THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

03 October 2013

Sukatan Susu Bancuhan Skop S26 Untuk Fayel

Entry hari ni sebenarnya adalah untuk menjawab soalan….kerap aku di tanya berapa sukatan susu Fayel…soalan yang diajukan ini biasa nya adalah dari Susu Formula S26 Progress yang color purple tu untuk Langkah 3 (umur setahun- 3 tahun)…sebab nya aku paham kenapa... skop susu dia panjang dan besar…belakang kotak tulis 5 skop untuk 7 oz...apa...banyak nyaaaaaa…..serius masa memula aku beralih dari Anmum ke S26 memang aku pun terkejut….huii besar panjang nya skop…aku ikut seperti dalam kotak 5 skop…Fayel reject…tu yang memula ada konflik bersama S26 dia tak nak terima minum...memang frust sangat masa tu… Fayel tukar dari Anmum ke S26 sebab Anmum najis nya bertukar creamy kuning cair...Alhamdulillah bersama S26 najis nya ok normal...

Bila jadi kes macam ni…as mum …kita main peranan mengkaji menyiasat apa punca anak reject susu…susu formula rasanya sama saja semua kecuali berperisa…lalu aku compare kan rasa Anmum dan S26…..Anmum rasanya agak tawar lemak…S26 ni lemak manis rasa nya…5 skop tu agak pekat dan rasa nya tak sesuai dengan Fayel yang dah biasa dengan Anmum lemak tawar itu…skop Anmum dan S26 adalah berbeza…skop Anmum agak kecik sedikit berbanding S26…

Aku telah menurunkan jumlah skop susu Fayel kepada 3 skop sukatan sahaja bersamaan 8 oz…lebih kurang anggaran macam ni 1 skop bersamaan 2 oz...if anak korang minum 5 oz.. cuba buat 2 skop or 2 skop setengah...asalkan tak pekat...memang baby tak suka...yer Fayel dari dulu memang 8 oz penuh satu botol …habis licin …if botol adalah 12 oz sukatan akan aku tukar pada 4 skop penuh…ok faham tak semua…tak paham nengok gambar lagi faham kot…hehehe..apa pun if korang nak penjelasan leh refer doc paed korang ye...ini pemahaman dari seorang mak mengikut taste anak nya...sekian




Ini susu S26 progress untuk Langkah 3 untuk umur 1-3 tahun...susu ni memula Fayel tak suka..sebab ikut kotak sukatan 5 skop penuh...rasa nya pekat dan manis sangat

Skop S26 yang panjang besar

Lebih kurang gini panjang skopnya

Sukatan skop susu mesti la rata ye....

Mula mencedok susu untuk 3 Skop sambil diperhati anak bujang 

Dia pun sibuk nak membantu jugak.......gini la rutin tetiap malam menyukat untuk bawa ke rumah tok mak esok

Tengok tu..ha cedok cedok jangan tak cedok

Ok setel...main main skop aje tapi aku ajar kira la...1 , 2 , 3..stoppp

Completed sukatan 3skop bersamaan 8 oz...satu bekas untuk 4 kali minum...

Untuk Fayel yang kuat nau minum susu ni...susu dia ada 8 sukatan dalam 2 bekas...cukup la untuk minum seharian rumah tok mak...lebih kurang 5-7 kali minum









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

8 comments:

ShaFIha said...

thanks mimi sebab up entry pasal scop susu s26 ni..
mmg scop dia besarkan.. untuk anak saya tukar scop susu lain.. ok la jugak.. cuma takut la khasiat tu tak betol pulak
wah.. dah botak pulak abg fayel ye.. ensem sangat

SweetLikeWhat said...

hannah pun sebelum ni minum anmum..lepas tu poopoo mcm keras sket..skrg tukar dutchlady..nampak macam ok..
rajin fayel tlg mama ye..gud boy

Umi Qi said...

Dulu2 masa tecik Umi Qi pun minumm S26 tau kak mimi...hehhe abah ju ckp S26 bagus...bagus fayel sesuai gan susu sekarang nih...botak dah ye fayell...omeyyy dia tlg mama scop kan susu...pintar!

Mar Mansor said...

bekas susu tu saya tak pernah tgk (spesis jakun)

Nurul Aziz said...

aah scoop yang lama besar, sekarang scoop kecik sikit. kalau yang besar tu macam susu dah setengah botol gila banyak kan.. memula ikut je tapi macam pekat sangat, pastu my mum cakap cuba kurangkan.. tapi risau gak tak cukup khasiat takut tercair.. huhu..

Allene said...

mimi.. lin sendiri yg suka suki kurangkan scop susu... =D
sj bg tawar. hihiihih
da besar tak kisah sangat. sbb dia pun da makan cm orang besar... =)

Ummialyaanas said...

assalam...

anak dara sy pn minum susu ni..sy pn kurangkan sndr sukatan tu sbb mcm terlalu pekat..skrg dah minum step4 scoop lagi panjang dr biru tu..tekezut jugak ms mula2 tgka aritu..

*salam kenal*

Chekgu Azrine said...

rajin sangat fayel 'menolong' ek..hehehe

Google