THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

09 October 2012

Fayel Food : Weekend Lunch Budak Demam MACARONI SUP SALMON VEGE

Weekend lunch Fayel masa hari sabtu adalah berunsurkan sup...orang demam nak bagi selera naik kena bagi aroma sup sikit...campur sikit Ikan Salmon...campur sayuran sikit...dan aroma nya berempah..yeayyy yang bestnya bila baby dah 8 bulan ke atas kita dah leh main masak masak ..dengan menumis...seronok la main tumis campak campak....nak campur nasi...Fayel tak nak...aku gantikan dengan macaroni..hamboiii kelas tak...saja je nak mencuba sesuatu baru untuk Fayel...resepi campak campak caca marba di beri nama MACARONI SUP SALMON VEGE..yang vege tu campur la sikit carrot 2 ketul, brocoli seketul, sawi seketul, kentang 2 ketul,nak nampak agak creamy aku campur jagung 2 ketul...maka siap la hidangan tengahari untuk budak demam...kelakar ok memula suap makaroni buat muka pelik...sebab tak biasa rasa kot...makaroni tu aku rebus dan blend sebab masih takde gigi kan..dapat la suap 6 suap...selebih suap ngap selamat masuk mulut mama nya ....heheheh...ni seronok main masak masak anak...2 in 1 sekali...anak kenyang mama kenyang...


Bahan bahan nak menumis dah standby...sayur satyur terdiri daripada stok puree saja...stok puree adalah sangat menyenangkan bagi aku...sebab tu masih memuri lagi senang nak buat stok campak...tambahan disini..pakai bawang holland+bawang putih dan rempah 4 beradik..

Tumis bawang holland+bawang putih dan rempah 4 beradik sampai wangi naik bau

Tambah aroma sup...tuangkan stok pati sup ayam.....dan air sedikit dan kacau

mengelegak sikit masukkan sayur sayur puri....gaulkan sebati

sambil kacau...jangan lupa merebus makaroni...sikit je segenggam tapi dah masak nampak banyak lak..

atas dapur berentap 2 periuk saling memasak...hehehehhehe...sekaligus senang penat sekali je

Kacau bahan bahan untuk sup tadi...

Akhir sekali masukkan Puri Ikan Salmon seketul...

Kacau lagi bagi tambah pekat

Dah siap campurkan makaroni dan kuah sup salmon vege tadi

Dah gaul leh la makan...errrmmmm nampak pekat dan rasa nya sedap ....untuk baby takde gigi kena la blend dulu yer...kang makan besar macam ni mau terkecik...tengok macam pumpkin sup la pulak...tapi ada ikan..


MACARONI SEDAP JUGAK DIBUAT RESEPI MAC N CHEESE VERSI BABY...OK DAH BUAT...TUNGGU KU REVEAL




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

6 comments:

m@m@yAyA said...

hohoho pagi2 telah dijamu mknan lg~
hah br nk tny lau macaroni nie kna blend dlula kan b4 bg baby sb cam bsr plak~
cepat kak bagi lagi zura jamu mata tengok food fayel nie..hihi

Riri Yoorin said...

sedap ni sedap sangat

mekchu said...

wahhh.. mantap nyaaaaa resepi ni.. tak terpikir dek akal.. nok, mana ko dpt idea nak buat menu macam2 ni.. ko ada refer mana2 ke? hebat sgt..

imhana said...

next baby kalau ada rezeki nak tambah baby lagi, boleh buat rujukan utk akak menu2 for fayel ni..

~ NANA ~ said...

i pulak yg terliur tengok...haha
untung betol fayel dpt mama yg rajin masak ni...hehe

Kella said...

aku pulak yang naik terliur tengok makanan si fayel ni wehh..

Google