THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

09 October 2012

Fayel Food : Breakfast Budak Demam ROLLED OATS WITH DATES RAISIN APRICOT

Walau last week minggu demam...Fayel kena makan jugak....sikit pun tak pe....kesian dia ...memang kurang makan...susu aje all the time...demam kan memang kurang berselera nak makan..aku tak nak perut Fayel kosong....minggu weekend demam last week aku buat kan dia breakfast berunsurkan OAT..sebab dia kurang nak makan nasi...Oat boleh gantikan jadi fiber karbo dalam badan dia...Untuk oat aku prefer guna Rolled Oats..Oat yang bukan instant tapi kena masak atas periuk macam bubur....ramuan campur pulak kemestian setiap pagi ada kismis minda dari Ustaz Ismail Kamus...tetiap pagi untuk sarapan ini lah yang aku amalkan untuk Fayel..campur dalam setiap masakan...kismis elok untuk otak...aku pun tumpang makan gak sejak 2 menjak lepas bersalin jadi pelupa ni kannn..selain kismis..kurma pun wajib mesti campur...kurma elok untuk pelawasan berak dia..so far makan kurma...berak agak lawas dan cun...inilah 2 sumber makanan kismis dan kurma yang mesti makan untuk sarapan pagi.....then boleh la tambah dengan buah buahan lain...untuk hari itu...aku mencuba buah baru untuk Fayel...Aprikot...first time dia makan...Aprikot ni manis...Aprikot pun salah satu buah yang sihat untuk diamalkan kerana Apricot bagus untuk amenia kerana ia mengandungi zat besi yang tinggi....bila campur dengan kismis kurma, oat...yummy jadilah sarapan yang sihat...yeayyy


Amalan makan kismis setiap pagi mesti untuk Fayel...Kismis Minda Bacaan Surah Ayat Suci oleh Ustaz Ismail Kamus..harga RM10

Kurma Yuta...manis meleting...untuk kurangkan manis...rendam dalam air panas...buang kulit luar dan bijinya....kurma banyak khasiat...makanan wajib fayel jugak untuk sarapan pagi

Mencuba buah baru Aprikot...sedap sedap rasa macam mangga lak...

Memulakan aktiviti memasak Rolled Oat...seeloknya pilihla yang organik yer

Dimasak air yang banyak macam bubur campakkan sikit kismis

Campur kan bahan puri kurma dan puri aprikot bersama sama...

Rolled Oats yang sudah masak bersama kismis, kurma, apricot

Blend lagi...sebab Fayel takde gigi...gusi keras cuma blend kasar je

Siap sedia untuk sarapan budak demam...ROLLED OATS WITH DATES RAISIN APRICOT

Budak demam nak makan breakfast dalam besen ni...macam macam perangai...baiklah tuan putera



JAP NANTI NAK SHARE MENU WEEKEND BUDAK DEMAM NI PULAK...WAITING





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

3 comments:

m@m@yAyA said...

alahai kak,sedap2 jer sume food fayel tau..~
nie wat semangat nak wat tuk yaya nie..hrp2la zura rjin cam akk..

Gieyana said...

Mmg berkhasiatnyer menu Fayel...cfm sedap nih..:-)

Nadine said...

nyum! nyum!

i love oats + dates + raisins! my fav! :)

Google