THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

01 October 2012

Ada Apa Dengan 1 Oktober


Tik tok Oktober sudah datang...aku gembira bertemu Oktober...Oktober yang mengembira kan...Bulan Oktober ada peristiwa penting dalam hidup aku...selain bulan kelahiran ..wink wink...permulaan oktober adalah permulaan kerjaya aku bekerja di sektor korporat...syukur Alhamdulilah...tak pernah terduga bahawasanya rezeki aku di sini...aku pernah bekerja di sektor construction swasta kecik  sahaja after grad starting 2001 sehingga September 2007..6 tahun yang aku kira agak happy di sana...dan rasanya nak terus selamanya disitu walau gaji tak la sebanyak mana .cuba untuk bertahan selama mungkin semakin lama kawan kawan seangkatan sorang sorang keluar berhijrah ke tempat baru...aku jugak masih disitu...kurang nya rasa keriuhan kemeriahan suasana bekerja...sungguh hambar...serius bosan giler...

Rezeki Allah memang kita tak jangka...terima kasih buat kawan sekolej aku...Shahrija/Ija...suruh aku cuba hantar resume ke sini..cuba la mana tau...sini nak pakai Setiausaha katanya...aku sekadar nak mencuba je...sebenarnya lebih nak bagi peluang pada kawan aku sorang lagi, Suzy yang kebetulan memang tengah cari keje...sesama la kitaorang send resume...dalam seminggu after hantar..pihak HR panggil untuk temuduga...pegilah kitaorang sesama ....aku konon sekadar nak temankan Suzy je...bagi aku dapat dapat la..tak dapat takpe...yang penting aku temankan Suzy...lagipun sektor korporat ni aku tak konfiden..entah dapat ke tidak...ntah ntah pilih kroni je ...huhu

Lebih kurang dalam 1 bulan selepas itu aku dapat panggilan minta datang second interview untuk pemilihan tempat untuk GM/Pengurus Besar...maknanya konpem aku diterima masuk TM...aku macam blur lak...walaupun aku agak eksited...big company offer tu beb...mana la tak happy kan...aku call Suzy dapat panggilan kali kedua tak..dia kata takde...aku rasa bersalah pulak dengan dia...sebab dia yang beria...aku minta maaf berkali kali dengan dia...nasib Suzy memahami...sudah rezeki berpihak pada aku....Suzy suruh aku pegi...peluang datang sekali je mie...ini mungkin rezeki untuk ko...hukhuk sedihnya bila Suzy cakap gitu sebab aku paham perasaan dia yang time tu tengah cari keje...takpe rezeki untuk ko ada Suzy dimana mana di Bumi Allah yang luas ni...

Surat terima keje sudah aku terima...tawaran adalah kontrak !! haishh mula la dah rasa berbelah bahagi nak moving ke tak...tetiba perasaan kat opis lama makin membuak buak...boss opis lama lak tambah elaun ..gaji kasi up sikit.....dah gaji lebih kurang je ngan opis baru aku nak jejak ni...tetiba muncul la rasa selesa kat tempat yang sedia ada...tetiba muncul la rasa boleh ke aku keje company besar walhal aku keje company kecik je...ada kawan ke tak nanti?? sebab kat opis lama aku dah terbiasa suasana berkawan happy bergeng sana sini...kang lunch aku cemana...aku balik umah bawa bincang dengan keluarga...mak abah suh pegi...sampai bila...walaupun kontrak ...kalau kita keje ikhlas,amanah, tawakal Insya Allah rezeki kita ada...kalau kata bukan rezeki memang takde la...berkat nasihat mak abah aku terima...mudah mudahan rezeki akan bertambah disini untuk kesenangan mak abah aku jugak..

Diam tak diam..pejam celik...syukur Alhamdulillah ...kini sudah menjangkau 5 tahun aku disini mencari rezeki...penghijrahan yang berbaloi berkat doa oleh mak abah aku...nak kata berjaya sandang jawatan tinggi tu tidak la...tapi sekurang kurang aku disini berubah kepada yang lebih baik  dari segi benefit yang diberikan...kata kata nasihat keje ikhlas, amanah, tawakal aku pegang ...yer kontrak 1 tahun sudah berubah ke jawatan tetap...aku mensyukuri apa yang telah Allah rencana kan dalam hidup aku kini...

5 tahun disini...aku bertemu jodoh dengan laki aku..walaupun bukan seopis tapi TM ini lah titik permulaan pertemuan pertama kami akhirnya kami kawen dan melahirkan anak pertama kami Fayel...kelahiran Fayel memang seribu rahmat buat aku jugak..bertambah tambah rezeki aku disini...rezeki buat mu anak dan juga suami ku membantu meringankan beban keluarga ..aku bekerja juga atas keizinan suami...walaupun begitu tetap aku ingat pada opis lama aku...disitulah jugak rezeki permulaan aku bertapak ...membina masa depan...dapat memiliki kereta sendiri...dapat melancong...dapat memberi sedikit kewangan kepada mak abah...tempat lama lagi dikenang walaupun kini dunia pekerjaan baru aku lebih meluas....syukur syukur tak terhingga Ya Allah terima kasih atas rahmat bahagia nikmat yang dilimpahkan...semoga segalanya diberkati dunia dan akhirat..amin ya rabal alamin


DENGAR NASIHAT IBU BAPA INSYA ALLAH BAHAGIA DUNIA AKHIRAT......:))..





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

11 comments:

.:Kiah-ohh-Kiah:. said...

salam 1TM kak mimie..:)

Riri Yoorin said...

pejam celik pejam celik dh 5tahun ye kak mimy.. riri pon dah 6tahun kat sini :)

Rasp said...

diam tak diam ...
5tahun dah kan sis...
how time flies...

salam perkenalan...

Mooniqueen said...

Terharu pulak baca story u dear... Sebenarnya tak kisah small or big company tu, Asalkan kite jujur amanah ikhlas, insya Allah... Kdg2 keje big company pun tak best jugak... Banyak kaki bodek je lebih... Senang cerita mana2 ade je pro's n con's ...

Mila Ahmad said...

amin mudah-mudahan kan ?

Aini said...

Alhamdullilah

~ NANA ~ said...

wahhh baru tahu perjalanan kerja u camne...betol, rezeki Allah tu ada kat mana2 je :)

haaa mmg betol la dengar kata parents insyaAllah bahagia dunia akhirat...bila dh kawen, denga ckp suami pulak...hehe

aTy _faRed~ said...

alhamdulillah..rezki ko kat situ murah..:) kekadang rindu gak ak keje balik..tapi mungkin tak kot dalam mase ni...aku paling lame kerje 6 tahun kat audit firm...lepas tu bertahan kat tempat lain hanyer setahun-2..huhu..sekarang terus berenti dah..;p
neway...tahniah mimy..semoge rezki ko terus berpanjangan dan dimurahkan..amin...

*SiRibenMerah said...

Alhamdulilah.. syukur sgt kan..
i dpt tragedi october.
kaki terseliuh noksss on 1st october.
waaaaaaaaaaaaaa~

Cik Eka said...

suka ayat last tu kak..

eka pun memang sentiasa dengar cakap mak,ayah..

memang doa mereka tiada hijab untuk kita berjaya dalam dunia dan akhirat....

ciknana said...

we are 1 TM kak mimy...
sama la kite..TM la tempat pertemuan jodoh saya dgn suami...
semoga akak sukses dlm hidup...

Google