THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

18 March 2011

Spaghetti Blackpepper Main Campak Je

Bekal oo bekal...masih bawa ke?? dah masuk tengah tengah bulan masih kah kau setia?? harussss setia...tapi mood nak masak macam awal awal dulu dah tahap minimum...maximum terlebih awal awal je...huhu semangat....tekak dah tak mo nasi...bila nasi je muak...ada harapan kurus ni..ahakss...tak de makna...kalau kau makan benda lain jugak kann...malas nak masak banyak pun satu hal...lotih den...tetiap malam bersengkang mata menahan ngantuk...asik tekak kampung je kita makan western omputih la...aku selak balik resepi si Cik Kaki Iena  yang sekarang ada blog masak Aku Bukan Cheff ...terliur nengok resepi dia yang sempoi pastu main campak campak...okey la bab campak mencampak la paling best time masak....nah sila salin dan tiru resepi minah sorang ni...aku dah try...rasa nya...sedappp..walau campak ...bila makan rasa nak tercampak di atas awan...dek sedap sangat....bagi aku sedap la resepi ni....kalau korang try tak sedap aku tak tau la pulak...kose nak pikir..janji tekak aku sedap...nok Iena ...pandai la ko baut resepi men campak ni...aku pun terpengaruh nak campak gak...



Bahan:
* spaghetti - rebus dulu
* isi ayam - potong kecik2 (aku pakai minced ayam)
* sosej blackpepper (tambah perisa)
* bawang putih - 3 ulas - mayang
* bawang merah - 2 ulas - mayang
* kiub ayam (sebagai perisa)
* cili api 2 biji - hiris (aku panggil cili padi)
* 1 sudu kicap (bersudu sudu aku letak)
* 1 sudu sos tiram (bersudu sudu gak aku letak
* 1 sudu lada hitam - (pakai serbuk lada hitam je)
* 3 sudu sos blackpepper - (resepi asal tak letak..aku letak nak tambah aroma kick)
* sayuran (tak letak pun..tak sukee)

Cara Memasak:
1. tumis bawang putih + merah
2. masukkan isi ayam + sosej blackpepper
3. after ayam tu masak, masukkan sos tiram + kicap + serbuk lada hitam + sos lada hitam dan sedikit air
4. masukkan  cili padi.
5. last sekali masukkan spaghetti.
6. sesuaikan rasa dan hidangkan.
















Important :Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.MIMY HAMID

10 comments:

Kaseh said...

aku pun suka refer resepi iena ..sempoi dan lazatttss...

ratusiput said...

dagu aku dok tersangkut atas meja ni sambil air liur menjejes ke lutut...muahaha...

cik xxx said...

MIMY,
OK SEDAP NMPK BEKAL KO.. WLU PUN AKU NI TEKAK ORG MELAYU..

POSH76 said...

beb nampak sungguh menyelerakan..kalu tingin nanti nak buatla hehe

InaAchik said...

wah, bangga bila ader org cuba resipi kite!

msk biar sempoi, mkn biar sedap nok!
heheeee...

Nadine said...

terliurnye....good job Mimy. Smakin handal memasak you skang :)

Aslyna Asrin said...

ayam ke kak? tgk gambar cam udang jer..perghh...terliur.. (T-T)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sakan ko nok..lepas bergelar isteri nie..hari2 menu kasi aku jejeh air liur nok....

penyisir rambut said...

wow..
sedap nye...
nak try jgk la...

Alin Marlini said...

aduh mi..sedapnyer..nak cuber nantilah..

Google