THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

11 October 2013

Tantrum Yang Semakin Menjadi Jadi...grrrrrrrrr

Before ni aku pernah tulis entry pasal apa itu tantrum di sini http://nurmimy.blogspot.com/2013/05/fayel-dah-start-tantrummenguji.html...dan now umur semakin menginjak Fayel dan sifat tantrum itu semakin dekat dan dekat....tak dapat nak elak dah....tantrum nya semakin menjadi jadi...kadang rasa nak menangis tengok anak tantrum depan mata....padahal dah pujuk tu....usap usap kepala....cabaran terbaru tantrum di usia toddler adalah bila dah pandai bercakap...tunjuk protes....huwaaaaaaaaaa.....

Fayel kalau protes tantrum dia suka mengamuk berguling...pastu kerap menangis melalak duk teran suara ...dah puas teran suara....last sekali muntah....bengang kan...lepas muntah baru la ok...pitam nak mama asik nak lap muntah awak je...bukan isu besar sangat pun yang nak diamuk kan...benda kecik...selalu nya tantrum terjadi bila dia kena hantar tok mak or atok balik rumah...or papa dia keluar...haiyaaaaaa....itu je pun...melalak nya bukan main sampai hentak kaki...mulut asik sebut tak nak...ko panggil la sayang ke hapa...semua nya dia sebut tak nak...memula aku sabar...tapi darah aku naik setepek gak kena...

Bila dah setepek kena....terus aku sedar remind balik myself...sabar tarik nafas....biasa aku amik air yasin aku sapu kat muka dia...ok la dia reda sikit....yang aku tak sanggup tu muntah...boleh kata cadar, toto tetiap minggu kena basuh la...akibat protes muntah...dah macam citer badang pulak anak aku ni hahahaha...nangis je muntah cool balik ...aptb...

Apapun sebenarnya anak semakin membesar dia nak kan perhatian lebih dari parent nya...seharian kita tinggalkan...balik tu dia nak kita bercerita....ni tak mama asik main wasap aje...haippppppp....huhuhu...Fayel pernah baling henpon aku dia geram aku tak main sama ngan dia....huk aloh anak...aku duduk depan dia...bercerita segalanya peristiwa ..tanya dia makan apa...buat apa hari ni.potpet potpet layan kerenah dia...ternyata cara ini berkesan....bonding yang terjalin semakin erat...remind myself too....selalu la berbicara berbual dengan anak kita....terutaman sekali mak mak bekerja penat siang nya....



Kejadian rumah atok....aku balik keje dia baru lepas naik moto...turun moto tetiba jadi macam ni...kata atok nya dia tunjuk pasar malam ...ajak singgah...atok nya tak bawa duit tu balik rumah dulu...turun kan moto tengok berguling mengamuk....sian atok tau...mama balik keje tanjat tengok Fayel tantrum gini

Tantrum waktu maghrib adalah not good...punca nya tak nak balik rumah je...nak duk rumah atok

Tu dia mengamuk serupa hantu ju onn...grrrrrr..hentak kaki bagai

Melalak depan pintu aku nak pujuk mulut sebut tak nak aje...

Hmmmm protes muntah...dah macam citer badang ko anak....aduyaii

Kepala pusar dua berbagai andaian...hope andaian tak baik itu bukan kenyataan

Selepas dah mandi....tetiba datang peluk kat mama cakap mama mama nak sayang....baik la anak ...meh peluk peluk sambil bercerita....anak yang masih perlukan perhatian dan belaian kasih sayang

Oh my Fayel....yang semakin hari semakin besar banyak ragam...semoga mama di beri ketabahan dan sabar membesarkan mu anak






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMI

16 comments:

ayahmamilisa said...

tu la kan, kita pon asek marah anak je,pasal tak tau apa dia nak.. dah marah mula la menyesal..but mesti rasa sedih bila pas marah dia dan pujuk balik..kita kena selami selalu hati anak2 kita ni :)

YanaUjang said...

