THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

03 September 2009

Bulu Mata Palsu Mudah Versi Aku

Sekarang kan trend pakai bulu mata pelesu…keghairahan tu makin menjadi-jadi..jangan kata artis la..aku yang bukan atis ni ha pun kemaruk gak nak pakai..padahal bukannya pegi show memana pun..apatah lagi dinner seminggu sekali…aku perasan lebih nak bulu mata lentik dan panjang…yerlah bulu mata aku ke ke bawah dan tak lentik ..pendek la tu..nak pakai mascara lak..leceh bila nak kena tanggalkan .amik masa la…masa nk basuh tu mulala air mata hitam mengalir…so the best solution aku pakai bulu mata pelesu..sapa yang kenal aku ni ha opcos tau kan..dulu aku memang everyday gi keje aku pakai bulu mata pelesu..kemaruk beb…mata aku jadi besar dan galak lol…eceh padahal PALSU...


Adakah leceh?? Oh tak la..dah biasa pakai yang mudah jadi senang…nk solat terus je tarik...tak yah cuci mcm pakai mascara ....cuma sekarang dah slow down skit aku tak pakai pegi keje…so mak natural uollss..hanya pakai untuk special occasion..haruslah berover di pagi raya dengan bulu mata..kasi cantik sikit….baju raya dah cantik pastu makeup kebabom…amat sesuai la…tetamu datang tengok..konpius umah artis ke ni?? ahahah…so aku nak sharing cara pakai bulu mata versi aku..aku bukan hebat sangat pun macam mak andam top..aku tau ramai yang reti pakai…bukan nak eksyen tunjuk skill beb…sekali lagi diulang ini VERSI AKU…Dira telah dipaksa rela untuk menjadi model tak berbayar…ala dia sebenarnya pun sangat suka aku godek bijik mata dia.....jom tengok aku dera mata adik...




  1. Aku pakai bulu mata palsu dari jenis ni..MATSUGE FRIENDS…No.F-5 jadi pilihan aku..why?? sebab look natural…ada banyak jenis lagi..kalau korang suka over pun ada …satu suka dari jenis ni..dia keras skit..so senang nak bentuk…boleh jumpa kat mana-mana cawangan CHAMELON..  
  2. Dah tentu aku beli sebab harganya…murah je RM2.90…bukan tak pernah try dari jenis mahal tapi tak samalah..brand ni lagi best..murah pun murah..nak cantik dalam berjimat… 
  3. Dimulakan dengan sapu gam khas..selalu dalam bulu mata ada gam khas dia..tapi gam tu tak baper kuat cepat tanggal…..so aku advise carilah gam khas untuk bulu mata…tak mahal..dalam RM7.90-RM14.90…jangan risau tahan lama…ada banyak jenis..ada yang jenis tiub, sapuan macam pakai cat kuku… 
  4. Bersedia untuk di lekapkan atas bulu mata….bab ni kena pandai-pandai adjust la…selagi gam ada korang adjust la ikut kesesuaian mata..ada orang gunting ikut bentuk mata..tapi aku tak reti..aku pakai je memang ikut acuan..ermmm hati-hati ok..jangan sampai kena bulu mata lak…hehehe.. 
  5. dah jumpa spot yang sesuai..pejam mata kejap..tak lama..salam 1-2 minit je…nak bagi gam tu sebati ..ala2 buat kuih le plak ek 
  6. sudah siap untuk sebelah mata…ini baru basic..masih tak nampak natural… 
  7. lebatkan?? bila mata terpejam sangat menyerlahkan kepalsuan hahahah…tapi tak pe..panjang lentik tu..tak payah susah nak pakai mascara…
  8. pandangan dari tepi…buka mata sikit….nampak tak betapa panjang nya bulu mata ini…
  9. kedua belah mata sudah siap…sampai naik juling bijik mata aku kerjakan…tapi masih nampak tak natural la..kita kena kasi touch up
  10. lagi cantik kalau buat sapuan alis mata dengan eyeliner..tak kisahlah nak yang jenis liquid or pensil macam aku ni…aku lebih senang dengan pensil..tarik je ..kalau liquid tu aku tak reti..comot sikit…
  11. bila dua mata ditambah eyeliner mata..eh ada bulu mata nak tercabut tu..itu sebab aku sapu gam sikit je…so sebab tu korang kena pandai adjust ikut mata korang…
  12. aku kasi over pakai eyeliner bawah mata lak…baru nampak mata besor..mata aku sepet memang kena pakai la…depend la…aku suka..wlupun kekadang tu bila kuar airmata comot bawah mata…hihiihih



    *dari kerana mata…ecehhhh….inilah wajah model paksa rela tak berbayar …ADIK DIRA..**tak mandi lagi**…sila abaikan cermin yang berhabuk..bukan muka dia yang capuk….harap maklum dia baru je berusia 13 tahun sebab muka dah nampak matang sebelum waktunya…








    19 comments:

    Liyanaroxx said...

    baru 13 tahun???nampak matang btol adik akak ye?kecik2 dah branded siap gi saloon wat rambut...untung dia dapat kakak sporting mcm akak!=D

    POSH76 said...

    tak mandi adik ko nampak santek..budak lagikan...mmg suci gitu...hehe

    Beb thanks sbb share the info camner nak pakai bulu mata pelesu...kalu mata beso mmg senang nak pakai tp kalu mata ala2 tak berapa nak beso..ni seksa..aku tngk ko nyer demo cam sng ajer...aku pakai mesti kantoi...1 jam pun lum tentu k...

