THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

08 July 2011

Sticky Post : Vitamin Asid Folic..

Sejak mengandung ni check up sana sini...aku dibekalkan sumber utama vitamin ASID FOLIC...dari sebelum kawen lagi aku dah makan...lepas kawen pun makan jugak...tapi nak dapat banyak macam bawah ni memang tak dapek la...nak minta pun tak bagi...reason kena bawah kawalan doktor....so aku pun beli je la....sebiji 50 sen tau...huuh...tapi mengenang kan kebaikan dan khasiat nya aku beli la..selalu stock beli untuk sebulan .....so far memang tak pernah miss makan..walau kadang tu rasa macam dah bosan berapa lamakah lagi harus ku telan pil kuning ini..tapi tak salah mencuba kan..lagi pun ini vitamin...

Baiklah mukadimah panjang giler...Alhamdulillah sejak mengandung rezeki murah pulak...berlambak pula dapat berpapan papan asid folic...cer kira ...baru minggu ni pegi dah 9 papan...tu belum kira yang klinik gomen bagi...baru pegi minggu ni..next appointment lagi konpom dapat lagi...syukur la rezeki tiny dots..tak payah dah nak beli...dapat percuma je dari klinik panel...makan pun hanya sehari sebijik...baper lama lah pulak nak dihabiskan...so dengan itu....aku nak beri pada yang memerlukan vitamin ini...5 papan aku bagi bermakna 5 orang la akan dapat......konsepnya siapa cepat dia dapat...yer la kalau boleh beri la pada yang memerlukan pil ini...kalau ada antara korang memang ada panel senang dapat pil ini bagi la line pada yang betul betul nak....


Kebaikan ASID FOLIC...
  • Apa itu asid folik ; sejenis vitamin B iaitu Vitamin B9 membantu tubuh anda membentuk sel-sel baru.
  • Sumber asid folic ; Sumber asli ialah sayuran hijau,kacang pea dan bijiran.
  • Asid folik diperlukan terutamanya semasa anda merancang untuk hamil, dan tiga bulan pertama selepas hamil. Ia boleh mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang cacat terutamanya kecacatan saraf -




 5 ORANG DI ALU ALUKAN....SIAPA CEPAT DIA DAPAT...KONSEPNYA 5 KOMEN PERTAMA DAN SEBAB MUSABAB MEMERLUKAN ASID FOLIC INI...CEPATT....IKHLAS DARI AKU UNTUK ANDA...







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

12 comments:

Shu Shinju said...

akak... akak makan asid folic ni sebelum kawin lagi tuk ape erk?

boleh pulih ke makan asid folic ni kalau period x teratur..kalau boleh bagi shu la...hihihi...

ana apez said...

akak.. tahniah dah pregnant. actually ana pon dah berisi skung. hehehe due ana 28/2/2012. due akak sebelum tarikh birthday suami ana 16/2. tak kisahlahkan tarikh tu, yang penting kesihtan ibu & baby sehat.

anyway, congratulation!! semoga sehat sentiasa.

**psssttt! sakitnyalah pinggang ni rasa nak tercabut!!

PinKy MoMMa said...

errr saya saya..sebab..

kite berdua sama..jika diizinkan olehNya akan membawa poyot muncit ni smpai thn depan huhu...

kalau nak bagi..i terima kasih uols ;)

kalau ada yg lebih memerlukan..berikan pada org itu..no hard feeling ecehhh ;p

PinKy MoMMa said...

errr saya saya..sebab..

kite berdua sama..jika diizinkan olehNya akan membawa poyot muncit ni smpai thn depan huhu...

kalau nak bagi..i terima kasih uols ;)

kalau ada yg lebih memerlukan..berikan pada org itu..no hard feeling ecehhh ;p

Alin Marlini said...

congrat darling..take care tau...

Softtouch [Hanim] said...

sy xpeknen..so sy bg laluan pd yg lebih memerlukan...

zety said...

kak, asid folic ni boleh mintak je ke kat klinik zarif tu? Ada apa2 side effect x kalau makan?

mama comel said...

o0hoo...asid folic msa peknen Aishah dulu ada lagi kat umah...mmg klinik akan bagi bnyk sebab nak kiat sentiasa cukup bekalan..nnt bersalain pun dia bg lagi taw..

Just Call Me Bitt said...

alamak terlepass...hehehhe karang tak rancang pening pulak dennn...hehhe

saya dulu2 makn banyak pon susah sebab 2nd baby (ismeth)jaundice teruk..some reason dari itu..(tahu dr family doc)...tapi lain baby lain paelnya..hehehe :)

Mia-Ina said...

mia mmg x nak sbb doktor pakar bg percuma...so dpt mudah je...hehe...jaga diri kak

Mrs. Norrie said...

hehehhe...aku punyer pun bersepah2 FA nih...kat clik gomen dpt..kat klinik scan dpt..kat klinik panel laki aku pun dpt.....

farahfatihah said...

huhu bagus2 share..lagi bagus bg yg nak kawen tu...yg tgh preggy mmg kena mkn kan

Google