THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

05 October 2012

Fayel Food : Snek Petang JEJARI KENTANG CARROT BAKAR

Citer Fayel food tak habis lagi..sebab weekend lepas mama Fayel ni kerajinan melampau meresap dalam jiwa..roh rajin masuk habis la dapur berkecah...setel satu persatu time masa makan untuk Fayel...then nak cuba satu lagi snek petang berkhasiat...ala ala finger food...tapi ni jenis sayur...baby yang dah pandai memegang dia suka something ada di tangan...ting dapat idea baru nak buat JEJARI KENTANG CARROT...selain kentang carrot..boleh juga ganti keledek, labu..yang sedap di makan begitu saja...

Inspired dari fun fries yang selalu kita duk makan tu...kadang kan kalau kita makan fun fries MCD, KFC...baby suka je nak pegang nak makan sama...macam Fayel kalau kitaorang makan fast food..dia mesti nak join sama nak jugak pegang fun fries...pastu masuk mulut...kesian nak bagi dia makan..sebab fast food kan..dah la garam tinggi..oh cannot baby...ok mama will do something like fun fries too..kau bab sediakan food mudah ni memang suka la...so petang tu nak bawa Fayel gi tengok bola..selain roti kering ...nak bagi dia snek berunsur sayur..maka terhasil la satu ini JEJARI KENTANG CARROT...cara nya begini yer...


Potong panjang panjang kentang, carrot..kalau nak tebal lebar panjang pun ok...boleh juga ganti keledek or labu...or buah buah lain..epal, pear ke...

Setelah potong potong panjang panjang...gaulkan bersama olive oil sebati...tak perlu banyak...sesudu je...janji serata...boleh jugak tabur stok ikan bilis...untuk bagi perasa...tak nak pun tak pe...dan susunkan dan bakar dalam oven...

hasilnya seperti di bawah..sedap jugak la mama dia makan sekali..rasa seperti fun fries juga tapi takde garam dan natural...agak terlebih bakar dibawah ini...huhuhu sebab lama nau...ok next pasni nak buat besar sikit senang Fayel nak genggam...ok ready bawa bekal tengok bola...


ADA KUDAPAN LAGI..TUNGGU EH..NEXT PROJEK..BUAT BISKUT PULAK



Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

9 comments:

Emynz said...


Kalo g mcd aku mintak fries yg xde garam heee

NM02 said...

lain kali buat banyak skit, anto kat akak sekali hokey... hehehe

as ♥ Leenda said...

arghhhhhhhhhhh stress tengok entry kak mimi ni..
saya nak oven jugakkkk..pelisssss....huhu..

e k i n ♥ y u s r i said...

terus nk beli oven lpas nie

dina said...

bila dah ada anak memang rajin kan nak buat makanan anak... tambah kalau anak mau makan...

m@m@yAyA said...

akk nak dok umah akk la,leh mkn best ngn fayel skli..hihi
Hish xsbrnya nak yaya dpt mkan cam abg fayel

mrs kayrul said...

kita x berani nak kasi hadif makan macam tue coz makan biskut baby pun dia boleh muntah...inikan plak jenis tue....nampaknya buat untuk mamanya je la makan

Miss N and Mr N said...

akak! kreatifnye. hihihi. suke betul tgk homemade baby food yg akak buat kt fayel.

myza said...

ala finger food xleh bg..anak teruna dh bergigi semua dia kekoh besar2 dan telan lalu tercekik n muntah,,huhuh tp idea menarik..mama qaish asyik rebus rebus rebus

Google