THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

22 December 2010

Adat Merenjis

Ada orang kata menepung tawar ni tak baper sesuai untuk bersanding... nak explain tak reti so sila baca ni...

"Tepung tawar dan tabur beras kunyit adalah dari budaya hindu dengan kepercayaan ianya dapat menyelamatkan pasangan drpd sebarang nasib buruk atau gangguan makhluk halus. Ia sekarang ini menjadi adat kebiasaan masyarakat melayu tanpa mengetahui sebab-sebab di belakangnya. Mereka melakukannya bukan kerana memohon perlindungan tetapi sebagai menyerikan majlis.
عن ابن عمر قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم من تشبه بقوم فهو منهمحسن صحيح - حجاب المرأة 104 ، الارواء "barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum ia termasuk dalam gulungan mereka"Justeru hukumnya adalah haram jika dilakukan sebagai satu cara memohon perlindungan, harus jika ia adalah sekadar penyeri majlis tanpa apa-apa maksud lain di sebaliknya.Diketahui bahawa sesetengah pihak melarang hal-hal di atas kerana ia bukan berasal dari budaya Islam. Hal ini diakui namun perlu diingatkan bahawa Islam tidak melarang sebarang adat dan budaya selagi ia tidak mengandungi unsur-unsur haram di dalamnya. "

 
dan begitu juga niat aku dn keluarga adalah untuk memeriahkan majlis.....tiada niat untuk sebarang unsur unsur khurafat seperti yang disebut di atas...sekian...mehla la layan gambo




wakil dari keluarga Encik Awak...time ni ada beberapa kete sesat..Mak dan ayah mentua dah berpisah lain kete...kalau tak diorang akan tepung tawar

ini abang aku...kena paksa naik atas renjis untuk adik dan adik ipar baru
akak ipar aku sekali le...berpasangan

abah merenjis menantu baru...huuhuh
salam peluk cium dari abah untuk aku...lsayang abah aku

oh emak ku...i love u...time ni airmata dah tak tertahan tahan

bersama abah dan mak....orang kuat di sebalik majlis...ohh terima kasihh dari anakanda

dayang dayang pink kena bagi telor ...dah pakai baju pink sila buat keje













Important :Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.MIMY HAMID

5 comments:

Shu Shinju said...

direnjis2 dipilis...ditepungi lah tawar..hai beras kunyit ditabur... disiram si perfume lancome...hahahah... best x? best x?

ratusiput said...

yg penting niat kite nok... :)

Just Call Me Bitt said...

taniah sekali lagi mimie..hehehe banyak kali dah tu..untung mimie dapat tuliskan dlm blog saat istemewa ituw...masa i kawin dulu blog pon i tak tahu ape..ehhehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

bestkan saat2 nie..kenangan seumur hidup nie beb..

Kaseh said...

gamba yg last sekali tu lawa r..ada pengantin..pengapit and dayang2..hehe

Google