THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

12 October 2012

Perihal Susu...Pilihan Suamiku ANMUM

Ini bukan iklan promosi yer...nak citer pasal susu FM pilihan untuk Fayel...ramai gak yang tanya progress breatfeeding aku masih ada lagi ke?? Dukacita dimaklumkan susu aku merundum habis sejak bulan puasa...aku sangat kecewa...bila pam susu hanya dapat 1-2oz....serius frustated...aku dah cuba sedaya upaya makan makanan untuk milkbooster...aku dah takde bengkak susu...tapi dalam tempoh bulan puasa tu tak la aku stop terus BF...Fayel still direct BF tapi tak konsisten...dia DF malam nak tido je...sementelah pulak Fayel minum susu sangat la kuat dan banyak....sebelum ni memang Fayel dah campur susu FM gak..dulu minum 5 scoop 6 oz..makin lama nak membesar bertambah ke  8 oz bersamaan 7 scoop susu ..purata minum sehari 6-7 kali sehari...ini adalah faktor faktor yang aku tak mampu untuk meneruskan BF...hukhuk

Sebenarnya Fayel masa kecik lagi dah campur minum susu FM....ingat tak masa dia kena prolong jaundice...penawar dia adalah susu formula la...30 hari tempoh yang lama berhadapan dengan anak yang sakit muka sentiasa kuning...puas la aku cari ikhtiar...berat badan menurun..Fayel kecik sangat...mau tak sedih..nangis tau ...tengok kena cucuk amik darah selalu...aku cuba untuk sesekali tidak kepada susu FM...susu ibu aku tak berjaya untuk membuang bilirubin dalam badan dia...sampai la doktor suruh cuba bertukar kepada susu formula...aku menangis nak bagi..tapi ini la cara ikhtiar...Insya Allah dengan izinNYA...aku try beli susu Anmum Infacare Langkah 1...kenapa susu Anmum..bukan susu lain...ntah la ek...dah jodoh kot...susu ni Encik Awak yang beli...dia pun main beli je ..kebetulan nak try pek kecil..hanya Anmum saja yang ada...maka bermula la perjalanan Fayel bersama susu baru Anmum...perubahannya selepas seminggu ...kuning beransur pulih..kulit dah cerah semula...oh sah la Fayel kategori BreastMilk Jaundice..

Selesai masalah kuning...aku stop susu FM...sebab niat memang nak BF je...masalah lain pulak...czer aku terbuka...asik duk ulang alik buat dressing...stok stok susu yang aku simpan dalam freeze terpaksa habis guna pakai untuk Fayel sementara ditinggalkan sekejap..sekejap pun adalah dalam 1-2 jam....lebih kurang 2 minggu aku buat dressing czer...selama 2 minggu itulah stok pam susu Fayel minum...start dari dia dah mula ajar berbotol...dia nampaknya dah mula demand susu...dari susu 2oz sudah naik ke 4oz...sampai la start aku masuk keje...stok susu tak berapa meriah untuk simpanan...cukup cukup je...aku cuak nengok stok..pulun jugak buat simpan...memang betul la kan...bila baby dah sedap berbotol ni...dia kesedap minum susu yang flow laju...susu dah meningkat ke 4-5oz....sedangkan kat opis aku hanya mampu pam 3x itupun stok dapat 12oz..still tak mencukupi.

Stok susu 2 tin untuk seminggu for Fayel




Start 5 bulan ...aku dah campur susu semula...dan pilihan tetap memilih Anmum Infacare ...start dari langkah 1 sampai la sekarang langkah 2...tak pernah tukar susu jenama lain...laki aku tak kasi nak tukar itu ini...kalau ini aje la...hahaha..lagipun kos duit susu duit dia...biar ajelah..berak Fayel pun cantik..setiap hari lawas...tak pernah sembelit...berat badan naik pun nicely..dari kecik kurus kering sampai la tembam berisi...so tak payah tukar..setia pada Anmum...susu Anmum agak kategori boleh tahan jugak ..600gm RM45..900gm RM68..susu FM bukannya cukup untuk sebulan...macam Fayel stok untuk dia biasa EA beli yang jenis tin...dulu beli kotak..tapi rasa kotak tu tak menjimatkan bila kira kira...terlebih sikit...stok tin sebulan adalah lebih kurang 6 tin...cer kira RM68 x 6..pengsan rabak kann...hhuhuhu...biasa stok susu murah beli kat 99speedmart..atau kedai ubat cina je..hah beli sini adalah murah sikit biasa dapat la RM64..ke ada tempat lagi murah lagi...bagitau la eh...

