THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

04 September 2009

Face to Face ngan Mak Mentower

halu korang..nak tanya ni..ada tak pengalaman bertemu bakal mak mentower @ mak mentua..?? maklum lah aku tau almost readers dah kawen..tak macam aku ni tak kawen2 lagi..hahaha...apa pengalaman korang first time jumpa MIL..berdebor tak?? jantung dup dap tak?? ke rasa nak cirit gak time tu...dapat MIL sporting, open minded best gak tu..huuhuh..apapun pandangan pertama tu la pembuka bicara kan..ceh wahhhhhhh....cinta lama aku dulu tapi tak der MIL la ** dah meninggal dunia**..tu yang tak feel....teruja nak tau sebab MIL kuasa lagi besor sehebat MEM besor kat umah tu...tengok aje la filem P.Ramlee - Ibu Mertuaku.. aku dulu berhadapan ngan SIL & BIL yang ramai...tu pun gegel gak tp kewl sebab leh handle....


tak sanggup aku mak mentower cam gini..habislah garfu kat umah aku nanti...bukan aku garfu mata aku..ngan dia sekali aku garfukan..ha amik kooooo.**kuang ajor nya menantu hantu**

aku bukan nak tanya tips..kalau tips aku leh search sendiri kat google..ni nak tau pengalaman...sharing is caring lagi best..leh la wat sumber rujukan..huhuhu..macam nak buat buku la plak ekkkk..apasal aku tanya korang aku yang kecut perut..sesuatu betul...ahahah..no no spekulasi plzz...ahahahah..tapi nak kontroversi boleh gak..tak kose la aku ni..beb satu lagi nak tanya...sesuai tak membawa karakter sendiri di depan MIL..yerla aku ni giler..mereng, separa mental..silap haribulan gabra giler babeng...kang tak kena ngan jiwa mak mentua..menangis tak berlagu aku kena reject..oh tidak..tapi tak reti la nak hipokrit...tulun tulun...wakenabeb..!!!!!!



21 comments:

TinTaDariHaTi said...

Jgn hipokrito sudah... Wish u all the best. Sure nanti bile jmpe bakal MIL, dia ckp, "Hah, kire jadi ajelah!"... Msg2 pn dh layak dh kawen...

Jadi ke 10.10.10 tu ek? Huahaha..

yaya said...

kelakarla "mak mentower" tu. ade aje idea kamu...

kella said...

huhuhu...
aku 1st time dulu jumpa mase merisik! so mmg tak penah jumpa pun masa tgh bcintun dgn anaknya!tp pas tu baru ler jumpa!
feel tu mmg samer ler mcm 1st time jumpe kan!
memang ler bdebo2 tak henggat!
takut gak kan..
tapi aku cool ajer.. toksah ler tunjuk sgt ko gabra! tunjukkn kesopanan tuh dah tentu2! wlaupun tak ler sesopang maner..hihihih..
tp jgn over lak!

jgn lupa salam... cium tangan..
ala.. buat mcm mak kiter ler..
jgn ko wassup!wassup plak!

aku ckp je pandai.. ntah ape ler pndgn MIL aku mase tuh!

Tapi ko juz be yourself la mie...
ko happy2 kan dia dgn sikap ko yg happening tuh! mesti dia heppy..
Tunjuk sikit2 kepandaian ko tuh..
so dia pecaya la sikit nak lepas anak dia...

hohoho... gud luck fren!

Emynz said...

Yap btol ah nana ckp tu.be urself.Jgn jadi Hipokritoes.gile fancy kan ejaan. ko jgn telebeh nervous udah. Pengalaman aku jumpe mil agak memalukan... sbb kan lol jap gelak.

dia tanye dulu plane aku landed, kul bape pastu aku cam confident terrer bahse france aku ckp "l'avion décollent à 6.30am" tu maknenye "my plane take off" bijak pandai kan aku, org tanye bile mendarat aku dah bersiap sedia nak terbang balik lol. ampeh siot aku x suke. pastu aku sesukati nak cium bapak dia,patutnye tunggu dia dtg kat aku,aku lak terlebih peramah g approach dulu.lalas mak dia bantai gelak. Cesh . Sudah,
tu sajek. Ko mmg sengaja kan suh aku igt balik .hahahah!! papepun wish u all da best babe. Be urself keh3.

