THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

06 July 2011

Kehamilan...Anugerah Terindah illahi

Alhamdulillah syukur pada Allah yg memberi rezeki....setelah menanti selama 6 bulan...doaku dimakbulkan terjawab semua persoalan....perasaan kali ini adalah lebih berhati hati menjaga kandungan...takut pisang berbuah dua kali....cukup la sekali aku kehilangan tiny dots....Insya Allah tiny dots....mama akan jaga sebaik mungkin...dan papa kata mama mula dah mengada...banyak keje rumah papa dah take over....hahaha...semua tak larat....semua demi sayang mama si tiny dots....

Aku pun tak sangka dalam sekelip mata aku disahkan pregnant...tak terpikir nak chekup ke apa...since aku pun pernah turun darah before ni...dan tak nak berharap lagi ..takut frust menonggeng...aku berserah dan berusaha aje...sebelum ini memang iyer..beria ia tul..makan itu la makan ini lah...jumpa pakar gynae la...pastu ngan tohmahan mulut orang sebelah umah aku si mak cik J tu..alahai...memang down.....dan rata rata gynae aku pegi mesti mempersoalkan kegemukan badan...iyer aku tau..faktor itu mempengaruhi kesuburan...tapi tak payah la duk sound je...banyak je orang gemuk dapat anak kan...dah asik la husben aku suh fit badan kalau nak anak..dia pun dah termakan cakap doktor....iskkk...terasa tauuu


Period aku adalah tak regular sebelum kawen lagi...so bila rasa dah lewat 2 bulan tu macam tak heran je...takde hal la...nanti datang le tu...tapi simptom pms memang dah rasa...paling sakit adalah breast rasa tegang nak meletup...takut aku..siap terpikir apakah aku kena breast cancer ni?? menakutkan...ada kawan opis aku dah suh check..dia kata sesuatu ni macma pregnant je...hmmm tapi macam simptom nak pms je ....tak gak datang period nya...eh lain macam ni..pastu ngan pertanyaan orang sekeliling prengant kah?? ada lak kata tengok muka aku macam orang mengandung je...apakah ..oh tidak la time tu...memang tak tau pun....aku perasan aku agak murung kebelakangan ni...emosi terganggu cepat sentap ...mula la adegan air mata...huhu...

Genap 1 July 2011 aku dah berjanji ngan orang sekeliling dan emak aku juga ...tapi test nya  4 July....liat nya pasal kan....asik kena sound je suh check....kena check juga...1 line ke 2 line ke...wajib!!!!!!...ohh malas nya alahai nak pi beli UPT ni...aku tak sanggup nak tengok 1 line tu...tapi dah berjanji kan kena la tunaikan....okey baiklah aku gi beli kat farmasi bawah opis ni..terus gi toilet bawah gak..test..dann memula laju je line 1 naik...tuptup line 2 pun laju gak....uhhhhh apakah ini..mengeletar weh nengok....rasa nak jerit kat dalam toilet....keluar toilet laju dengan keadaan tak tentu arah mengigil...hahaha ..bergegas naik atas nak confirm ngan kawan opis..betul kah 2 line ni...memasing dah congrats...wooo maluuuuuu...

So dengan itu bermula la kehidupan baru ..ramai dah sound jangan lasak..jangan jalan laju...sudah tukar sandal...makan pun bercover...amik yang berkhasiat je....sudah start minum susu tapi belum Anmum lagi...dan tetiba lak bila dah tau ni ada..pandai lak tekak pandai rasa nak loya loya..bau itu tak leh..bau ini tak leh...tido pun dah rasa tak selesa...itu la lambat sangat check...hiihih...hikmah nya .....dah tau tu baru lah nak prepare persediaan awal...oh inilah anugerah terindah dari illahi..sesungguhnya aku bersyukur ....



'Ku berdoa semoga diberi perlindungan kepada bayi dalam kandungan ku ini bersama limpahan rahmatNya dan semoga bayiku ini membesar dengan baik, sihat walafiat dan sempurna sifatnya...aminnnn"






Simptom Simptom Kehamilan
Okey aku nak bukak citer pasal simptom simptom yang aku alami time awal kehamilan..kiranya sekarang ni aku baru je 1st Trimester.....lain orang lain ragamnya...macam tu gak ngan aku...korang nak tau camner tandan tanda aku hadapi...memula ini lah kisahnya.........jeng jeng...

Breast Sakit Berdenyut Tegang dan Sakit Bahagian Bawah...
selalu simptom nak period memang la sakit breast dan bawah...aku buat dek je...standard ar kan....tapi lebih kurang 2 bulan aku mengalami masalah yang sama...tapi period tak kuar gak...iskk...apakah sakit aku ini..kepala otak aku dah pikir bukan bukan adakah aku kena detect breast cancer...sampai la aku google...oh breast cancer tak sakit yer...dalam senyap...huhu..lega oh period kot..tapo still tak kuar...memang period aku tak regular pun...

