THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

28 October 2013

Tudung Syria - Susun Atur Penyimpanan dan Cara Pemakaiannya


Hai hari isnin...semalam ahad kan..hari melipat baju bajan termasuk la tudung...jadi bila melipat tudung ..ada kerajinan hari ni sikit nak entry pasal tudung syria...cara penyimpanan dan pemakaian...acapkali orang tanya aku....camana cara simpan...camana cara pakai....ramai yang rasa tudung syria membulatkan muka...minta teknik pakai la...hmmm sebenarnya takde apa teknik pun....sebenarnya aku ni tak reti pakai shawl lilit ada pin....aku rasa geli ada brooch rasa rimas tu yang pilih pakai tudung syria...tembam ke tak ...tak pikir pun..yang penting selesa terletak kat kepala...so ada yang minta nak advert tudung shawl ...aku minta maaf sebab aku memang tak pakai shawl....kalau syria aku ok je...kalau suh promote shawl...ya ampun....

Kalau tudung berawning boleh la susun pakai hanger...tapi kalau syria aku rasa tak praktikal sangat nak pakai hanger tudung tu...syria material cotton...tak payah gosok pun ok ....kalau rajin gosok ar...api terpulang..nak lagi kemas tergantung kot boleh pakai hanger tudung tu kan....aku lebih suka lipat...senang nak pilih mix match ikut baju apa nak pakai...simpan pun dalam laci plastik je...senang nak tarik buka...buat masa ni laci plastik je la...ada duit lebih sikit ruang banyak boleh la beli laci baru ...aku suka IKEA nya...takpe ar pakai apa yang ada saja...

Cara pemakaian pulak...dia ada 2 pieces...satu inner/ anak tudung dan outer luar sarung....then kita mix match ikut baju....aku suka pakai inner lain outer lain color...color block kekdah nya...kalau nak pakai plain inner with outer pun ok je....ada yang inner tu koyak tetas belakang...tapi aku tak suka tetas tu...biasa tetas ni nak bagi inner tu muncung nampak tirus...aku lebih suka dia ketat kat kepala rasa terletak selesa sangat....lepas tu sarung kan outer...inner tu biasa kan selalu tarik tepi telinga tu...nampak dia terletak...gitu aje la cara pakai nya pun...tak susah tak payah lilit...koleksi syria aku ni dah lama banyak la pendek atas dada...now dah banyak syria yang labuh ikut size...aku ada effort niat untuk melabuhkan tudung..aku tengah kumpul sikit sikit beli yang menutupi dada sikit...slow slow ok...beli sekaligus rabak akak ye...#bankrup...



lipatan tudung tudung syria ku...bahagi dua ye...satu belah inner satu outer luar...senang asing kan...senang nak mix match ikut baju




Ini la laci plastik simpan tudung tu...letak kat bawah je senang nak menyauk pakai 


Laci bawah kedua untuk outer luar...koleksi banyak plain je...yang bercorak tak banyak..adalah beberapa helai


 Laci pertama atas letak inner inner....seronok susun inner bercolor ni...nampak la mana color yang banyak dan apa color takde


Collage susun atur inner dan outer tudung syria



Cara pakai pulak....ok pakai inner dulu...inner aku takde tetas koyak belakang pun..suka terletak kemas kat kepala



 Sarungkan outer luar....


kemaskan kat bahagian tepi ni selalu tarik tarikan inner

taraaa siap tapi tak sudah....muka pucat pagi hari belum mekap....pipi pun still tembam gak


Ha yang ni edisi mekap ...baru la ceria seceria tudung nya...kannnnnnn














Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

26 comments:

e.t.t.y said...

dah rupa pencil warna luna kak my oiii....cantik tersusunn

mrs kayrul said...

banyaknya koleksi dan warna tudung....kita takde la tudung syria...bawal banyak la

Ilya Melissa said...

nak nangesss tgk koleksi kak mimy ni...byk gilos..boleh pilih sesuka hati...huhu..kemas tersusun..

Chekgu Azrine said...

Suka tp still feel bolatnya muka ahkak..huhu

Riri Yoorin said...

riri punye byk shawl.. hehe best2 semua color cukup tuh :)

www.izaizreen.com

Cik Puan Mimi said...

Banyaknyeeee kak miii. Ya ampun rajin gler susun gitu.

Allene said...

bnyknya tudung mimi... lin ni tudung boleh kira je.. asyik pkai yg same... kikikki...

DYatie said...

Byk nyer tudung miii. Kte xleh pkai syria. Kepala lonjong. Heee.

ameris said...

mimy, muka awk tak membulat pon wpun tak tetas blkg inner tu. kalu saya dah mcm donat laa bentuk muka. hubby slalu cakap camtu

MimahAjil said...

Kak Mimy memang lawa....pakai apepun tetap nampak cantik terletak.

ayahmamilisa said...

muka mimy tak mekap pon tetap canteks meletops jugak..hehe :)

Aty_Fared said...

Woooooowwwwwww....mcm kat kedai semua kaler ade...besh..cantik menarik..aku ok jer pakai inner tp aku lg senang tudung ade awning tu.. :)

cikpingu said...

uuuuuuu byknyeeeee...

Misz Pinkie Winkie said...

wahh..kemasnyaaa kak!

♥ ROS ♥ said...

Kakmi..jelesssssssssssss...titik :p

Cik Siti MAR said...

banyaknyer.. saya baru nak berjinak ngan syria ni, ada bbrapa helai jer.. pkai ni lebih cepat n kemas..hee

SweetLikeWhat said...

kakmi lawa pakai syiria!!

Jen Jen Izaicun said...

mcm pelangi la kak mimmy. sesuai ngan akak. jen2 pakai kureng sesuai, hubby lak tak berkenan pki tdung cmtu. huwaaaa.. ikut mudah mmg sgt simple kan. lawa2 kaler

Haslinda Sadiken said...

uihsss..tu sbb rase nak pakai syria je..senang nak storage..

Nurul Aziz said...

banyaknyaaaaaaaaaaaaaa! semua kaler ada.. tapi still rasa tak sesuai pakai untuk diri sendiri, tengok orang jela.. huhuhu

veesakura said...

kak mimi, dah rasa macam kat kedai dah. pilih je mana yang nak. hehehe. kalo i pakai tak tetas, bulat yg amat muka ni. pastu sakit kt telinga sebab rasa ketat sangat. huhuhu

mekchu said...

aku nye main lambak2 aje.. shawl chiffon kan licin.. susah kemain nak lipat.. aku tiru ko la nok.. susun ikut kaler gitu

Shasha Azmar said...

pehhhhh!!! kakmi mmg pengtegar syria..tabik spring ahh kak..

diana aziz said...

Pndai mimy susun.. terus nana selongkar laci tudung n susun macam yg mimy buat. slama ni lipat2 pastu sumbat je dlm laci tu. pastu menggagau nk cari tudung.. hahaha

~ NANA ~ said...

kakmy...dh boleh buka butik jual tudung ni...hahaha

byk giler okey!!

NJihe.am said...

Wah, bestnya ada rak tudung macam tu. Nak buat juga nanti. studioous.blogspot.com/

Google