color color macam macam ada....aku pulak sibuk nak sedia bahan Sambal Udang sambil dibantu anak bujang Fayel sibuk gak membantu kat dapur...berkuntau pegang sudip kuali ...org blender dia nak blender...kikiki...rasa pengacau tapi best pulak...pembantu cilik tukang penyepah ada la...



Tu dia buku buku resepi dah keluar simpanan ...orang terkial masak macam aku memang sangat berguna...

Mr Hubby balik awal siap sedia memasak Sup Tulang...yeayyy suke isteri

Sup Tulang in the making by EA...satu periuk ko....boleh simpan esok muahahaha

Pembantu chef cilik yang sibuk gak kat dapur...sibuk nak blender...aku biarkan aje dia tekan...suka sangat

Menu berbuka puasa siap Sup Tulang, Sambal Udang, Sawi Celur

Hidangan dah ready...set pinggan hadiah kawen kasi guna..huhuh bila lagi kan nak presentation...eh ada roti...haha orang tanya aku diet kah..ye baru mencuba tapii gigil nak nasi jugak ...acaner..




HARI NI MASAK APA WEH....LAUK SEMALAM PUN ADA LAGI....APA NAK TAMBAH MENU HARI NI





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

11 comments:

FUZY said...

sama la kita...senasib xdapat merasa berpuasa pd 1 ramadhan....sob3...

Wawa said...

semalam cadang nak masak tomyam...pastu abg opis ni duk hasut takyah masak, beli je kat luar...last2 beli lah nasi beriani lauk daging...tp daging mak aiii keras nau! dan tak bape nak sedap....sobsss! kite masak lg sedap kot...hahaha...so ari ni takyah nak mgatal beli makanan kat bazar, masak je! TOMYAM! harap menjadi sbb pastime buat...^^

Haslinda Sadiken said...

untung bila asben pun ada kemahiran memasak..tp apa2 pun bersyukur sbb time lin masak asben jaga SB :)

CikNaa said...

kite nampak roti.. kite nampak nasi.. akak tak makan nasi kan kan kan????

yUmiE AzuRa said...

haha kte smpi umh smlm pkul 6.nsb husband kebetulan cuti.so die dh tlg buat sup sayur sbb bg iman mkn tghri tu.kihkih.
blk kte msk ayam msk halia je.lps tu keluar g cari bazar,tp hampa xjmpe bazar kt area umh den.kesian husband sbb die mcm EA le.time buka puasa air berjenis.huhu.kekdg g bazar semata2 nk beli air je.hahaha

Chekgu Azrine said...

sambal udang tu sumpah terliur..haishhhh

Diana Aziz said...

untung la laki masak....

Aty_Fared said...

perrggh...teror nyer EA masak sup tulang..tak yah disuruh pulak tuh..untung untung...laki aku..?? sanggup lapo dari masak sendiri..ngeeee..

bintang hati said...

sedapnya sop tolang.. hahaa..
kene buat ni utk iftar.. hihi

MimahAjil said...

kita ni antara yg bertuah la incik suami sanggup tolong turun dapur...Alhamdulillah :)

With Julia said...

Tu dia EA masak perghhhhhhhhh mengkagumkan bila EA masak...sodappppppppp

Google