Penat dan Mengantuk
penat tu macam la ko buat keje rumah memasak untuk satu umah kan..macamla ko membasuh baju untuk 10 orang..hehe...peant yang mengado ngado ajeeeeeeee.....sudahh....tak pregnant pun memang penat...bab mengantuk lak...aku ni memang kaki tido...masuk kete je tak de benda lain tidoo..pehh besttttttt.....tapi agak agak la tido kan...kalau malam tido kul 10 ..bangun kul 6.45 pg...pastu dalam kete pun tido lagi sampai la dh smpi opis...pehh terlebih tido aku...balik pun aku tido lagi...memang kuat tido aku ni

Mengidam
hmmm baru aku teringat kes KFC tengah malam buta....heheh itu je la kot wat masa ni...tapi masa KFC mmg sumpah tak tau dah berisi...tapi macam nak menangis la jugak nak KFC...


Loya dan Muntah
ada gak la sesekali tapi tak suspect pun pregnant...biasalah kadang gosok gigi bau ubat gigi tu florida kann...aku gosok lidah je mesti uwekkkk pepagi...oh langsung tak pikir apa tau...muntah kalau makan terlalu banyak..standard ar kan...lately lak rasa loya tapi tak kuar pape....bunyi je lebeh...tak la teruk sangat pun...sekarang dah tau ni tak suka bau minyak masak..busukkk...uwekkk


Lenguh dan Sakit Badan
ada gak la...terasa sampai ke tulang pinggul belakang...pinggang jangan cakap la macam nak patah...sperti yang aku cakap tadi...aku tak pot..sebab period pain aku memang gitu....

Emosional dan Sensitif
aku mengaku agak emosi tersangat especially ngan husben ku..tak tau napa...kadang aku saja cari pasal...pastu silap sikit gaduh...sampai kadang Encik Awak malas layan aku dia wat dek ...mula la berjurai air mata aku...sedih sangat..padahal benda kecik je...Encik Awak tak cakap i love u je...eeeeeee ko rasa gedik tak...panggg...hehehe...biasalah emosi gangu tak stabil..jadi camtu la...








P/S : NAK TANYA....ADAKAH NORMAL KALAU PERUT AKU SAKIT MACAM KREM TU...ADA ORANG KATA NORMAL....BERDENYUT TILL NOW... HEHEHE...NAK TIDO DAH RASA TAK SELESA..ADVISE ME KEY..ORANG BARU NAK MENGANDUNG NI KAN...







30 comments:

ratusiput said...

normal tu perut cmtu...sok2 ko standby lak nok sakit pinggang.ehehe...pape jaga diri bebaik tau...tahniah lg skali utk ko...aku tumpang hepi beribu2 kali ni :)

mama comel said...

wahh..tahniah...jage diri baik2 k..boleh jadi geng nanti...normal kalau sakit bawah perut tu..sebab tu tak bley pakai sluar ketat2...ape2 pun tahniah ye...

atoyis said...

tu baru peringkat permulaan..ce bayangkan lagi 5 bulan heheheh..mmg tak leh tdo nyenyak nyer..congrat

mamyharraz said...

momen paling indah bila tau ada sesuatu dlm tummy kita..indahnya hanya Allah yg tahu..

sbb tu sakit ke derita ke sy tak pernah serik nak mengandung lagi..rindunya nak rasa tendangan comel..getaran uhhh indah sgt mimy :)

**TAHNIAH** moga Allah permudahkan segalanya.

radziah AR said...

Tahniah mimy....moment pregnant memang sangat indah yg sukar dinyatakan... indahnya nnt bila baby gerak n tindakbalas kita ckp.
jaga diri....

Softtouch [Hanim] said...

tahniah mimy...

setap org mgandung lain ragamnya..rasenya sakit perut tu biasa kot mimy..sebba dia kan nk membesar dlm perut kita, so mcm perut kita terusiklah..kalu sakit perut jgn letak minyak panas ok...
kalu musykil tanya doc yer...

take care...

farahfatihah said...

a'ah normal kalau sakit cam tu sbb rahim nak mengembang..jgn risau lah yer banyakkan rehat, awal2 cam ni mmg cepat letih..

cik xxx said...

mimy,

tahniah mimy..

Queen said...

mek tanya doktor jekalau musykil pape..maklumla..lain org lain symptom nye....

tahniah nok..

yang penting..ko takmo lasak2..jgn tengok org lain lasak ko pun melasak....k!....

seyes aku cakap..sepnajang 1st trimester...aku memang biarkan je yabang buat keje rumah.. kalau tak larat tu..memang tak sentuh la penyapu ke..masuk dapur ke..memang tak... melepet je.. memang tak larat...


tumpang heppi utk ko...eee..sukeeeeee

La dOLcE mEa_nAtt said...

chumelll entry nih.....sy xde pengalaman tp saja nak share kegembiraan

noradzlina.kamdani said...

apa kata mimy beli 1 buku klu xsilap nama buku tu DIARY HAMILKU...
ade di jual di MPH kot.
ari tu tgk ade 1org adik kt opis ni beli buku tu n tumpang belek...mmg bagus la..sbb ade diajo cara pemakanan, week after week punye baby progress, ada teknik tdo swaktu preggie, sex during preggie and etc...cuba la mgkn membantu.
by the way..TAHNIAH sekali lagi n jaga diri bek2.

faiez said...

tahniah n take care..BUT don't be over excited...ngandung ni byk pantang larang......nak2x awal2x nieh....