Ni Fayel nak dekat setahun rasa macam nak tukar ke susu murah sikit...alamak EA tak bagi la...suruh teruskan Anmum 3 jugak...dia kata kang tukar hilang selera budak tu nak bersusu...tengah sedap minum susu ni biarkan...yerlah Fayel now makin kuat susu lak...padahal dah makan kan..patut lagi kurang..ini aku perasan lagi kerap...especially tengah malam..dia minum 12 tengah malam nanti 4.00 pagi dia bangun nak susu...sambung pulak bila aku nak gi keje 6.30 pagi susu lagi.....pehhh ...stok susu dah up pulak...seminggu standby jadi 2 tin...kalau 1 tin bertahan 4 hari je...oh yer sebut pasal DF..Fayel dah tak nak direct BF langsung..secara rasmi dia dah tolak ..dia sendiri tak nak...susu masih ada mungkin flow tak laju macam botol kan....syahdu la nengok dia tolak..ai is sedih...berakhir la perjalanan breastfeeding ku...huwaaa nangis hokeh..semoga nanti anak kedua diberi peluang lagi untuk breastfeeding...

SUSU IBU TETAP TERBAIK ..THE BEST...TAPI APAKAN DAYAKU ..REZEKI TIDAK MEMIHAK PADA ANAK KU FAYEL...JADI TAK PAYAH NAK KONDEM SEMBARANGAN KENAPA ORANG BAGI SUSU FORMULA..MESTI ADA SEBAB MUSABAB NYA KANN




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

12 comments:

YanaHime said...

Ariff pun minm anmum ms stop bf...mmg ok jer berat dia cantik tp terpaksa stop bl msk L2 sb sembelit...dqk kecik ni juai mahai dgn air msk...if not mmg still on anmum

Riana said...

salam kenal..takpe yg penting dah usaha mcm2 kan..n yg penting fayel pon sihat bambam =)

mamyharraz said...

time ank sy dulu sempat 3 bulan je bf..selebihnya minumlah dia susu formula.

Oda Aman said...

takpe kak. baby boy memang kuat menyusu. anak buah saya ramai boy. dah makan pun dia tetap nak susu gak. ok la kot sbb nanti tido lena. lagipun budak suka minum susu kulit dia cantik.

cuma saya masih tercari-cari susu yg takde sugar added. kat iklan semua la bagus kan. cuma kalau boleh nak bukti soheh kakdahnye....

Mally said...

Hai kak mimy xpe tu janji anak kita tak berlaparkan...
Susu FM xkrg mana pun..
Sbg ibu kita mesti nak anak kita membesar dgn sihat kan....

.:Yana:. said...

Dhia pun dari umur setahun minum anmum..penah jugak try tukar susu yg murah skit tp macam2 masalah sampai pernah sekali masuk spital..last2 bertahan sampai sekarang minum anmum.. walaupun sedikit mahal tp berbaloi..cos tak timbul ape2 masalah..

D Yatie said...

actually kite hari tu dah comment cakap benda yg sama mcm mimi cakap..kebetulan entri kita sama..hal susu...tp kite emo sikit...hahahaha.. ^_^

aTy _faRed~ said...

Aku br sembang ngan kawan lame aku nih..die ade anak setahun..die kate sjk tukar anmum nih..anak die kurang lasak dah..anak die lasak giler ko..tak reti penat..tp kbtln die sj2 tukar susu then die kate anak die snng tido dah..tak de nak main jer..memuler die tak perasan..tp biler die try mnm susu lain..anak die jd hyper blk..haa..may be sbb anmum ni kurang guler kot..ko tau ar kan guler tu yg buat bdak ley jd hyper..
Ko pon..kalau si fayel dah ok..ape salahnyer ko stay jer ngan anmum ni..:-)

m@m@yAyA said...

Ala kak yang penting fayel sihat~
lau da rzki fayel dengan susu fm teruskan,xsume orang nasib sm kan~
yaya plak susu mamanya mencurah2,tp dia da kurang mnum asik nak main jer skrg..huhu

♥ ROS ♥ said...

Xpe kak, xsemestinya xdpt bg susu ibu akk trus down.. Ade hikmahnya tu :) susu anmum susulan xde yg paket ker?? Klu tin mmg mahal... :p

NanieZara said...

kikiki...kos susu mmg mahal..anak sorang boleh lah bg susu mahal..kikikiki

NeenaAnuar said...

tak sempat aku nak merasa minum susu anmum nie... uhuhu..

Google