THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

12 December 2010

Masakan Air Tangan Isteri Untuk Pertama Kali nyaaa

Setelah 2 minggu menjadi isteri...aku akhirnya merajinkan diri demi untuk mengisi perut suami tercinta...ewahhh...dengan gigih nya...mengeletar aku nak try masak...huhuh..dengan lafaz bismillah dan selawat aku gigih cuba main masak masak...peh agak challenge dari main masak masak kanak kanak...apa aku nak masak ekk...huhuhu pening gak rupanya nak choose masak apa...camtu la eh para ibuk ibuk sekalian memikirkan menu untuk sang suami...dah Encik Awak ni agak terror la memasak ...kang kalau rasa agak kureng wat malu jekkk..hihih... nasib Encik Awak gigih support bini dia yang baru terkial kial nak ke dapur...kali ni aku tak bagi dia tolong...sila jadi bos yer...wahh memang bos pun...tau makan je laaaaaa....

Ok untuk percubaan pertama kali ni aku pilih masakan Ikan Singgang...ini kegemaran Encik Awak...maklum la orang pantai timur kan...dan Padprik Ayam...satu lauk kegemaran nya jugak....weeee bermula la cabaran air tangan sang isteri untuk mencuba skill masakan..masak Ikan Singgang senang je kannnn....memula masak n sempoi  aje...nak yang susah payah beria ia...sabar ek...banyak masa lagi,,,,huhuhu...masakan ni senang aje pada yang handal...pejam mata boleh tapi aku yang new beginner ni kena la letak resepi jadi sumber rujukan akan datang...kang lupa balik haru...huhu...yang penting bukan masak untuk suami je...seisi umah semua...pehh caiyok kat diri sendiri...mampu gak gigih memasak hehehe...licinnnnnn haruss nyah....vangga tahap lapan mak tauuuuuuu


IKAN SINGGANG

  • 5 ekor ikan kembongg
  • air 4 cawan
  • bawang merah 2 ulas(dipotong halus)
  • bawang putih 3 ulas(dipotong halus)
  • garam secukup rasa
  • lengkuas (sikit je)
  • asam keping
  • serbuk kunyit sikit 
  • cili padi
  • gula sesudu

panas kan periuk isi air 4 cawan masukkan terus ikan,lengkuas, bawang merah, bawang putih,garam, asam keping, lada kecil, kunyit dan gula tunggu sampai ikan masak dan hidangkan.



PADPRIK AYAM
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa
  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

resepi sumber dari MyResepi








Important :Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.MIMY HAMID

6 comments:

noradzlina.kamdani said...

perghhhhhhhhhhh tangkap leleh air liur la

ratusiput said...

cayala nok......pasni kena usaha lg gigih masak ari2 tok en awak...

Eri-chan said...

gigih nok. aku pun sejak mak duduk serumah ni kena rajin masak..uhuhuhu..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah sedapnya.....

kella said...

wahhh!!!! dah ada entri resepi masak memasak ni!
cayalah mimy! i salute la u!
best best! lepas ni confirm lagi bayak resepi akan keluar kan?
:)

Myrilicious said...

hebat kecur dah rasa tekak nk rasa..

Google