THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

21 March 2011

Di Sebalik Majlis Kesyukuran Menyambut Menantu


Mengapa di sebalik?? sebabnya aku memang tak de gambar proper untuk majlis ini...mengharap kan adik aku , Dira je la yang snap...tapi haremmm semua gambar muka dia dan dia aje..sapa punye majlis pun aku tak tau la budak sorang ni...aku suh dia tangkap apa yang patut...gambar ntah hapa dia snap nya...aku memang tak hire photographer profesional ke hapa...sebab majlis ringkas saja...plan pada awal nya pakej OP aku ke Terengganu..tapi bila kena kan caj perjalanan last minit...hmm rasa nya tak perlu kot...bincang ngan Encik Awak majlis kecil kecilan saja..tak payah membazir...then pakej OP akan digantikan dengan plan gambar outdoor studio...huhuh...lambat lagi la album gambar nak siap...ehheeh..sabo je laaaaaaaaaaa

Berbalik pada kisah majlis...majlis telah berlangsung dengan selamat pada 19/3/2011 hari sabtu...aku balik tganu hari jumaat lepas balik keje kul 11 malam..family aku sahaja yang join ..sedara mara tak dapek cuti...tak kisah la..dengar nya pun majlis doa selamat je dengar pada awal nya...yang penting keluarga aku datang meraikan pun dah cukup bermakna....Encik Awak cakap kenduri biasa je...aku pulak dah dengar kenduri biasa tidak la beria nak berhias glamer ngan baju pengantin......aku grab je baju yang ada...sebelum tu mak aku dah pesan...bawa je standby...aku degil..tak dengar kan...
  
Nah hamik ko bila sampai je...tengok ada khemah 2...kerusi meja dah tersusun...naik atas umah ada pelamin ..goodies..bunga telur...aduhhh...gawat...mak mentua aku tanya...bawa baju lawa dak?? aku blur.....suprise tul la mak mentua aku ni..ingatkan majlis ala kadar je....terus rasa nak cari butik pengantin time tu gak nak sewa baju...giler ke hapa...jam dah kul 3 pagi...orang laki dah tak tido nak tunggu daging lembu sampai nak potong...tak leh wat pe la..pasrah je la ngan pelamin color merah putih campur hijau..hahaha memang caca marba...inilah akibat amik remeh je...kan bagus aku ikut cakap mak aku...

Berbeza ngan majlis menyambut menantu di negeri lain..aku kawen ngan orang terengganu...orang kampung lak tu..kawasan ajil,kuala berang....bukan bandar...beza nya sangat banyak...tapi aku tak kisah pun...yang penting mak & ayah mentua aku baik orangnya...bukan aku nak puji lelebih...layanan mereka sangat best...buat aku macam anak sendiri...tak menyusahkan anak anak..boleh bertolak ansur dalam segala hal..tak pilih bulu...tidak memandang kebendaan semata yang penting cara pembawakan penting....Alhamdulillah...bersyukur sangat...selama 4 bulan jadi menantu...aku tak rasa kekok nak bergaul..begitu juga dengan keluarga aku dan keluarga besan nya...mereka sangat ngam...




Untuk majlis menyambut menantu cara kampung kat Tganu...pengantin perempuan saja yang duduk bersanding sorang bersama mentua...pengantin laki buat apa?? pengantin laki kena buat keje layan tetamu kat bawah umah...pengantin perempuan kena duduk salam salam sambil mak mentua kenal kan..menantu baru dalam keluarga...bila dah sembang sembang...biasanya tetamu makcik makcik gak la...pakcik pakcik duk bawah aje...lepas dah tengok kenal...mereka akan sumbang duit dan sediakan bekas atau bakul untuk menyenangkan duit yang disumbang kan di letak...ada tu sambil salam sambil selit kat tangan ...segannn kan...tapi nak wat camner itu la adat diorang kat sana...kita ikut je la...dalam bakul tepi aku penuh ngan duit duit...hhihih...pastu khemah untuk makan tetamu pulak ada 2 bahagian..lelaki dan perempuan asing..cara makan pulak tak de meja...makan menatang orang kata..gitu la kekdah nya...yang paling best makanan diorang..pehh sedapppppppp..masih mengamalkan gotong royong ..masak tak main la catering...masak dalam kawah...serius beb..sumpah sedap....sampai leh bawa bekalan sampai hari ni pun lauk masih boleh di makan...penangan kawah kann..mak abah aku makan tak berhinggat...asik menambah je...oh ye majlis lak start kul 10 pagi sampai kul 6 ptg...orang adalah ramai dan aku duk bersimpuh sakit kaki giler...cramp...tapi takpe new experience..




