THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

27 January 2016

Rawatan Pertama Lilopa ke Klinik Veterinar Kerajaan Rawang

Ni update bulan lepas punya..hehe update juga la untuk anak bulus kesayangan ku...Lilopa...tarikh ni 3/12/2015..plan cuti khas untuk Lilopa..hamboi demi mu anak bulus....mama papa cuti...kitaorang plan bawa ke klinik kerajaan...vet swasta ada je weekend tapi mahal la ongkosnya ...nk jimat apa patut boleh je gi gomen...tapi weekdays saja...kena la berkorban cuti...xpe sekali sekala...

Tujuan utama pergi klinik vet nak vaksin kan lilopa..since adobt dia tak pernah lagi buat vaksin...dia anak kucing lagi memang kena vaksin...memula dia datang rumah ada je masalah kena kat dia...3 hari bela dah kena sakit mata...huwaaaaa...tensen mak...merah merah mata dia...dah la tak biasa bela anak kucing...tanya pada geng mak kucing...ada yang sudi bagi krim mata...sapu terus elok..lega...mak kucing suh vaksin kan...kitten memang ada je masalah...ok baik lah..

Klinik Vet kerajaan yang aku google ada dua di sekitar KL...Cheras & Rawang...tengok paling dekat dengan rumah...decide pegi Rawang..Rawang tu dekat aje dengan Gombak still dalam daerah yang sama...cuma satu je la masa nya ada lah terhad...nk datang klinik gomen kena awal pagi...aku silap plan nk gi petang...nasib call dulu ...12.30 tutup katanya...what!! tengok jam kul 11 pagi..sempat ke tak?? bang megat kata sempat...jom gerak sekarang jugak..

Pengalaman pertama jugak ni bawa kucing naik kereta...heheh kelakar aku tengok Lilopa mengelabah...asik mengiau..bising..pastu merayap satu kereta...masuk bawah kerusi la...kejap ke atas la...pastu lidah terjelir...hahaha..habis terbang bulu sbb dia stress...takut gamaknya kete gegar..risau la pulak aku tengok terjelir lidah macam anjing...tanya member aku cakap normal...dia cuak tak biasa lagi...rileks lilopa...nak bawa jalan jalan ni...Fayel pegang kejap je pastu dia biar je..lopa bising katanya...jauh tu idak la ..tapi nak cari tempat tu rasa lama..walhal dekat je...guna waze memang tepat dituju tapi ikut jalan jauh...next pegi senang dah ..

Nama tempat tu Pusat Perkhidmatan Haiwan Daerah Gombak ...kalau nak gi jangan keliru ye...dalam tu pejabat then ada satu klinik rawatan..pintu kecik je...hah sini macam klinik...ada kaunter...isi borang..ambil no giliran...masa menunggu tak lama...masa kami sampai ada 3 orang tengah tunggu bersama kucing kucing mereka...huhu...Fayel la paling hairan..asik tanya je....kucing sakit ke ..kucing kenapa...mama ni klinik kucing ye...hehehe dia ingat dia je gi klinik...kucing pun gi klinik ye....pastu pegang je Lilopa dia...ada makcik tu saja kacau dia ...nak tukar tak dengan kucing makcik..terus fayel peluk lilopa hahahaa...tau takut ko ye...

Turn Lilopa sampai...ngam ngam orang last...pintu klinik pun tutup...nasib baik sempat...timbang berat Lilopa masa tu baru 1.6kg..tapi umur 3 bulan ...berat juga...baka mainecoon memang cepat besar doc kata..nanti dia akan lagi besar...ada dua doc veterinar dalam tu..sorang laki sorang perempuan...dorang tak simply vaksin terus..dia check gigi, telinga, bulu..suhu...cool aje aku tengok diorang handle kucing...usap usap badan kucing bagi selesa

Lilopa ada fungus rupanya tapi tak la kronik..normal for anak kucing...Lilopa kena jab kat belakang leher then dapat ubat pil..makanan kena tukar ke sumber ikan..sebelum ni bagi Iams Kitten sumber ayam...so kena tukar la...kos rawatan Vaksin RM40..termasuk ubat....so next rawatan 2 minggu tapi aku tak sempat nak pegi lagi..jadi vaksin dos kedua bertangguh lagi till now...huhu memoga Lilopa sihat la..ye dia mmg gemuk sekarang...cepat nya la besar anak bulus ku..



Here we go Lilopa....Fayel peluk jangan lepas ye..lilopa takut tu..

Lilopa dah start menjelir lidah...punya takut dia naik kete

Lilopa ke depan pulak seat driver...merayap satu kete

Ni dia jumpa jugak Pusat Perkhidmatan Haiwan Daerah Gombak..jangan keliru lokasi rawang ye

Take note waktu rawatan..weekdays saja ye.weekend tutup

Kaunter Pendaftaran..isi borang dan ada nombor boleh diguna pakai setiap kali datang

Orang ramai yang menunggu kucing kesayangan

Sambil tunggu bahan bacaan tepi dinding

Berkira kira nak sunat gak...tunggu lilopa kahwin dulu..pastu kasi mandul kan dia...bagi rasa la nikmat kahwin..ada anak hehe

Fayel cuak ..makcik sebelah tu ajak tukar kucing...hahahaha

Lilopa kemain ko hinggap ye 

Ok dah nak sampai turn...orang last hehehe..

Bilik rawatan kucing...


Timbang berat dulu ye Lilopa...

Berat Lilopa 1.6 kg di umur 3 bulan..

Senarai rujukan harga rawatan...ubat ubatan..buat reference senang nak bajet nanti next datang

Ok finally dah settle treatment doc vet..balik jom dapat ubat pil fungus...berbaloi dengan rawatan semua hanya RM40...ni gi swasta mau beratus...





















3 comments:

anis abdullah said...

manja betul lilopa ekk

Noraida Saleh said...

boleh terus pergi tak payah buat appointment dulu ke?

Alang 2020 said...

Kucing saya kena fungus..
Saya x dapat pon ubat fungus.. Hanya dia bagi..
Doc hanya beri 2 suntikan ubat yg berlainan. Ubat vitamin. Ubat gatal. Ubat sapu Rm70...
Kesian kucing sy masih garu2 sampai berdarah.. Tak lena tido dibuat ny.. Sbb tengok kesan dia garu tu.. Mintak2 cepat sembuh...

Google