THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

10 October 2012

Fayel Food : Mari Buat Western Food Baby MAC N CHEESE

Seperti yang dah dibagitau...aku kepingin benor nak bagi Fayel makan western kan...ini sapa nak makan sebenarnya...aku ke Fayel hehehe...mama nya yang hover...gedush dush lempang lelaju...aku memang nak sangat Fayel makan variety....semua benda dia rasa dia makan so takde la dia memilih nanti...aku kan hantu makan western ni...haruss la nak ngajor Fayel lak omputih style...ada geng nak makan nanti sok besar...sekarang takde geng sebab laki aku anti makanan western...bau pun tak boleh...apatah lagi nak jamah sesuap di mulut ..kirim salam ar...aku makan western sorang diri je la...huhuh..Fayel 8 bulan ++ dah boleh ajar cheese...yes i like !! super like..terus membara nak masak bertemakan cheese cheese..hamboi mak nya hover...

Untuk hidangan memperkenal cheese buat Fayel...aku mencuba resepi MACARONI & CHEESE...or nama glam biasa orang panggil MAC n CHEESE..tapi versi baby la...still no salt, no sugar, cuma gantikan cheese dalam masakan...masa aku nak gi beli groceries food fayel pun papa fayel dah buat muka mengherot mulut..heheh tak puas hati la tu ajar anak dia cheese...lalalalala...sorry papa...Fayel kena ajar western gak...rasanya makanan western adalah food paling senang nak buat...untuk versi baby pun senang.....tengok saja gambar dan cara membuat nya...oh ramai yang tanya...mana dapat resepi baby...aku create sendiri ke?? oh takde makna...kawan kawan boleh add group FB atas nama HSYBB dan Solid Food For My Baby...nanti cari eh...


Bahan bahan untuk membuat sos cheese...Puri Labu, Cheese Cheddar, Tepung Atta, Bawang Holland, Bawang Putih, Unsalted Butter

Tumis bawang holland dan bawang putih bersama unsalted butter

Dah naik bau dan agak kuning masukkan tepung atta...tepung atta ni macam tepung gandum tapi kandungan dia tak macam tepung gandum banyak ingredient...so pakai tepung atta buat capati ni

Kacau kacau jangan bagi berketul..tambahkan air panas sikit..sambil tu kacau lagi

Dah nampak agak sebati

Tambahkan cheese dan puri labu...kacau lagi sampai sebati

Kacau kacau sampai likat dan kekuningan....dan pekat 

Yeayy siap sudah...dan boleh simpan buat stok gak...

Campur macaroni ..gaulkan jadi la resepi MAC N CHEESE versi baby...nyummm..excuse me mama tumpang sekaki gak ngap...







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

4 comments:

Kella said...

bagus kan...ko masak bagai untuk si fayel ni.. kaguman aku.. =)

CikNaa said...

cheese weii.. lagi bambam ler si fayel ni esok. tp takpe, ensem & macho nak yer..hihi.

YanaHime said...

meleleh ayaq liuq tgk entry ni...cheese plak tu, nyummmy!

m@m@yAyA said...

skrg da jd xsbr nak bk blog akk tgk resipi br..huhu

Google