THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

18 October 2013

Menu Hujung Minggu Homemade Meatball Sos Ikea dan Pancake cicah Madu

Nak story pasal merajinkan diri masak memasak..hohoho sesekali roh rajin datang...lama tak letak kat blog kan...ni pun .letak kat blog sebab ada orang nak resepi huhu...tak tau aku pun goggle...hahaha senang aje sekarang memasak di hujung jari....ni semua gara gara teringin bebenor nak makan di hujung minggu kala hujan...sebelum nak buat apa apa check stok dalam rumah ada ke tak...ada boleh proceed....

Menu hujung minggu santai aku cuba buat sos ikea meatball..teringin bebenor rasanya tekak ku ...ntah bila nak jejak Ikea...heheh semata nak makan meatball kan...teringat ingat makan meatball...lalu aku buat sendiri la..disini aku share resepi hasil goggle ku...boleh la aku kongs disini cara aku buat ye...maaf takde gambar step by step sebab aku main taram cuba je...jadi ke tak lantak...hahah tetiba eh menjadi..terus tepuk dahi ...adehh kalau tau tunjuk step by step...


Sos Meatball ala Ikea

Bahan A
1 biji tomato
1 biji Bawang Holland
Butter 

Potong dadu dan tumiskan bahan A sampai kuning


Bahan B
Butter /Olive Oil ( untuk menumis ..boleh pilih salah satu)
1 cawan Tepung Gandum
1 cawan Fresh Milk
1 cawan Air
Kicap 
Sos Tiram
Sos Tomato
Sos Blackpepper or lada hitam tumbuk (optional)
Garam or Kiub Lembu (pilih antara dua...depends)

Panaskan butter/olive oil...goreng kan tepung gandum sampai kuning...masukkan susu dan air biar masak mengelegak..pastu campur bahan kicap dan sos semua itu...bahan sos ni sebenarnya menyedapkan rasa dan menambah warna gelap kuah...perasakan dengan garam or kiub...nampak likat kacau...masukkan Bahan A..gaul bersama sebati...siap boleh blend.....nanti hidang bersama meatball dan jem...

Taraaa....homeade Meatball with Sauce ala ala Ikea...Meatball pun boleh buat sendiri...just pakai daging cincang gaul ngan bawang , pepper, garam, tepung gandum, susu dan telur sebiji dua.... sikit dan uli, pastu golek dengan tepung jagung nak bagi rangup dan goreng...ngappp.....


Makanan ini telah menjadi kesukaan Fayel...khusyuk memakan tanpa toleh kiri kanan...sampai mama punya pun dia nak

'

Menu kedua hujung minggu buat breakfast...pancake cicah madu...kali ni nak cari yang senang dan pasti sedap macam kat hotel...heheh...goggle jumpa..dan cuba...

Caranya mudah saja...  1 biji telur asingkan kuning dan putih...yang putih tu whisk kan sampai putih...dalam mangkuk lain 1 cawan tepung gandum , 1 sudu kecik baking powder gaul sebati..dalam mangkuk lain lagi..so 3 mangkuk la heheh...campur telur kuning, fresh milk, esen vanila (option), gula 2-3 sudu ikut manis dan kacau kacau....pastu campur dalam mangkuk tepung...kacau lagi...pastu last baru masuk putih telur kembang tadi...cari pan non stick dah boleh masak atas pan..kalau non stick tak payah minyak...masa masak tu kalau nampak permukaan berbuih dah boleh balik kan dan angkat...siap...pastu jirus madu...oh niceeeeeeeeeee


Sarapan ala hotel gitu..Pancake cicah Madu..








 Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

14 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

suke pancake...

♥ ROS ♥ said...

Dah save resepi.nnt balik um. Nk try sos meatball..kikiki
Nampak cute sgt pancake... Hehheh

SweetLikeWhat said...

akak mekasih resepi sos ikea tuh..sedapnyeeee..tak sabar nak buat...

ayahmamilisa said...

wah hebat mimy sekali buat trus jadik..bile nak buat gath gojes lagi? bole bawak untuk potluck..hehe :)

Aeen said...

sedapnye meatball ngn pancake...nyum2...:)

Mommy_Cha said...

suka jugak pencake kakmi tu :) gebusss

S.n.Fariza said...

SEDAPLAH kak mi...
nk buat lah. hihihi

Aty_Fared said...

Eeaahh tak ar susah sgt eh nk buat sos tuh...bhn pon mudah dapat..ley try..tq mi..

Ann Ishak said...

ini dinamakan makanan di rumah standard makanan di hotel :)

Cik Puan Rara said...

rajinnya kak mimy buat meatball.kalo sy idak leee.rasa mcm susah je.

Allene said...

da kopi pes da... buatnya entah bila... ihihih

DYatie said...

Wahhhh. Rs nk buat tp tah bile. Sobs! Meatball pun ak pkai instant je. Marina. Sedaapppp! Hahaha. Dasar pemalas.

Umi Qi said...

waaaaa xyah beratuq pi ikea lagi semata2 nk mkn meatball...leh buat sendiri kan kak mi...terbaikkkk...akak rajin masak best yer

suhaila Johar said...

fuhh sodapnya..mmg menjilat jari kalau mkn ni

Google