THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

03 September 2010

Aku Buat Choc Chips Sebelum Puasa & Raya....


Tahun ni biskut raya semua beli siap tunjuk tunjuk...sebab nya kang kalau aku buat habis di makan sebelum di jamu di pagi raya...serik aku serikkk...kesudahannya bila time raya kena cari biskut lak..dah la time tu limited je orang juall...tapi before raya hari tu untuk lepas kempunan nak buat biskut raya...sebelum pose aku dah plan nak buat biskut..biskut kesukaan ramai seisi umah...CHOCOLATE CHIPS...haruss biskut ini di makan tak sampai 2 hari ..lesapppppppppppp..resepi ni adalah super sedapp..tak caya boleh cuba...adunan nya pun aku dapat dari seorang tokey biskut nkueh raya..tengok murah rezeki tak kedekut ilmu kan...sila la cuba pasti tak nak buat lagiii....









CHOCOLATE CHIPS

Bahan2:-
175gm tepung gandum
115gm gula pasir halus
100gm brown sugar
115gm butter
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
Choc Chip (suka hati masing2 la nak banyak mana..prefer pakai HERSHEYS...lagi sedapp)
Badam yg siap dicincang .... Ni pun sama, suko ati korang la.......... Lagi bnyk, lagi sedap..........
1/2 sudu bikarbonat........

Cara mengadunkan nyer.:
pukul gula pasir & gula perang dan mentega hingga kembang...............
pas tu masukkan telor & esen vanilla........ gaul lagi.....pas tu masukkan garam halus, bikarbonat and tepung gandum.......... kacau lagi..... dan lagi.....last sekali masukkan choklat chip n Badam........... gaul2 kan sampai sebati sumer bahan2 tu & bole lah dibentuk2 kan... sesuka hati...(jgn pakai tangan...tak sedap..pakai sudu yer)







6 comments:

Eri-chan said...

aku takde oven, kalau ade mungkin aku cuba..hehe

Nadine said...

mmm, nyummy!!

thanks for the recipe Mimy ;)

farahfatihah said...

waaaaaa sedapnya!!! leh pos kat Putrajaya hehehe

Ann Ishak said...

leh cube nihhh...nanti aku post entry hasil nyeeee

ratusiput said...

isk beb yg lepas bako punye nape ko tak display aku nk tgk kot2 aku buat jd lain ke...ehehe..

POSH76 said...

aku panggil cookies...mmg paling laris masa raya sedap nie hehe

Google