sama cam zafirah..! asal nangis teran suara smpi sakit tekak skrg ni..adoyaiiii pastu klu dia bengang dgn sesuatu cth x berjaya sarung seluar sendiri trus nk hangin sepuk² muka orang..grrr sy pn kengkadang geram either sepuk dia balik or buat x layan je..tggu dia reda sendiri dia dtg kt kita ajk men...biasa pas blk taska aa dia buat perangai tantrum..x cukup rehat agaknya..haha xpn rindu melampau..adeyy sian deme! -.-'

semoga Allah kurniakan tahap kesabaran yg lbh tinggi utk kita..muahaha~ ^_^

Chekgu Azrine said...

fayel..fayel..hehe..

erin said...

kemain comel ko senyum fayel, klu senyum selalu msti comel, takmo tantrum yeh.hahaha mmg menguji kesabaran kak oii, aish pun sama..grrrr tantrum sesaje, smlm dia tantrum sbb nak makan sos cili dlm pinggan sy, sy buat x reti je, haaa berguling satu umah dia, lantokkan, klu ayah dia ada, ayah dia la rajin melayan, sy mmg biarkan je.

ameris said...

tetiba rasa sebak baca n3 ni mimy. sbb saya pun pernah naik darah geram dgn perangai anak sampai pukul berkali2. tak tau naper hari tu tahap sabar tu nipis bebenor... adeh laaa. sokmo doa lps solat moga diberi kesabaran dan kekuatan dlm membesarkan anak...

e k i n ♥ y u s r i said...

kak, nak basikal tue?
wassup kite boleh?
no wassup sume org hilang
format tab hr tue

Miss Moon said...

tak pa mimie ...nanti dia dah besar sket tantrum dia akan berkurangan

masa nih kena banyak saba sket n slow slow ajar dia its not good to mengamuk plus dia pun sakit muntah

but itu sangat normal utk bebudak ...so just follow the flow n moga kesabaran kita makin bertingkek tingkek ..

Liyana said...

faiq pun sama tp tantrum dia jenis senyap sambil buat tanduk tangan atas dahi lol. x sempat amik gamba lg.

mmg kena bercerita dgn anak sambil peluk2 kan. baru dorang senyum balik ngn kita. sobs

I want to lose weight said...

Takpe Fayel...
Janji hensem :-)

Aeen said...

pusar ade 2 kan kak...sama cam Raees...orang kate kalau pusar 2 ni anak nakal..huh..xtau betul ke x...skang ni raees punye tantrum pun menguji kesabaran jgk kak...x dapat ape yg dy nak..merajuk..mengamuk..tunjuk perasaan...urut dada je la ain nie...huhu...

♥ ROS ♥ said...

Fuhh..lemah semangat bila anak tantrum ni.. Humaira pun mcm pusar 2... Ingt masa kita nak bgambr dulu fayel dah guling... :p

chuya - the mother of A's said...

aaaa mimi, ayyan jua pusarnya 2.. huaaaa.. kakak dia shamimi pun 2.. ya ampun jenuh tarzan..

Allene said...

sama je anak kita mimi...
klu lin da tak tahan kan.. lin tinggalkan je... pastu br la dia kejar kita... masa tu, lin ckp ngn dia xnak kena tinggal, diam...
br ok sikit... kengkadang tu, terasa lin plak nak tantrum... kikikik

Zuraidah Hasidin said...

same. anak kita pon pusar ade dua. jgn amik yg negative. amik yg positif. budak pusar dua ni kalau bela kambing menjadi. insyaallah :)

Mar Mansor said...

ye betul tu..dia mintak perhatian..x jumpe mama dia sehari tp bila ada depan mata..mama sebuk menda lain..
itu lah hakikat y kita x sedar bila kita sudah bgelar seorg isteri & ibu..mahukan masa utk diri sndri..mmg betul tu..tp in sha Allah semuanya akan menantii di 'sana'

Nurul Aziz said...

orang tua-tua cakap kalau ada pusar dua ni memang 'terjal' sikit.. tapi takyah nak percaya sangat lah kebetulan je kot.. kita amek yang positif2 je.. budak nak membesar, nak perhatian kan.. hehehe nanti dah besar sikit dah faham semua insyallah takde tantrum2 dah.. :D

Google