    Aku pun tingin nak jadi "adik" hang...besssss

    :: || Mrs. Izwan || :: said...

    nokssss, mak tak reti nak pakai snirik. meh sini tolong hajar kan .. hehe

    TinTaDariHaTi said...

    Mimie... nana dh try byk kali pakai bulu mate palsu nih. Tp x reti2 jugak. Tak tau le nana nie benak ke hape.. Huhu..

    Mimie ajarkan la ek.. Nk pakai time GIA bukak pose leh tak agak2? Hehehe...

    Iena said...

    br 13 budak ni??? mmg nmpk matang sgt... lawa plak tu...

    ooooo... berchenta kalo nk pakai bulu mata palsu ni... xperlah... x sanggup aku...

    busyuksayang said...

    ur sis mmg lawa la dear...i tak tau kenapa tapi i sgt allergic kalo wat apa2 kat mata nie...mudah sgt nak menitis airmata :D

    Mimy Hamid said...

    Liyanaroxx : yer kecik lagi..aduh akak dia yang pokai..akak peningggggggg melayan

    POSH76 : dia busuk..meh sini jd model tak berbayar aku

    :: || Mrs. Izwan || :: boleh bisa ajar dong...

    Mimy Hamid said...

    TinTaDariHaTi : ha boleh jugak..sediakan mata palsu mu

    Iena : ko ckp dia lawa..hmm habis la kembang kuncup dia baca blog..sanggupkan la..senang ar..nak cantek tak?

    busyuksayang : maceh!!..i pun mudah gak kuar airmata tp nak cantek nya pasalll..belasah

    Ms AiReEn MoHd said...

    nok mak ade gak piling nak pakai...sekali ari tu mak pakai konon bajet mak dive tergebus yg mantopsss la kan...wahal org tgk mak sebab bulu mate mak sebelah da terkulai....

    mak mmg tak perasan la kan...bajet cun manjang,jahanam tul....serik mak nok....tp tgkko hah...mak tehingin kembali nokkkkk.....

    alahi bab nak melekat kan nyer tu mak fail jap....kang mak gam sampai mate mak pejam terussss kang..sape nak jawap......abis tak laku terus mak nokkkkk.....

    Nadine said...

    wah, baru 13 ur sis..nampak mcm sweet 16 jer..hihi.

    tere la u, I bab mata mmg fail :p

    Filla ~ Kasih Aleeya said...

    uiii.. tq tq tq!!! ko tau..aku dah bli.. gam ngn bulu skali kat mac.. konon nak pakai time raya nanti..auww..tp tak penah umo pakai..dulu penah pon time kawin..haha.. tp org tu ckp kene gunting dulu.. aku ingt nak bwk gi mac tu suh dia pasang..bile dah gunting baru aku leh ikut step by step ko..takpon aku gi beli dulu yg 2.90 ni kan.. training tiap2 mlaam sampai malam raya mesti aku terrer!!

    kella said...

    eii.. cantik lah! ko mekap kan ek? dari rambut ke muka eh adik ko..
    transform abis...

    eehh..aku memang takleh pakai bulu mate nih! tak pandai gak nak pakai!1st time pkai mase bsanding ritu! tu pun tangan nih asyik dok nak cabut jer.. cam berat2 je atas mate, tu yg tak selesa tuh..

    miss alhadi said...

    amboii, bkn main lagi dira ni melaram ngn bulu mata palsu dia.. nmpk matured okey.. jdi model smbilan utk kak mimi la tu kan.. hehe..

    Mimy Hamid said...

    Ms AiReEn MoHd : tu la ko perasan hoverr the seas..takpe pasni mak rekomen ko gam pasti tak jatuh..melaram sakan la raya ni

    Nadine : dia tak suka dipanggil children..adult suka..macam2 hal

    Filla ~ Kasih Aleeya : ko beli MAC gitu..konpom pakai tak jatuh2 smpi esok pagi ni..eheh..ko try pki murah dulu..hari2 praktis..cepatttttttt

    daela said...

    aduh...aku dah la takut nak pakai sendiri...ko tolong pakai kan tuk aku boleh x mimie?
    ** sambil kelip2 dolly nih!!

    Ika Razak said...

    cantiknye adik akak.. hehhe.. eh kak same la kite beli bulu mata kat chamelon hahahahha.. tapi i pakai A1 overlicious hehehe

    eKiN said...

    haha...adikku yg poyoss..bab2 mekap n melawo mmg no 1!!ckp xlawa dh mule susah ati n resah glisah...hahah

    Mimy Hamid said...

    daela : sudahla noks aku tgk blog ko kemain lagikk kan mata tu

    Ika Razak : wah chameleon gak yer..cayalah..murah itu cantik

    eKiN : aku tak dia ni follow sapa ..errr aku kot..heheh.biarlah dia nak melawoooooo..jeles tul ko

    nOllY dOllY said...

    waa..ader yg murah rupanye. lepas ni leh la g serbu chamelon lak. sis, nanti letak la lg tips2 grooming ni ye. best laa..

    Google