THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

08 March 2011

Percubaan Pertama Tak Mengapa...

Bila angin rajin datang di hujung minggu...taraa ini lah hasil nya...wink wink senyum simpul sampai ke telinga...bosan weh dah tak tau nak wat pe...ngadap FB pun bosan..ngadap blog tak bosan tapi agak bosan sebab kalau kat umah tak leh nak menaip...kalau aku kat umah ada mengomen kat fb ke apa itu makna nya aku menaip secara manual..camner tu?? aku terpaksa copy paste patah perkataan dari ayat ayat dan dicantumkan...tengok gigih tak...tapi tak la aku nakbuat gitu kat blog..patah tangan aku....dari patah tangan menaip baik lah aku masak...perut kenyang hati senang suami sayang...errrr sayang la sgt...hihihi..

Percubaan pertama edisi main masak masak adalah membuat Asam Laksa Penang ..ini wajb buat sebab kegemaran Encik Awak...tu dia makan bertambah pagi petang siang malam..isteri tengok..pehhh rasa kembang kempis hidung...oo camni ek rasanya bila masak laki ko makan bertambah tambah...sukeeeeeeeee...percubaan kedua buat desert makan bila suka letak dalam peti ais..lapar je ngunyah...aku try buat kuih tako..errr agak malu disitu sebab santan nya buruk bebenor...ahh pedulik janji mencuba kann...


Kuih Tako / Tepung Pelita (Sumber resepi dari Kak Siti Alwiah...thanks kak)

Utk 30 Biji

Bahan A - Campur Kesemua dan Kacau atas dapur sampai likat.
Air 6 Cawan
Air Pandan 1 Cawan (blender dptkan air)
Gula 2 Cawan (ikut suka)
Tepung Hong Kwee Cap Nona (bentuk silinder)


Bahan B - Masak atas dapur sampi pekat dan cair..bukan keras dlm gambar tu eh
Santan Pekat (campur air)
Tepung Jagung (hmm agak agak..aku silap letak 1 cawan tu pasal keras)
Garam secubit


Resepi LAKSA (sumber resepi dari Aishah Sultan Mydin..tengkiu dear)


Bahan A: Satukan dalam periuk dan masak sehingga mendidih
Sardin 2 tin besar (kasi hancur)
Cili serbuk 2 sudu mkn
Serai 2 batang (ketuk)
Lengkuas 1 ibu jari (ketuk /tumbuk)
Daun kesum 2 tangkai (lh byk lagi sedap bau)
Bunga Kantan 2 Helai
Air 2 liter (or secukupnya)
Garam 2 sudu mkn (secukup rasa)
Gula 2 sudu mkn (secukup rasa)
Asam jawa 1 sudu mkn (secukup rasa)
Asam keping 5 keping
Belacan (ikut suka)
Kiub Ikan Bilis (suku je)


Bahan B: Sebagai hiasan
Timun dihiris panjang
Bawang dihiris halus
Daun salad dihiris halus
Limau kasturi dibelah
Cili padi dipotong kecil
Nenas dipotong kecil
Otak udang/petis (jika mahu)


Bahan C: Laksa direndam dan direbus 2minit.. angkat dan toskan
















Important :Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.MIMY HAMID

8 comments:

Nadine said...

wah, Mimy sudah pandai memasak. Tahniah dear! Proud of you...

p.s: terliurnye tgk ur laksa. I peminat laksa ok..nyummeh!

Eida said...

wah ni first time tgk kuah laksa ada letak serai dgn lengkuas.boleh cuba ni.

ratusiput said...

masakan plg berat pnh aku cuba ialah ns ayam.lelain aku surrender sbb mls nk nyiapkn bahan yg byk.ehehe...salute kat ko nok berani mencuba.

PynGees said...

walah! mimi...bagus betul..rajin m'cuba...teruskan dik... time2 nie la kena cuba2..apalagi tgh xde yg mengacau.. nnt bila dh ada 'baby'... susah sket...

keep it up... rupa x cntik xpe, janji kelazatannya terasa... yg plng pntng sang somi sukeeee...

cik xxx said...

mimy,
laksa ko nampak sedap. tapi tako ko mcm berbelah bahagi klu suh aku beli..

ngeh!

marie said...

hai...sedapnye tengok asam laksa tu...

Mia-Ina said...

tu dia sekali kak mimy memasak...betul la org kata...kdg2x sebelum kawin ada kwn dia ckp x mau masak kat suami dia..tgk2x lps kawin, sekali dia punye try...boleh pulak..hehe..menambat hati suami la kan..sape x nak..mesti kena nye..br suami nk balik selalu...gd luck kak.msk lg ye

Kaseh said...

okeh ni entry penting..nati nak salin resepi...

Google