:: || Mrs. Izwan || :: said...

oooooo oooooo jangan lah membawa kerekter yang mereng lagi sewel di depan mak mertua. hua hua hua awal2 kena rejek kang. ha ha ha.. just be yourself. me, be myself je dulu minus lah the gelak terbahak huha huha tu kan. bukan hipo, tp kontrol bep!! tp takde la haku kontrol sampai terkepit2 tak leh nak bernapas kan. buat cam biasa je, tapi terkawal. kesederhanaan itu kan penting!! ;)

my mak mentower adalah sporting, masih muda okeh (umur baru 48thn), dan senang untuk bercakap tentang apa saja. tapi tidak lah sampai aku nak buat perangai mereng depan dia kan. bukan hipo, tp takut orang salah anggap ingat kita ni getik ke apa. in simple word, sopan sikit lah. kata nak hambek hati kan. hengkauuu ni macam tak reti2 :p anyway, masa bercintun, haku jumpa mak mentower 1 kali aja dongggg. Phannnnthannnggggg mak aku kalau aku gi ngadap umah mak mentower sebelom kawin. lepas tunang baru lah 2 3 kali pi. Pastu terus kawenn... auuuwwwww :)

good luck babe, be yourself is important! tp jangan hover lah masa memula tu. kalau tgk dah click, okeh lor kalau nak hover sket. ;)

:: || Mrs. Izwan || :: said...

owh lagik satu, peramah la sket (tp jangan over ramah lak). orang tua ni suka kalau kita ramah2 ;) hik hik hik suka kannn aku nak komen bebanyakkkk :p

tHEoNeANDoNLy said...

banyak tips ko dapat mimi...hehe.. MIL aku ok.. stylo da mylo..hehe.. Mula2 jumpa masa merisik gabra jugak.. tp last2 ok.. sempoiii... and mimi nasihat aku.. jadi diri sdiri.. tp jgn over sgt.. ko paham kan?

Real Woman said...

ko mimy jgn terkeluar lak bahasa 'mak', 'nyah', 'beb' dpn mak mentower hokey! i kan, lepas kahwin baru balik rumah mak mentower. my mother ala2 konservatif gitu..selagi belum kawin takleh betenggek rumah boyfren gitu!

puan.farah. said...

jadi je diri sendirik.nanti kawen penat woh nak belakon.hehehe..

lagipon mak mertua sekarang bukan macam zaman dulu.

dulu macam takut. tapi bila dah jumpa die layan lagi baek dr mak sendirik layan.
best woohh!

Nadine said...

tang soklan sesuaike membawa karakter sendiri tu kan...

sesuai, sbb menjadi diri sendiri adelah lebih baik...tetapi bersopan itu penting jika nak dpt point lebih. heheh.

kalau rasa2 takterkeluar kata2 atau takde idea bila sembang2 tu, seyum manis jerk. hihihi

p.s: wah! sudah ada pacar ya? Im happy for u :)

Kaseh said...

jadi diri ko sendiri lagi senang beb.. biar bakal MIL tgk diri kita yg sebenarnya... kita giler2 ke.. kita sengal2 ubi ke.. kita rajin ke malas ke.. biar dia kenal kita.. sok dah kawen tak kena kata dek ipar duai..masa b4 kawen cenggini.. dah kawen cenggitu lak pangai dia... so better jadi diri sendrii... aku dulu sama je pangai masa mula2 jmpa exMIL aku tuh.. bila aku bertandang kat umah sana..tido sana (masa ni baru bertunang) aku bgn selamba je lambat pun... so dia dah mmg kenal.. haha..tapi melampau la kan bgn lambat.. aduhai..da anak dia pun sama gak..:P tapi apa2 pun pasni kalau ada rezeki aku kawen lagi..aku takmo la buat pangai camtuh dah..:P

Ms AiReEn MoHd said...

salam...

muakakaka meh aku share mengeshare..ko da sedia nak bace aku punyer ker...gini...

satu hari aku pun ala ala mak yg vasss gitu nak kuar ngan boy ni hah...die ajak tgk muvie....abis da nak tgk muvie kan...aku mase tu mude remaja gatai giler kan..konon da vass la kan...siap kale kuku itam ko...wah metal nyer aku ...padahal mcm kuku mampos jerk kan...sebaik mekap tak..sebab aku tak sokak mekap...bantainye aku mekap alala pompuan nak pg gig mampus aku kan...

ok tu citer pemakaian..baju ketat..pasal mak dulu nok, letop gak la kan..bukan mcm skang...then boy amik mak kat putra kelana jaya..sekali dtg ngan abah die....adoi...aku da gelisah jap...sebaik abah mentua aku ni okies...ehh jam tu plak tepon aku byk kali berdering ngan salah nombor nyer time tu gak la...aku nak marah tak leh...kaver line sikit jer la kan(marah ngan sopan...lu ni berapa kali nak call ni malay la, wrong no)..kalau tak aku da carut hamun da org wrong no tuh....