Mrs. Norrie said...

normal beb perot krem...sampai aku dah 5 bulan pun still krem...tdo toksah ckp, pusing sana salah, pusing sini salah...nak gak tdo bawak ketiak laki...baru rasa aman dan selesa...auwww!!!!

syeeda11 said...

congrats mimi..alhamdulillah...im one of your silent reader...biasalah orang2 slalu cakap gemuk susah nak pregnant( sbb i pun xl nye saiz gak..sampai nangis2 laaa dulu org duk becakap) tapi kuasa ALLAH kan..pas 1 thn mengandung.

so u jaga baby dlm perut baik2..jgn lasak2 sangat n kalau leh jgn duk dlm kete utk travel berjam2 tau...n jgn lupa vitamin kalau u tak larat nak minum susu..muahhhh

Gieyana said...

tahniah sekali lagi k..hurmss dh x igt dh jd krem ker idak time preggy dulu..neway take care k..

mc laa said...

thniah akak..kite mmg suka bace story2 akak....

mrs.spicy said...

huhu..take care mimi. memang excited kan. jaga diri~

anitadiana said...

wah..taniah mimi...alhamdulilah....harap mimi jaga diri dan kandungan ok...kak ita pun comel gak..tapi selalu doktor suruh kuruskan badan..setakat ne...alhamdulilah walaupun gemuk kak ita boleh mengandung...dah 3 anak..mcm best aje..mengandung ...nak tambah satu lagi lah..he..he..

mrsKhairul said...

tahniah mimi... impian mimi tercapai jugak..akk tgh menunggu bila la impian akk yg 1 ni akan tercapai..doa2kn akk ye .mimi take care yaa

marie said...

tahniah mimi..sukanye dengar u dah pregnan..

Just Call Me Bitt said...

congratulations!!! lagikkkk heehhe lebih kurang symptom saya jugak dulu2 hehehe masa ni perubahan hormon yg bebetul ketara bezanya...enjoy that moment dengan perasaan happy dan positive sebab baby kat dlm tu nak kenal mamanya mcm mana tuhhh...akekekeke

*ayu the sun* said...

congrats mimy! jaga diri bebaik tau..

Mia-Ina said...

alhamdulillah allah anugerahkan si kecil itu utk akak & suami stlh menanti...akak kena jg baby baik2x dr skarang tau....

MyHaPpInEsS said...

Dear mimy...samer la kiter...Jasmin baru jer masuk 6 minggu...ppasnie leh kongsi2 cter....take care little 1 nie k....

kella said...

tahniah mimy! aku gembira sangat le dengar citer ko mengandung ni! best sangat sangat rasanya...
alhamdulillah.. rezeki Allah..
kau jaga diri elok elok ya! semoga semuanya selamat.. =)

mrs_nazir said...

tahniah sis!....Alhmd...smg pregnancy kali ni selamat smpai saat kelahiran... take care sis!..btw, memang awal2 tu perut akan rasa crampt....tapi kalau ada simpton crampt & bleeding kena cepat2 g check taw..*pepun mintak dijauhkan!..so skarang dah kena start pakai baju & seluar longgar2 sket bg perut selesa utk mbesar... =)

youramirah said...

sis, saya nikah june 09 tp br pregnant jan 11. saya pon plus size jugek, period plg lama xdtg 6bln tau! oct 09 gi check doc dia kata saya ada cyst kt both ovaries. telur saya xleh kuar utk together2 dgn sperm hasben. 1st month, saya turun 2kg tp pastu naik jugak. saya fed-up.pastu saya berserah je ada rezeki ada la camtu.

pastu nak jadi cerita, saya rasa badan panas2 (tp org lain bese jek),loya pepagi, perut crampt. tp x expect pregnant pon sbb cam akak la period xregular. buat dek je. sebulan pastu baru check upt, sekali kau 2 line! confirmkan dgn doc, time tu dah 2 bulan rupenye!! patutlah sblm tu dok la sakit pinggang, tido byk, meniarap rasa keras kt bwh pusat, rerupanya ada menda kt dalam. hihi.

now saya 6months alhamdulillah. take care yek!

Haresue said...

Tahniah lagi sekali mie, simptom yang ko rasa tu normal bagi semua perempuan mengandung.. enjoy the moments sbb nanti biler baby dah kuar mesti ko akan rindukan moment nie..

citer bab kfc tuh, sama mcm aku.. masa ngandung anak pertama, aku ngidam giler pizza hut.. sampai ari2 aku ckp ngan laki aku nak makan pizza.. masa tuh tak tau mengandung pun, memula laki aku tak layan pun tau.. ati tetiber mcm sedih giler, emosi tak terkawal.. rupanyer dah lepas makan pizza hut baru tau aku mengandung.. patutlah emosi giler..

Dhina Sarry said...

Teringin nak rasa... :( i hopeee

Dhina Sarry said...

Teringin nak rasa... :( i hopeee

Google