THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

22 October 2012

Fayel Food : Bertukar Selera Dewasa Style ..PUDING KUKUS OAT ,SUP AYAM dan SUP IKAN

Yahooo selera anakanda hero putera sudah kembali ...lega rasa nya...dia menganga je makan...betula la apa orang duk advise...kurang selera makan adalah bersifat sementara saja...takpe nasib la cerelac penyelamat kan..makan la jugak...antara di kenal pasti sudah pasti dia bosan...asik menu puri je...bosan lol...dan now dia sekarang selera besar nak makan macam orang dewasa makan...tapi kita buat versi baby la...hamboi baru 9 bulan nak itu ini kan...amboiii...

Fayel gigi takde tumbuh lagi pun...tapi dia suka pulak makan benda pepejal ..mungkin gusi dia dah keras kot...aku ni takut la nak bagi ..kang tercekik ..perasan aku dia tak pandai menelan je..hahaha...mama paranoid....weekend hari tu mama nya telah bereksplorasi kelentang kelentung masuk dapur...masak untuk Fayel is a must on weekend...buka peti ais..puri buah sayur semua dah yilek poci..yerlah last week kan minggu Fayel tak nak makan...hanya nak instant saja....

Bermula dari breakfast...percubaan buat Puding Oat Kukus Aprikot Kurma Kismis Stim Bersiram Yogurt..cara yang sangat mudah...thanks Maghfarah resepi best...hanya perlu sediakan....

1/4 rolled oat (blend halus sebab takde gigi)
1/2 cawan air
Buah Blend..stok buah just ada Aprikot, Kismis, Kurma...campurkan semua

Campurkan rolled oat dan air kacau kacau then masukkan buah ...boleh kukus untuk beberapa minit..tak payah lama sangat...lama nanti keras pulak...sekejap je dah lembut...then siram kan natural yogurt dari fresh farm..sedapppppssss





Untuk menu tengahari pulak...Fayel now dah suka makan nasi ketul...takde la ketul sangat...nasi lembek yang pejal...bubur tu hancur sangat...masak nasi macam biasa cuma lebihkan air...masa nasi tengah masak panas tu...lecek lecek kan nasi...Fayel suka tau...Satu senduk nasi licin dia makan...Alhamdulillah...lauk dia pulak cuba buat sup orang dewasa style......kira kena tumis tumis la...bahan makanan pun fresh bukan pureee...hamboi anakkkkk...2 hari weekend buat sup tapi cuba cuba buat style lain...nak share cara aku buat sup versi baby...memang mudah..yang penting tak payah garam, gula, perasa, kicap....menjadik..hidang panas panas suam..baby makan menambah nambah..bukan baby je suka...aku bau je dah rasa ok mama nak tumpang makan sekali


Sup Ayam Campur Kentang

Olive oil
Rempah 4 beradik..
Bawang Holland cincang
Halia 
Daun Celery / Daun Sup
Kentang
Isi Ayam
Stok Ikan Bilis

Tumis minyak (aku pakai olive oil), bawang, rempah beradik, halia, tambah air (agak agak)...campurkan semua bahan...kentang sampai empuk, isi ayam sampai masak...dan tabur daun sup/daun celery...nak tambah sedap ada rasa sikit..guna la stok ikan bilis...siap amik kuah, isi dan kentang saja.....leh hidang makan dengan nasi lenyek




Ahad pulak tukar selera bagi makan ikan lak..kebetulan ada ikan merah dalam esbok...ok baik lah..tapi nak tukar lain sikit style...kali ni tak pakai rempah 4 beradik...cuba tumis biasa je...sebab rempah 4 beradik tu rasa macam rempah sangat la...risau lak cirit lak makan...cuma tukar tumis biasa je...tambah kan stok sup ayam je dan letak batang saderi...nyummeh...walah sup ikan merah ni bagi aku adalah sedap...hehehe puji masakan sendiri nampak...lalalala...beza dari sup ayam ..sup ikan merah ni rasa dia lemak...haruslah ikan merah tu ...ikan merah kan sedap isi nya..mahal boleh tahan gak..hehehe...apapun bahagia hati tengok Fayel makan laju ...selera kemain...satu senduk nasi habis di suap...Alhamdulillah syukur...feel homemade ni rasa masak dengan kasih sayang...agreed tak?? kannnn

Sup Ikan Merah Campur Kentang


Olive oil
Bawang Holland cincang
Halia 
Batang Saderi
Kentang
Isi Ikan Merah
Stok Ikan Bilis

Tumis minyak (aku pakai olive oil), bawang, halia, batang saderi,tambah Stok sup Ayam dan air...campurkan semua bahan...kentang sampai empuk, isi ikan merah sampai masak keputihan...taburkan stok ikan bilis...siap amik kuah, isi dan kentang saja....leh hidang makan dengan nasi lenyek...





note  : pastikan campuran sup ikan/ayam dan kentang/sayur hancur sekali lenyek...jangan besar besar kang tercekik lak...nak blend kasar pun boleh...lagi elok ada hand blender..oh harus nak gi beli la ...dah sesuai diguna pakai waktu sekarang..


ALHAMDULILLAH ..BERMULA LA MASAK MASAK FRESH DI PAGI HARI SEBAB MY HERO DAH MULA NAK MAKAN HOMEMADE..OK I DO FOR U BABY








Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

9 comments:

as ♥ Leenda said...

bace sambil tangan dok salin resepi..hehe..tapi macam kak mimi jugak lah..tunggu weekend je boleh main masak2 lama2 kt dapur..klu tak, silakan makan bubur nasik campur puree je wahai asyraf..hehe..

Emynz said...


nanti nak try heeee

wahida said...

walaupun masakan ko ni utk baby, tapi apesal aku terlebih2 lak yg terliur neh? adoi la...

Ros Anis Rusli said...

nampak sup kecur air liur anis..sedapnye...

CikNaa said...

apsal fayel nye resepi kali ni buat ciknaa lapor ehh..? aiyo.. aim going to diet tau kak mimy.. hoho.

NISA KHAIRI said...

Hai salam kenal, baca entri ni buat saya teringat masa mula2 belajar jadi mak, prepare makanan utk baby, baby saya start 6 bulan dah sibuk minta makanan orang besar, nak makan nasi keras, tak nak kanji.tapi saya bagi jumlah sikit sajalah. sebab usus babykan tak kuat lagi... apa pun pengalaman menjadi ibu memang yang terbaik bagi seorang perempuan.

aTy _faRed~ said...

aku lapo weeyyhh...tengok makanan fayel ni..nampak sedap giler kot...memang suker ar die makan...nanti aku pon ley try gak..buat mase ni..baru nak belajo makan puree dak tu..heheh

~ NANA ~ said...

alhamdulillah selera fayel dh dtg balik yer? :)

i pulak yg terliur tengok

Nadine said...

twins i pun suka sup ayam. tapi diaorg dah banyak gigi so i tak perlu blend, cuma cut to small pieces n suap dgn nasi lembek :)

Google