tup tup sampai umah nyer...aku da cubit boy...aphal sini plak...tak kan tgk muvie bilik abah ngan mommy die kut...eee rase nak larik balik putra jerk neh, bukak pintu keter ni kang larik lelaju kang...

masuk umah aku duk la kan...mommy nyer mase tu kat atas...lepas solat...muker aku nak ijo da neh...tgn da macam kudung..abis nak kaver kuku itam yg aku kale tuh...eee binawe tul boy kan..bukan nak bg tau aku nk bawak umah die.... then mommy turun..aku salam...ni time kul 8.30pm okies...

die tanyer nak pg mane ni...hahhhhhh(aku diam 18juta bahasa..org seribu bahasakan)..boy kate nak tgk muvie ngan mkn...mommy kate da mlm ni..kang balik tidoq umah mommy jerk la...laju jerk aku jawap...ehh tak per aunty(kang tak khatam aku kang asik kene soal jawap..takottt)...tido umah kawan sok ade program lain..heheehehe senyum kelat sedas...sambil tetarik baju melekap kat badan...nak turunkan sikit suar aku neh..ehh serba tak kena la kan...

emm then ..wah da jadik entry ni nok...then mommy tanye la aku study mane,bile grad la..itu la ini la mentara tunggu boy tah mane berak ker mandi ker...eeee rase aku nak tumbuk muker boy ni...lepas da interview yg aku tak pasti lulus ker tak tuh...

boy pun turun kate mommy, we olss pg dulu, then mommy sempat pesan..jln memlam bebaik..kang ape ape hal tepon mommy...muakakaka sekian...dan interview itu lulus...da jadik menantu pun...be ur self nok...jgn pepura poyo okies...adab tetap kene ade la..tu yg penting...sampai umah kang salam...jgn ko main laga muker jer kan...

sekian...copy paste jdkan entry kekekkkeke...iluv my mum..i love my mommy...i got 2 moms now n forever...amin..aku wish ko luck nok...

Kaseh said...

hahaha komen eryn lagi ganas.. siap kuku hitam tuh..tapi bertuah gak tuh dapat mentua sporting..kalau dapat yg garang cam hantu naya.. tapi mimy..ko jgn takut lak.. hehe besh pengalaman jmpa mentua ni..percayaalahh aku dulu lupa nak citer.. kebetulan dalam keluarga exlaki ku dulu ada yg besar2 gak la..cucu mentua aku tu la.. masa mula2 kenal dia ada ckp kat laki ku.. alahai dahla cucu mak semua besor2..dapat menantu pun besor..hahah nasib la kan.. salah ke berbadan besar? ni badan org kata murah rezeki beb..

honeylanz said...

hi. salam kenal
hmm.. pengalam 1st jumpa MIL.
rs mcm kaki x pijak tanah!! gubra. takut pun ada. atakuit kena reject. hehehe.. lega semua ok ;)

Anonymous said...

nak share jgak xpiriens ni...masa pestime jmpa my MIL lepas salam & cium tgn dia terus ckp "alhmadulillah"...
so maknanya i tak kena rijek la dah tentu2 kompem jd menantu pmpuan dia paling bongsu,plg muda,plg mantoppp & jga plg meletoppp!!!hahahahah!!!!!
(bakal pengantin)

aRaBeLLa said...

tak de xperience tapi pernah ar bace tips dlm COSMOPOLITAN,jgn lupe bawak buah tgn,yg masak sendri lagi baguih okeh..huhu

busyuksayang said...

yg plg penting dear, just be urself ok...selain tu, pandai2lah ambil hati dia...insyaallah :)

Mimy Hamid said...

TO ALL : Terima kasih atas komen mantops kamu..macam leh buat new entry je..ahahah..korang nya pengalaman bikin aku gelak guling...kelakar tul...bkn senang nak jadi menantu yang baik...owh ayu sopang santung amalang kita...hehehe

eKiN said...

nk jmpe mak mentua dh kee...lalala~~
sblom jmpe,xtido 7h7m la jwbnye..kuikui~~ nway, gud lux la kak ku...moge cpt2 berkenyataan..huhu..xsaba dh ni adikmu nk knduri kawen kt umah.. ;)

kella said...

so how la? your future MIL?

puteri intan said...

WEH- camner selamber pun kita, jumpa kali pertama tetap kena jaga perangai, bukan nak jadi hipokrit, be ureself tp jgn la terlalu selamber gelak besar2 depan dia, smpai ko dah nampak character dia camner...camner pun org tua2 ni tetap lain pandangan nyer..

remember: the first 3 minutes will change every single perception towards yourself, good or bad..

unless kalo ko dapat mak mentua stok yg boleh bawak gi clubbing la, then redah jer..ahhahaha

Google