THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

22 January 2016

Azam Bekal Bento 2016 Mom & Fayel

Salam semua....start anak sekolah ni..aku dah nekad dengan satu azam kerajinan tinggi dan kuat gitu aku akan sediakan bekal....poyo sangat bunyi nya...dan dah mula start dah pun...Alhamdulillah setakat 3 minggu Januari ni iolls dah berjaya..yippieeeeeeeee...walaupunn....fuh lap peluh tetiap pagi ...Bekal or Bento...panggil bekal bento la eh..Bento ni bukan benda baru buat aku...sebelum ni aku pernah buat pun...masa tu kemain siap mendeko bagai...lepas tu napa eh aku stop aku lupa sudah..terus aku sedekah kan tools comel pada kawan kawan yang berbento...aku tetiba takde rasa nak buat dah bento..termasuk la bekas bekas tupperware comel comel tu semua...masa mengila tu aku beli daiso & mr.diy...pastu stop..

Tak sangka terbuka hati semula nak berbento balik...tapi tak de la sampai nak pick tools comel tu...aku tak kuasa la haih...asal siap masuk bekas sudah jadi la bekal...rutin aku kembali bzz....tido kena cepat...bangun awal pagi...kadang tak tido awal sangat pun...memula je tido awal..now dah kul 12 baru tido...hah pastu bangun liat liat...aku set jam kul 5 pagi...dalam around ke 5.30 tu aku dah bingkas bangun...terus buat apa yang patut...sediakan bekalan harian untuk aku sendiri dan Fayel...biasanya aku dah ready set apa nak bawa esok...tengok la apa yang ada dalam peti ais...buat masa ni simple menu saja...sap sap soi siap...potong memotong semua dari malam..pagi bangun terus je tumis

Kenapa bawa bekal..sekolah Fayel takde makan ke?? ye ramai tanya  ni....FYI..wah macam jawab email pulak...bekal ni bukan bawa ke sekolah tapi bekal lepas habis sekolah...Fayel sekolah half day...jadi nya dia balik lapar...tadika fayel dia tak sediakan makanan yang berat...sangat simple...dan sebagai mak yang tau tabiat pemakanan anak dia cana...so kena la aku bergigih sediakan bekal...aku nak cuba terapkan budaya bekal bento ni sampai dia sekolah rendah nanti...kita cuba ye...aku sendiri pun kena paksa diri untuk bawa...jimat cermat amalan mulia huhuhuh...jimat la apa yang patut barang makan mahal nau nau sekarang ni...makan sedap weekend je...setiap hari nak makan sedap..pokaiiii lol...sesekali ok je ..bawa bekal bukan bererti kedekut..lagipun duit aku bukan duit ko pun...ini kalau dari segi bahasa kasarnya la...kita bahasa baik...jimat cermat amalan mulia...



Syarat syarat dari pihak tadika bab makanan yang ketat so ku memang tak sedia bekal selain bekas air saja...strict giler peraturan nya..huhuhu..


Jadual pemakanan harian mengikut minggu...simple nau so tu pasal Fayel balik jadi singa lapar...heehhehehe....mengaum terus ...suprise licin okeh

Tadika Auza ada program pemakanan pintar...ada list carta makanan sihat...pihak mereka memang nak galakkan pelajar makan buah, makanan berkhasiat untuk menjana otak jadi sihat.....that why takde makanan berat di pagi hari

Dengan itu tipikal mak takut anak nya lapar..bekal bento disediakan selepas balik sekolah...uhuhu...Minggu pertama Jan- menu menu ada bolognese, nasi planta, nasi berlauk mak punya...

Minggu kedua Jan - Spageti carbanrora, hotdog, karipap, bolognese, spageti goreng, roti canai

Minggu ketiga - roti canai, mee goreng, kuey teow goreng, Spageti creamy butter chicken


















5 comments:

anis abdullah said...

Bagus. Rajin. Anak dengar cakap kita nanti sebab air tangan kita.

ameris said...

mimy ok la jugak tu ada 2 kali makan...
so far fayel ok tak dgn menu tadika tu?
saya mmg kena sediakan rayyan bekal sebab tadika dia mkn sekali jer, kul 9.30.
so mmg 3-4 makanan saya bekalkan. temasuk laa air milo kotak, roti gardenia, biskut oreo, dan makanan yg saya masak.

Mimy Hamid said...

sekali makan jugak amy..sbb dia half day je...situ xleh bawa bekal

CidaZam said...

Oh yer ke anis... hahah ni yg semangat mcm mimmy ni.

CidaZam said...

Bagus la fayel tak memilih makan. Kalau amani semua tak nak. Sakit ati

Google