sopan la kan kata umah mak mentua...mekap sendiri je...baju pun main sauk jeeeeeee..ini la hasilnya

sementara orang belum ramai..baik kita posing...ko nengok ada pelamin gitu...baju dan pelamin tidak senada...hantam la labu
nah secara berdiri...kelakar kan...nasib la sapa suh tak dengar cakap...tapi okey baju aku ni

candid in action...posing poyo

dah bersedia nak hadap tetamu datang tak putus putus...bersimpuh bagai...sakit kaki woooooo

bakul duit duit...heheh..masyukkkkkkkkkk


mak abah jadi tetamu saja untuk hari tu...tak yah buat keje...

muka aku dah penat sangat...minta air pleaseeeeeeee


sapa orang itu di luar tingkap...hehehe...kemain jenguk bini dia yang haus nak air kan....


Encik Awak main hulur air kat tingkap je kan...hihih..nak naik keje banyak...haha...comel je kepala menjenguk..dah pegi buat keje


di luar rumah pulak...suasana khemah untuk tetamu dah ready
adik ipar biras sibuk tak duk diam lap cawan...orang kuat ni..mekasih naa

nampak tak 2 khemah...satu untuk lelaki ..satu lagi perempuan...takde meja kan..hanya ada kerusi....gitula cara sana makan kenduri

itu aje gambo yang ada...adik aku si Dira tu apa gambar ntah dia snap..geram jekkkkkkkkkkk...marah ni....jadi ini aje la untuk di buat kenangan...last but not least....muka close up...jgn memain mak bertudung sopang...hihi..kenala sopang nak hadap tetamu makcik makcik...lagipun permintaan mak aku ngan mak mertua aku..takleh nak tolak...hihi..sesuai ke??tudung pun dah keromot..









Important :Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.MIMY HAMID

15 comments:

cik xxx said...

mimy,

ko cantik...punya mekap..
heh, punya la taknak puji kann :P

apa yg aku tau, org utara pun tak yoyo o sgt wat majlis kawen. elok la, tak nyusahkan pengantin. lagipun belnja ikut kemampuan.

Zallyna said...

WAH NEW XPERIENCE....AKU PUN BARU TAU CAMGINI CARA SAMBUT MENANTU...!!! UNIK BUT SWEET!!!!

POSH76 said...

macam ko lak nak naek pelamin hehe

Miss Moon said...

mimiy ,

mmg kalau kat trg sambut menantu cam nih la kira nya cam kenal kan la ni la menantu aiiiiiiii tapi makcik tak der la pakai perkataan aiiii bagai kan ...

tp ai kat kajang majlis sambut menantu tanpa sanding pun cam nih ...duk diam je dalam bilik ...org je dtg kenal menantu kak kiah ...salam salam .....penat bersimpuh tuhan je tahuuuuuuuuu

ratusiput said...

perghh kalau aku nok kena camni mau kerassssssssss atas pelamin tu.yela sume org tgk kan ngalah artis.malu.ehehe...tp beruntung ko sbb dpt new experience.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

As salam & salam perkenalan.
Pelamin simple tapi cantik..
saya dah follow.

Nadine said...

alala, manis sungguh puan mimy bertudung. cantikla u make up sendiri pandai :)

oic..mcm tu yer cara diaorg menyambut menantu. menarik :)

Eri-chan said...

hehe..aku pernah pergi kenduri kawin org sana mmg simple jek. takde lebih2.

Kaseh said...

kelakar la time megat jengah ko kat tingkap tuh...muehehe apa2 pun semua dah selamat.. ayu ko bertudung beb..

-oP_ida- said...

cumiLLLl wooo..

ayu sangat akak betudung..manisssss

anzalna said...

wahhhh.. kenapa masa lepas saya kawin tak ada mcm ni... nak jugakkk... hihihi...

mcm best jer.. ada bakul duit n pelamin segala.... memang betul2 rasa di raikan kan kak mimy...happy 2selalu

NeenaAnuar said...

kenduri kat ganu memang camgitu kan beb.. simplee.. but yet meriah! winduunyer nak balik kampung kuu.. huhuhu......

Mia-Ina said...

cantiknya make up + akak pakai tudung

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah nok...bestnya...rasa sangat2 di hargaikan....gila best nok...eh tapi kan..kusi2 tue diorang susun cam tue jerk la nyek..oooooo gitu nyek...pengalaman indah tue nok...

intandayani said...

canteq puan mimy ni ha...

Google