THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

08 May 2013

Pentingnya Vaksin PNEUMOCOCCAL Untuk Kanak Kanak

Ramai gak tanya aku ..apa sebab Aqil Hamzah meninggal dunia...penyakit yang di alami terlalu pantas menyerang nya..memula Aqil demam panas on off....sehingga la demam nya berlarutan check hospital...buat pemeriksaan lanjut..scan dalaman...Aqil didapati terkena jangkitan STREPTOCOCCUS PNEUMONIA...virus tu pantas sangat menyerang organ paru, hati , buah pinggang...regret memang Aqil takde prevent vaksin penting ini....nak jadi sebab sekejap je...sudah tertulis mahfuznya....namun itulah pentingnya vaksin PNEUMOCOCCAL yang mahal itu ..harga lebih kurang RM200++...kalau di klinik govn memang tak diprovide kan...hanya ada di swasta...memang mahal tapi mencegah la sebelum terkena...betul tak kena tak apa...tapi kalau dah kena nyesal kan...aku pun agak terlewat amik vaksin ni...kelam kabut baru la terhegeh ..

Kesempatan cuti aku bawa Fayel gi klinik panel aku ...Klinik Alam Medik Sentul...klinik kesayangan anak beranak hokay.....datang situ buat jab Pneumococcal dengan Dr Ramesh...sebenarnya dah lama Dr Ramesh advice aku suruh Fayel jab...tapi aku buat dek je...pasal aku berkira kot pasal duit...mahal jugak jab ni..ada 4 dos anggaran RM800..tak la sekaligus RM800 tu ...satu dos RM200 ....owh bad mum betul...benda lain boleh beli....hmmm...sorry Fayel...sebenarnya tidak la semata sebab mahal...dan bukan anti vaksin jugak...aku pro vaksin...aku tawakal apa saja benda yang baik untuk anak...sementelah aku ada penyakit...kalau boleh biarlah anak sihat walafiat amin.....aku pernah tanya Klinik Kesihatan kerajaan (KK)...dos ni perlu ke tak...nurse kata tak perlu..melainkan kalau travel overseas...rupanyaaaaa hmmm...nowadays nya time jangan buat main la...tak pergi overseas pun senang je berjangkit...apatah lagi persekitaran kita tak sihat...

Alhamdulillah setel dos untuk Fayel...next ada 2 dos lagi...bila dah buat tu rasa lega...tidak la aku kata vaksin ni mencegah 100%..sekurang nya kalau dia terkena jangkitan vaksin antibodi dapat la menghalang lagi terus merebak..apapun aku bukan doktor bertauliah...bak kata doktor...benda macam ni cegah sebelum terkena....tak kena tak apa ...tapi dah kena baru nak menyesal tak guna dah.....aku buat apa yang terbaik untuk anak...apapun semua penyakit Allah yang bagi...kita sekadar berusaha..In Sha Allah...Ya Allah pelihara la anakku Megat Nufail Anaqi sepanjang kehidupannya...ameen



Ini budak happy duk dalam kete..dia tak tau kejap lagi nak kena cucuk...
  
Bodyguard mama kena duk depan yer....please jaga mama baik baik eh.....Fayel: sapa jaga sapa ni,...

Info penting nya PNEUNOMONIA...vaksin yang mahal PNEUMOCOCCAL tapi mungkin dapat menyelamatkan nyawa....cegah sebelum terkena...









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

23 comments:

fathiyah jamaludin said...

eh i pon slalu ke dr ramesh tu..
mmg check up scan dulu ngn dia.hehe
tp skrg dh pindah perak.

cik puan aini said...

jarum dia besa yg hamat kan kak? :) terkejut tengok kesan cucuk alya dulu..huhu.. alhamdulillah da complete..

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin ade post jugak pasal vaksin nie kak sebelum nie
pastu adelah blogger2 yg hentam mcm2 pasal halal haram vaksin nie

kite cegah sebelum kene
alhamdulillah rezeki zara, vaksin nie cover kat klinik panel
1 sen pon xyah kuar..syukur sgt
zara dah amik 2 dos hr tue
dos ke3 zara setahun nnti
dan alhamdulillah, zara jarang kene batok n selesema skrg...
klu kene pon, kejap2 je....
antibodi die semakin kuat

D Yatie said...

