THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

12 July 2011

Susu oh Susu dan Pilihan ku...Sedap nyaaa....

Oh marah tak blog ni citer pasal preparation mengandung je...sorry ek..citer lain banyak...tapi nak start citer lain aku lak meloya termuntah uwek uwekk...bila citer bab mengandung ok pulak...blog sickness ni beb...huhuuh.....bila pregnant...mesti ada orang pesan dah minum susu ke?? mengapa susu...susu penting bagi permulaan ibu mengandung..

"Susu mengandungi zat bermanfaat, antaranya kalsium, fosforus, magnesium dan protein yang semuanya penting untuk pertumbuhan tulang yang sihat, selain diperkaya dengan vitamin A, vitamin B, zink, riboflavin, potassium, sodium, zat besi dan sulfat."

Kat pasaran ada beberapa jenama susu khas untuk ibu mengandung...tapi kalau tanya pada doktor...sebenarnya tak kisah pun minum susu apa...susu HL biasa, anlene pun boleh...yang penting sumber kalsium mencukupi..kelebihannya adalah asid folic yang terkandung dalam susu itu....aku first time pregnant ni ngegada la nak susu ibu mengandung kan...punyalah wat survey mana la susu best....ha tengok kemain ngade giler kannn...tanya orang sana sini...FRISO MUM kah...ENFAMAMA kah...MAMIL MAMA kah...ANMUM kah ...cuma aku risau je tekak tak leh masuk ngan susu putih ni..ingat nak amik susu choc aku muak lak...takpelah redah je beli putih weeeeeeeeeee.....

Dah minum rasa nya adalah sedap melampau...rasa kalau minum 5x sehari pun aku sanggupp ..ngoi ar....sabo sabo..body berganda habis la ....aku takleh minum panas...tak terima tekak....apa aku buat minum sesejuk peti ais...pehhhhhh nyaman giler bila minum....heaven....minum sekarang kena kawal...tak kawal mau asik nak je...Encik Awak dia pantau siap sorok kotak lagi..hehe...so far minum 1 kali sehari je wat masa ni..pagi for breakfast...yang pasti susu ni sedapppppppp....ALhamdulillah nasib leh telan takde muntah belahak..yang mana satu pilihan....


FRISO MUM - tidak


ENFAMAMA - Tidak juga...



MAMIL MAMA - hmmm bukan bukan
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

ANMUM MATERNA...Ya...



AKU PILIH ANMUM ....MENGAPA?? SUDAH JODOH DENGAN INI SUSU..HUHU SEDAPPP







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

15 comments:

ratusiput said...

aku tak minum susu nok..ehehe...

mamyharraz said...

suka je baca :D

sedapsss kan susu anmum tu. sbb sy pun penggemar susu..

bagus nnt tulang anak jd kuat :)

aishah jamrek said...

susu lain memang tak sedap..anmum je best

MamaRayyan said...

sy pon suka susu anmum putih.yummy...bila dh bersalin, jgn lupe beli anmum lacta plak ye...

Shu Shinju said...

waaaa... x mengandung nak minum gak boleh.. sebab kak mimy cakap sedap..hihi..

elish mot! mot! said...

hi there .. terbuka blog u ...wow preggy .. best ... hiks bestkan kalo preggy leh minum susu..i tak boleh time preggy dulu.. muntah balik .. hehehehehe .. but now my baby dah nak masuk 4 bulan .. have fun with your pregnancy period ... :)

PinKy MoMMa said...

nok..sama la susu kita hahaha..
dah laki beli yg tu..yg tu je la aku telan dlm paksaan pffttt...

sedappp (dlm ati menangis)

nUR_rOsALiNdA said...

Best nye Nokkk!!!~

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

ehm memang tak leh nak telan susu...hehehe..tp kan ada orang ckp, susu anmum nanti tinggi risiko dapat kencing manis masa mengandung...cuba tgk kandungan gula dia tinggi kot...

Just Call Me Bitt said...

i sokakkkk folow story cenggini...so jgn berhenti akekekekeke

untung u, mimy tekak menerima susu itu...saya masa preggy susu coklat jek boleh tapi lepas beranak terus jadi susu strawberry akekeekkee

satu tips nak bgtahu u...semuaorg sangat perihatin dgn kandungan u....anything kuatkan mental and enjoy memerlukan pertanyaan sila la berentry...akekekeke

Softtouch [Hanim] said...

baguslah mimy leh minum susu...elok tau nnti bb kuat..sy pun minum anmum dulu tp perisa coklat...enfamama pun sedap..lg lemak berkrim

my.mastura said...

mimi, anmum tu kalau nk minum, 4 kali sehari..kalau yg coklat tu, 5 kali..aku pon x tau naper..tp time aku minum dulu, ada org anmum call, dia yg kata gitu...

mama comel said...

huhu tak snggup nak telan anmum ni...sebab dah serasi tekak ni dgn rasa mamil mama...

mnum taw..jgn skip..nnt baby tak sihat..hihi

-oP_ida- said...

susu SANGAT pentinnn....

samalah kita akak...saya kat sinipun ari-ari minum anMUm coklat..sangat sedap..bila minum rasa asyik.e.ekekek

wajib minum susu ari-ari takleh skipp..nnti sian BABY tak cukup kalsium =(

Cik Puan Eka said...

tgh2 cari susu, eh jumpa lak entry kak mimi yg ni hehehe.

eka dah try anmum tak jalan kak. aduyaii tekak tak leh trima.

Try frisomum alhamdulillah boleh..

Bila preggy mmg lain tekak. sblum ni bole minum susu dengan lahap. Bila preggy susu tak leh telan. Ni pun kena telan sebab asyik krem je kaki aduyai

Google