THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

20 January 2011

Hidangan Cuti Cuti Serba Hitam....

Selamat bercuti semua....hari ni kan cuti umum sempena Thaipusam...walau tak sambut jauh sekali meraikan ...hehehe  tapi bahang nya terasa..nak tau kenapa...umah mak aku dekat ngan area Batu Caves tu...dulu tiap kali perayaan ni...konpom aku tensen...siap amik cuti semata....kan dulu belum gazet lagi cuti umum.....ngan jalan jem menggila...nak kuar umah pun tak boleh...dulu mana ada jalan alternatif lain...sekarang nasib baik ada jalan sentul menghala keluar ke KL...senang la sket...tapi itu pun sepanjang jalan Jem jugakkk...sebab perarakan pun dari sentul ke batu caves...effect jugak umah aku....so penyudahnya duk umah saja la ek....memang cuti kena duk umah...dah duk umah...aktiviti lain takde selain dari memasak di dapur untuk isi perut...duk umah ni bahaya asik lapar je....so menu hari ini adalah pilihan color yang hitam hitam...oh apakah sempena ikut tema ke?? hihihi sori tak bermaksud apa yer...kebetulan cuti ni balik umah mak kat gombak kan.....ok untuk men lunch hari ini....aku masak DAGING BLACKPEPPER.....ini resepi dari mak aku....so mak aku ajar la cara nak buat....hehehe kena belajor....aku kan blur lagi masak masak ni




Resepi - DAGING BLACKPEPPER

Daging(potong pun ada cara...bab ni mak aku yg buat..hehe)
1/2 cawan Sos Tiram
1/2 cawan Kicap Manis
4 biji Bawang Putih (potong dadu kecik kecik)
3 biji Bawang Besar (potong dadu)
2 sudu Serbuk Lada Hitam
2 biji Lada Benggala (potong dadu...ikut suka nak baper biji... aku suka color hijau)
Majerin (untuk menumis ganti minyak)






Cara nya.....
Panas kan marjerin dalam kuali sampai naik bau....tumis bahan bawang putih dan bawang besar ...masukkan daging sampai empuk ..letak kicap dan sos tiram....campur serbuk lada hitam...campr jugak lada benggala... kacau gaul sama rata sampai daging naik empuk dan ada bau...pastikan api sentiasa kecik...dah siap boleh makan...















Important :Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.MIMY HAMID

12 comments:

Kaseh said...

1st : aku sokaaaaaaa sgt lagu lam blog ko ni.. esp part dia ckp `risai risau risau`.. kiut jerrr...

2nd :nati aku nak try resepi ni..senang jek kan beb...

3rd: ujung bulan ni kita jmpaa eh.. nati ajak iena sekali..

Kaseh said...

eh lupa..ajak eryn gakk..lama tak jmpa korang..

Eri-chan said...

aku pernah masak guna daging lembu Australia..pergh daging dari negera itu amatla sedap.......

liyana said...

uih sodap eh kak... nt pos kat atas yer.. hehe :)

PynGees said...

wah...sedapnye mimi...

terasa lapaq lak perut akak pepagi bute nie nengok daging black paper tuh.. klu akak dpt DGP tu ngan nasi putih pn dh enough!..yummmy!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah mantop nok....nanti pindah puchong masak jangan lupa jemput aku nok...

Deqna said...

masak hitam sempena thaipusam ke apa ? hahahahaa.. hebat masak dah kan sempena jadi bini org ni ...

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya daging black pepper...mkn ngan nasi panas2..pergh...terangkat..

yelah time thaipussam jer jln jem...

POSH76 said...

Sedapnyer mmg fav aku kalu black pepper ni

Just Call Me Bitt said...

dulu i dok sri damansara time thaipusam selalu ulang alik ke ampang guna mrr2...perghhh hazab betul la nak balik kampung time tu...hehe skang dah pindah jalan tu pon lama tak guna so selamat la sikitkan di hari2 perayaan tersebut kalau nak balik kampung kann

Ann Ishak said...

hahahaha ingat lagi nok...setiap tahun memang wajib ko ambik cuti. siap kena perli...berapa banyak kelapa nak ko pecahkan ari nih. best memori tu kan

kella said...

wah... sedap ni! ko dah makin maju majuan ni... keep it up fren.. :)

Google