THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

02 March 2011

Amalan Bekal Membawa Berkat

Halooo uolsss...kembali menaip blog..haishh dah asik bersawang je...sekali jumpa vakuum baru sedut kannn....takpelah redha...mood blog adalah terus menjunam disebabkan kes kes bzz bee dan kerosakan laptop di rumah tahap melampau...tak pe takpe ada masa aku terjah tak de masa duk diam diam....

Hari ini aku bawa bekal gi opis ....sempena salah satu azam baru di tahun 2011 ni...bagus juga bawa bekal ni....paling best menjimatkan wang masa dan tenaga...yeay yeay....aku dah bermula bawa bekal ni agak lewat...awal 1 March baru secara rasmi bawa bekal gi opis....bekal untuk aku sorang je...laki aku dia tak mo...biasala orang laki...lagipun dia keje site office...ke hulu ke hilir...aku ni duk opis goyang kaki....sure la boleh....memula nak try bawa tu ...aku tak pasti la jugak boleh ke tak...nak bgn pepagi masak...oh tidak la masak pagi...masak dari malam pun ok pe..pastu pagi bgn masuk mikrowave...setel...yeayyy dah berjaya bawa bekal...nasi pulak bgn pagi petik suis...selamat panas panas

Ada orang kata bawa bekal ni orang kedekut?? pulakk...bukan camtu...hak masing masing la nak berbelanja ke hapa...lagipun ngan keadaan ekonomi semua benda naik...nak gak aku berjimat.....save sikit duit belanja poket aku....idak le aku cakap tak boleh beli..sesekali berbelanja tak salah kan...jimat pun bukan nak kaya raya...sekadar cukup makan pakai simpanan..okey la tu kannnn..inspirasi berbekal ni pun aku tengok mak sedara aku seorang balu keje cikgu anak 6 tapi gigih membawa bekal setiap hari..bukan dia je..anak anak dia jugak...sampai dia boleh sara anak anak dia dengan hasil masakan dia sampai berjaya ke universiti ...cukup makan pakai ..Alhamdulillah

Menu hari ni sempoi je...aku nak masak over tak reti...janji lepas tekak sedap..jalannnn....masak ikan kicap..ayam masak merah...masak lemak udang...ini pun puas mengoogle resepi tau...ntah apa rasa aku tak tau ...lepas tekak aku dah le....tak sedap tadah je mulut...yang paling best tak payah turun ke food court...sure naik bau kepam..ohh tak tahan.....dan yang aku suka...time lunch lama sikit aku nak hadap FB ngan blog bergamba...leh la aku jelajah...see the motipp...jimat masa kann...takpe kita tunggu menu esok okeh....caiyokk...selamat bertahan..sekian


berguna jugak bekal IKEA ni....hadiah kawen aku terima...pada yang bagi..aku ucap kan terima kasih...bekal IKEA ni best giler..dah la byk kiut kiut lak tu...aku suka...hijau lagi...mmg suke



buka buka bekal IKEA tu...time nak makan sudah tiba..huyooooooo  ...ni makan ke melantak...uhuhuh...takpe hari ni sudah jimat RM5 duit makan.....lagi suka











Important :Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.MIMY HAMID

18 comments:

ratusiput said...

wah kalau aku bekal camni pun mmg tak hingin dh tgk foodcourt.gila ko nok...bekal cam g makan foodcourt.salute2.aku takble nok.ngantuk.eehehe...time dh pape je tgh2 blan bru hegeh bwk bekal.

Just Call Me Bitt said...

perghhhh sodap yer la hai...kalu u kawan opis i, i bayo kat u untuk lunch esok erkkk ;)

liyana said...

terbaek kak! tau td turun bawah mintak sikit. ekekeke

-kak LiMaH- said...

suka nyaa tegk bekaih tuh.
kaler ijau..nak makan pn beselera skali........

baikk akak nie..siap leh bawak bekal tabik sprinlaaa.....toinnnn

cik xxx said...

mimy,

pst pst! aku mau tgk sejauh mana ko bertahan bwk bekal.

sebab aku dah stengah tahun mkn bekal time lunch. mana aku kuar mkn kat luar pun.

Faizaharis2 said...

fuiyoohhhh3!!.... meriahh nyerrr bekal2 ituu..... bagusss kan sehari leh jimat RM5... kalo 365 hari?? huhuhu jomm kiraaa

Liyanaroxx said...

okeh kak mimy,sok saya serbu opis akak yo!

Nailah Azman said...

Kak Mimy,
bekas tu sama!
Neklah pun ada kat rumah ni ha. Hehehe.

radziah AR said...

hebat mimy,
masak pelbagai jenis... kalau kak zie, pagi2 nasi goreng je... kadang2 masak lauk, tp yg simple dan 1 jenis ja. kalau 2 pun ngan telur.... hihihi....itupun selang seli, bawa bekal, tidak, bawa, tidak... jg mengikut mood.
klau masak kena bangun awal,kol 5@5.30 kol 7 dah bertolak ke skolah... teruskan dgn jayanya...chaiyoook mimy...

Eri-chan said...

lauk pauk kau ni kalau beli kat kedai mahu cecah RM8...jimat2..dulu aku pun berangan nak berbekal pastu tak disiplin..aku ikut mood akulaa..hehe

Softtouch [Hanim] said...

baguslah mimi bwk bekal..jimat tau n puas hati masak sndiri..biarlah org nk kata apa kan...sedapnya masak lemak udang tu..kalu dkt sy dah minta sikit kat mimi...caiyok2...

Kaseh said...

berkat beb bawak bekal..kalau aku pun nak..save bajet..camtu punya lauk kalau kat tpt aku dah 10-12 hengget da...udang ikan ayam lagi tuh..

kella said...

bagus bagus nih! sila amalkan selalu.. jimat dan terpelihara kualitinya.. :)

misskt said...

wah kak mimi,,byk nye lauk,,,best....

Zallyna said...

woit mie...ayam seketul je ker??? kira kategori kedekut gak nih...takleh kasi jiran sebelh tumpang..hehehhehe!!! neway, aku suker...aku pun berbekal jugak..heheheh!!!!

Riri Yoorin said...

wah sedap nyer!! kelas nak cikit~

InaAchik said...

GILER TABIK SPRING NOK!
tak terlawan aku~

Mimis said...

Hari ni pun kiter bawak bekal datang ofis. Nasi + ayam masak kicap. :)

Google