Kte pn nk buat jg utk arissa. Tp kt ipoh xtau kt mn. Huhu. Nt kna cr.

Nurul Aziz said...

Betul tu, mencegah. Duit boleh carik. Sy pernah la cakap kat husband takyah bawak ayra g cucuk (kes terpengaruh bila baca bahaya halal haram bla bla).. tapi, husband membebel.. cakap nanti kalau ayra sakit camne, menyesal tak guna bla bla.. so memang bawak jela ayra cucuk segala maknenek vaksin tu.. kita tawakal.. kalau nak jadi jugak lepastu.. takdela ralat sangat sebab kita dah usaha..

ameris said...

kena cek balik buku injek budak2 tu.. dasat tul ummi tak tau menahu pasal menda nie...
#tq 4 info mimy

Unknown said...

kak nak tanya, ada had umur baby ke kalau nk dapatkan vaksin ni. baby sy baru umur 10 bulan..

Miss Lova's said...

Kesiannye kak...Semoga kwn akak redha dgn apa yg terjadi.Sesungguhnya,Tuhan lbh sygkn dia..

http://navratilova91.blogspot.com/

ctmah said...

bad mommy gak..tak tau pun pasal vaksin ni..huhu!

With Julia said...

Bagus kak mimy...entry kak mimy nih ju share gan budak2 opis...biar celik mata...good job!

NM03 said...

lepas cocok setahun bulan 6 nnt, qausar akan cocok kokal step yg ketiga, yang last pyer. mmg kokal amat berkesan kepada anak2 kecil. aku perasan b4 cocok kokal, qausar ada selsema, ternyata lepas cocok kokal, selsema dan batuk dia ilang

al-fatihah.. saham akhirat buat mak dan ayah dia kelak.

Dzil Khadeeja said...

lama dah tak jenguk sini, Fayel dah besar & ensemmmm la..hehe... =')

Chekgu Azrine said...

yup..heard about this recently..hmm..rasa macam nak amik jugak untuk aish..huhu

mekchu said...

sejak wawa batuk teruk ni mmg nekad nak amek vacine tu.. tggu follow up check up mggu depan.. penyakt skang ni dah advanced.. kesian budak2 zaman skang

Nini Mohd said...

vaksin ni penting, kan.
tp kenapa skrg ni byk timbul isu pasal vaksin yer.

http://ninimohd.blogspot.com

e.t.t.y said...

cayalah...

ciknana said...

since dlm pantang lg doc ade ifm pasal vaksin ni dgn rotavirus..
ni anak da memanjang demam...baru la tergerak hati...tp doc tu caj rm250 gak la..huhu

Cik Puan Rara said...

sy baru tahu pasal ni.teruknya sy =(

m@m@yAyA said...

hurm smp arini xbuat lg tuk yaya sbnya dia msh selsema,tkut nti demam plak..tpksala wat lepas blk dr kg~

harap bdan dia kuatla sb campur ngn ramai org kat kduri nti..
cayalah abam fayel,da setle lega kan!!

tuelah kak kita nie sedar dari pengalaman,kalau tidak smp sudah kita amik ringan jer psal nie..

SweetLikeWhat said...

betul tuh..cegah sebelum kena..fayel tak demam lepas cucuk kak?

fatin amalina said...

sis.. apa yang saya tau.. vaksin pneumococcal ada yang halal n tidak halal..

ada 2 jenama vaksin pneumococcal yang tidak halal ada kat laman web fatwa.. *betulkan saya kalo saya salah..

saya skrg set appointment tuk nak cucuk anak saya... =)
tq for info....

Fara Ada said...

NO. 24, JALAN 14/48A
SENTUL BOULEVARD
OFF JALAN SENTUL
51000
KUALA LUMPUR

ini ke alamatnya klinik alam medic tu?

Masz said...

Salam...nak tanyer..klu amik vaksin ni anak kite akan demam ker???

thank you=)

Google