THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

10 May 2013

Poligami : Madu ke Hempedu?

Maaf isu sensitif bagi kaum wanita beristeri termasuk aku sendiri...ye isu poligami very the hot...walaupun poligami ni halal dalam islam tapi susah untuk mensetujui nya..ganjaran nya payung emas....walaupun halal dalam islam tapi aku tengok banyak yang amik kesempatan di sebalik kebenaran ini....no komen bab ni..kadang kita tak tau apa yang sebenarnya yang berlaku dalam rumahtangga...nak menyalahkan sebelah pihak dalam hal ni pun tak boleh jugak...

Isu poligami di kalangan ahli keluarga aku memang ada….arwah pak ngah aku beristeri dua.....madu ke hempedu dalam rumahtanga mereka aku dapat saksikan …bukan senang nak mengharungi kehidupan bermadu…boleh aku kata kan isteri pertama dan kedua memang tak redha….apapun hikmah nya selepas arwah pak ngah aku meninggal dunia….barulah kedua mereka berbaik dan redha…finally setelah 19 tahun masing masing memendam rasa,… sudah suratan apa salah nya buang yang keruh ambil yang jernih…kini kedua mak sedara aku dah boleh bertegur sapa…bertanya khabar….indahnya madu setelah arwah pak ngah meninggal…Al Fatihah buat Pak Ngah ku… 

Satu kisah ahli keluarga aku sendiri ialah sepupu aku belah abah…beristeri dua..dan kedua isteri nya sangat baik sesama mereka…kemana saja akan berjalan bersama disisi suami mereka satu kereta…malah kebetulan pregnant pun sama….dan lagi bersalin pun beza 2 minggu je…berpantang sebumbung ok…aduhh tengok pun rasa kagum la….begitu harmoni dan redha nya kedua isteri…besar la ganjaran mereka…hmmm aku tak pasti boleh kah begitu….mungkin tidak…

Berkait isu ini...now isu hot artis pasal Ashraf Muslim http://beautifulnara.com/dayana-redha-jika-saya-berkahwin-dengan-ashraf-muslim-sakinah/....baca sendiri la ye...nak ulas sedikit je pasal ni...kalau la isu anak yang dibangkitkan rasa kesian pulak dengan isteri pertama...usia perkahwinan baru aje nak mencecah setahun lebih...rasanya ada banyak cara lagi untuk berusaha...orang yang kahwin berbelas tahun, berpuluh tahun kawen ada yang dapat rezeki anak..lambat dan cepat....just my 2 cent...seperti yang dikatakan tadi KALAU...apapun hanya mereka berdua yang mengetahui apa sebenar cerita rumahtangga...kita doakan terbaik buat mereka berdua...termasuk diri sendiri...semoga rumahtangga kita diberkati dan berkekalan hingga ke syurga ..amin



Menjenguk dua baby special...adik beradik dari dua isteri yang bermadu...sorang girl sorang boy...beza hari cuma 2 minggu je...berpantang sama sebumbung dalam satu rumah...harmoni nya mereka...













Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

10 comments:

Nor Eliyana said...

isu hot, haha!

kita tak tau apa masalah bl nk bermadu ni. Tp klu setakat belum ada ank dlm 3-4 tahun berkahwin, lebih baik usaha ke arah lain dulu. rezeki anak ni kita x tau bila Allah nk bg. sebab Dia yang paling tahu

Dee said...

tetiba aku terpikir..adakah suaminya akan mencari yg no 3..maklumlah dua2 tgh berpantang tuh..oh..my notty thoughts..jgn ambik hati tau sis..hihihi..

alhamdulillah kedua2 nya boleh baik..kisah madu pak ngah awak tu serupa macam kisah MIL & PIL k dee :)

tenku butang said...

Setuju dgn Nor Eliyana
nape x sabar? nape EJA dan suami masih bertahan slps 10 tahun baru eja dapat ank?

follower ke 605
done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Ros Anis Rusli said...

kagum!!!

Rasp said...

sgt kagum dgn madu2 yg merasa madu yg manis...
tapi mesti skali skala ada pahitnya....

apa2 pun doakan lah yg terbaik utk semua...

Teena Tna said...

Walaupun di luar nmpk manis, tp mesti ada sedikit perasaan pahit di hati para isteri yg dimadukan.
Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too :)

insanbiasabiasa.blogspot.com

SweetLikeWhat said...

kagumnye...kalau anis entahlah..haha..tak mampu kot camtu..

Nadine said...

actually i sedih baca kisah diyana-asyraf tu. betul sgt you ckp, masih baru lagi. My friends, ada yg sabar tunggu after 6-7years lepas tu dapat anak...tp ye lah,sape kita nak comment lelebih, mereka yg lebih tahu...

btw babe, gamba u pegang babies tu i suka, u nampak glowing sgt. adakah itu tandanya, lepas ni ur turn again? Ehem! :)

Allene said...

merepek la... br berapa thun xde anak nak cari lain.. lempang kang...
panas hati!

Betul ker baby tu mak dia bermadu?? wow! hebatnya...

m@m@yAyA said...

comenya dua2 baby nie..insyallah da besar nti akn jd yang paling rapat dan baik berdua..

hurm isu nie mmg org pompuan paling takut kak..belah zura pun ada jer yg cmni tp xnmpk yg baik nmpk yg buruk..

kesan yg dpt kt depan mata kitorg mmg scaryla kn..pape pun lau anak nka jdkan isu kawen lain mmg xpautla..
buatnya kawen kali ke2 pn sm jer wife xleh beranak nk kawen kali3 sb sm gak ke?smp bila kan!!

apapun ketuk hati pikirla sendiri~

Google