THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

19 May 2011

Belajar Teknik Sapuan Blusher

Okeh macam biasa after kelas mekap ..aku akan review info hasil testing mekap mekap kat muka...salah satu mekap paling feveret aku gak tang blusher pipi....suka je nak tonjol merah kat pipi...tapi tak la macam badut tu....cukup la merah merah natural orang kata...bila senyum tu nampak je seri timbul je kat tulang pipi....auwwwwww....comel gitu...tu yang orang gelar muka blushing...muka malu malu..

Teknik kali ni cara sapuan blusher...ingat kan nak sapu main tarah je...amik berus sapu..habis citer...ada pulak teknik nya.....pulak tu rupanya blusher ni ada banyak jenis...
  • jenis powder - guna brush, sesuai utk semua jenis kulit
  • jenis cream - guna hujung jari , fungsi sebagai pelembap juga
  • jenis  gel - kesan efek yang cantik, tak sesuai kulit kering
  • jenis tint - kekal lama, kalis air
  • jenis shimmer/mineralize-majlis glitter, glamour, bling bling
Aku biasa nya aku pakai jenis powder blush je sonang....cuma sekarang tengah top dari jenis mineralize..produk mekap berasaskan water based...pastu bila pakai glitter je..Okeh okeh kita belajar teknik sapuan blusher bagi nampak cantik berseri, natural, dan flawless...aku sharing hasil kelas mekap tu je...tak specific sangat pun so rasa kalau tak baper cantik tu baiklah refer pada mekap profesional yang lagi hebat


4 jenis powder blusher telah di aplikasi

jangan lupa brush blusher sekali yer...camner nak ikut teknik

barang baru...mineralize MAC-Soft Gentle untuk menyerlah kan pipi...bukan blusher tapi...look like loose powder...kasi more berseri


Blusher jugak...tapi natural color berfungsi as shading...MAC - All's Good

blusher pinkish untuk serlah merah pipi...pilihan MAC - Mocha...alamak dah nak habis..sayang nya pasal korek korek...hihih...jgn di buang yer bekas ini,,,boleh kumpul 6 dpt kan 1 lipstick di MAC

blusher dari mineralize...shimmering glittering..color macam bronze..MAC - Cheek Cheerful...kalau dah pakai ni tak payah pakai jenis blusher lain lain..dah cukup terserlah kan pipi


okey di mulakan dengan asas 3 teknik..shading, powder dan mineralize...memek muka tang pipi tu perlu...aku dah biasa buat...so yang tak biasa tak payah

memula kita shading ikut aturan turun naik mengikut lekuk pipi...tujuan shading...muka bulat leh nampak kurus...color shading dari unsur coklat..natural

okeh jangan lupa guna berus ek.....turun naik turun naik

okey siap tanda spot merah...hehe...boleh la di sapu kan powder blush color color tu...natural color pun ok...macam aku suka pink...nampak ar muka blushing...uwekkkkkkkk

dan ditonyoh secara membulat yer..tapi jangan la bulat cam badut clown tu...bulat yang sedang sedang di tulang pipi


ok sila tengok aturan step yer...tengok muka sampi jadi gitu nak berpipi blushing nya pasal


ok di step akhir...mineralize akan di praktikan di pipi yer...

sifu datang membantu bagi membetulkan teknik blusher di pipi ku yang cemomot itu...sy budak baru belajar



mineralize blush di sapu antara tulang mata dan pipi...kira kat bawah mata la secara sapu naik ke atas sipi mata...eh paham tak...tak paham tengok la gambar ni...fungsi mineralize ni ...muka kita akan nampak berseri..je..cer tengok...nampak tak..bawah mata cam gebus je...bila senyum naik je tembun..comell..
** kalau pakai blusher mineralize blusher tak perlu aplikasi kan mineralize powder yer...





ADA PAHAM KE??? TAK PAHAM BUAT BUAT PAHAM LA ...SEKIAN









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

6 comments:

ratusiput said...

aku plg fail bab nk buat shading...tak geti tol...and lg satu..bilaaaaaaaaalah dpt bli make up mac..uwaaa..

Faizaharis2 said...

adussss....akan cuba memahami nyer nanti....

thankss ye

POSH76 said...

MAC mmg terbaek!!!

kella said...

wahhh... muka ko mula mula memang serius abis.... dah last baru best dan berseri seri ya... :)

Softtouch [Hanim] said...

byknya step dia...thanx mimy 4 sharing..sy main belasah je bila sapu blusher..kdg2 xpakai pun.heeeee

noradzlina.kamdani said...

pergh..best arr tutorial nih, nk kene cuba thanx ek. tp shading mmg xpandai arr.

Google