THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

23 October 2012

Pap Smear, Family Planning, My Gynae

Yeayyy blogpsot dah boleh bukak kat opis...sengal la jugak..semalam huru hara blogspot kena blocked....huahuaha..bukak je loading...try again loading...lemau hakak semalam tau...nasib la ada topik draft dah siap buat entry...tapi nak blogwalking tak dapek la...kat opis je la mampu nyelam sambil minum air..balik umah tak usik dah...hanya tab dan henpon je..itupun berebut ngan Fayel...sejak pandai tengok tab ..dia aje yang conquer... 

Semalam aku checkup Gynae follow pasal result Pap Smear....lambat gak aku buat...8 bulan after bersalin baru terhegeh nak buat...asik bertangguh je...nak buat takut la cuak la..pastu set masa bulan puasa la...post poned lagi..sampai la 8 bulan tu risau period tak menjelma...alahai..lama sungguh...aku dup dap risau...pregnant tu tak kisah la tapi kalau boleh bukan la sekarang...aku risau sebarang kemungkinan..nauzubillah..minta di jauhkan ...test UPT memang konpom la memanjang -ve...aku tau la memang tak pregnant...sendiri tau maaaaa...awalnya lambat memang la sebab breastfeeding..now Fayel pun dah stop breastfeeding..risau menjadi jadi... 

Aku jumpa gynae yang handle aku since awal pregnancy sampai la delivered baby..memang dah biasa dengan dia ...Dr Wanita India, Dr Renu...dia pun tau kes keadaan kesihatan aku...dia la yang handle aku ..pregnant berpenyakit...terima kasih kat Dr Renu...dia sangat concern dengan keadaan kesihatan aku masa pregnant...check post natal (lepas bersalin) pun dengan dia...ingat lagi masa pregnant...dia terlalu risau kat aku...setiap kali checkup..dia selalu bagi kata semangat...sampai nak bersalin..dia nak bercuti luar negeri pun dia berkira kira sebab nak tunggu aku bersalin...nah Fayel lahir dia sambut...itupun after bersalin dia terus away...sampai la Fayel 9 bulan dia tak tengok lagi....tiap kali jumpa asik la duk sebut nak jumpa Fayel..nak bawa jumpa tu susah la aku check pun dari opis...aku tunjuk gambar kat henfon je la...bergenang air mata dia...touching pulak aku...yerla maybe dia paham apa yang aku tanggung risau sangat keadaan baby dalam kandungan yang bermasalah..selamat lahir dan lihat ke dunia..itu la Megat Nufail Anaqi.

Pap smear pun dah setel buat...jangan risau pada yang belum buat...tak sakit pun..kejap je...eh dah sudah...macam lebih kurang kena seluk bersalin ...hah gitu la...dan result pun dah dapat..Alhamdulillah takde masalah...period aku lambat pun berkaitan hormon...aku pun memang sejak dulu mengalami masalah period tak tetap...lepas buat pap smear period pun dah menjelma...lega sangat...dah datang tu badan rasa ringan...kalau tak lemau letih semacam...disebabkan period tak tetap ...faktor berat badan ..Dr Renu advise aku buat IUCD untuk family plan..tapi aku tak buat..bincang ngan EA dia agak kureng...go for naturally...boleh kah?? huhu aku yakin boleh...natural ni kena sama sepakat bincang bersama...kami suami isteri sepakat buat masa ni belum lagi nak menambah ahli keluarga sehingga 2013 baru aku rancang mengandung semula...pulak tu luka dalaman Czer pun tak baik lagi tau....Insya Allah...tapi kalau dah rezeki tak boleh tolak...kuasa Allah..kita manusia apapun merancang ...

Kenapa tak guna kaedah lain?? yer pasaran banyak pil, injection..ikut nasihat Dr Renu gak ..disebabkan aku period tak tetap...u better dont ...pil dan injection adalah hormon ..dikhuatiri akan lebih menganggu hormon badan aku dan menaikkan berat badan...lagi payah nak merancang keluarga akan datang..Dr Renu advise Implan jugak...hmmm tapi rugi la aku tahun depan nak pregnant...Implan seelok nya di ambil untuk merancang kehamilan 3-5 tahun...maka dengan itu langkah selamat atau tidak dengan natural way ni...yakin boleh...boleh punya yang penting sepakat suami isteri yer....so apa plan keluarga korang eh?? boleh share ??


Alhamdulillah result pap smear..next 1 year continue lagi ...sapa yang belum buat lepas bersalin cepat la buat yer jangan bertangguh...tak sakit pun...









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

8 comments:

Qhaifa Nur said...

lega dah buat ujian pap smear...
akak juga yg tak buat lagi....
bukan takut tapi entahlah.....

semua anak rancang semulajadi..
bila anak ke 4/5 lahir rapat, baru terfikir rancang semulajadi byk risikonya....

Siti Shuhadah said...

pap smear tuk yg dah bersalin je ke kak?

NM02 said...

adoi... bila nak buat ni

Mooniqueen said...

MQ pun dah buat... Lambat jugak rasenya lebih setahun la baru buat sbb ade yg ckp kene period baru buat... Sbb tak sedap hati, jumpe gynae balik n tanya boleh ke buat... Ahamdulillah -ve... Period after 2y1m...kesian kan... Jenis period tak betul jugak... N gynae ckp bcoz of mQ bf lame... Anak stop bf pun 2y....

Siti Haslinda Sadiken said...

lin dh buat lepas pantang sbb kena TCA kt GH utk cek luka czer..bila pakar kata nak buat pap smear terus lin setuju nak buat sbb malas nak berulang2 ke GH lg..

lin rancang sendiri je.. ;)

phatgurl said...

Aiseyh tak buat lagiklaaa *tepuk dahi*

Ann Ishak said...

ai tak buat lagi, nak buat macam mana...beranak pun belum ahaksss

mrs kayrul said...

mimy nak tanya boleh tak???klu nak buat pap smear nie kena tunggu period ke berapa??ke terus g buat jer???

Google