THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

10 May 2013

Makanan VItamin Tambahan Untuk Fayel Berselera Makan

Fayel dah setahun macam ragam nak bagi dia makan...sedia maklum Fayel susah makan...susah hati aku...asik nak susu aje...mana boleh tahan...makan la sikit...so bila dia dah setahun banyak la percaturan makanan tambahan dah di atur...wah bahasa...kekekeke...setiap parent nak kan terbaik untuk anak kan...so aku dah decide untuk berikan makanan tambahan untuk Fayel...

Sejak bertukar susu S26 ..Alhamdulillah Fayel dah suka makan nasi...lega sgt...kalau tak susah sgt nak makan....kita bagi apa je dia dah nganga....mama is happy...lapang hati nak masak....so setia la Fayel ye dengan S26...S26 harga lebih kurang Anmum je...Fayel nya S26 jenis Progress yang sedang sedang aje...dia ada yang jenis Progress Gold...Progress Gold mahal sikit...takpe Fayel S26 Progress tu pun dah ok ye...yang penting bagi mama...Fayel nak makan tu je..setel bab selera

Ada tambahan lagi ...banyak pulop mama nya duk bagi makan....sebelum tukar susu aku bagi Vitamin Appeton drop...yang ni masih makan lagi tapi kena selang seli 3 hari ...dulu makan nak bagi selera nasi..tapi selera lain pulak..selera susu yang lebih...pulak tu dia suka sgt vitamin ni...drop sekali nak lagi...pantau sikit..aku dah bagi scotts emulsion...minuman temurun dari aku kecik dulu hehehe..now ke Fayel pulak...ada vitamin c untuk antibodi nya...so far dah makan sebulan..nampaknya selsema batuk tak berapa teruk...tak la macam dulu sampai tido pun tak selesa..

Scotts Emulsion banyak kebaikan & khasiatnye...antaranya boleh menghalang kepada jangkitan seperti batuk dan selsema. minyak ikan kod membantu sel2 epithelial di ruang pernafasan supaya sentiasa sihat dan mengurangkan risiko jangkitan organisma dlm badan...mengandungi vitamin2 utk pertumbuhan badan dan zat2 penting utk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak yg sempurna. vitamin A adalah perlu untuk pertumbuhan..ianya memainkan peranan penting untuk pemeliharaan kesihatan dan kecergasan kanak-kanak dan juga org dewasa. vitamin D perlu untuk petumbuhan dan pemeliharaan tulang dan gigi yang kuat. ia adalah khasiat penting bagi pencegahan penyakit tulang lemah...


Tambahan lagi Fayel makan Examo Homeopathi...pil temurun jugak...sebab aku kecik memang makan ni...fungsi untuk merangsang otak dan antibodi badan...Fayel paling suka la pil Examo ni bagi makan 2 biji..nak lagi...bestnya Examo ni dia unsur homepathi kalau makan lebih pun takde masalah...makan je mesti Fayel cakap "nak nak".....homeopathi manis la kot kan...Examo ni aku pun makan....sharing anak beranak hehehe....harga aku beli RM46 je dapat harga ahli...sapa nak boleh la aku belikan...aku bukan jual ye..beli dengan kawan...harga kedai tak silap RM52...Examo homepathi ni dikatakan elok jugak di makan ketika demam...katanya demam cepat kebah...wallaualam.. 

Kebaikan Examo CKM 500
  • Memberi nutrient untuk saraf dan memulihkan kesegaran otak.
  • Merawat masalah saraf dan mental seperti takut, cemas, runsing dan beri keyakinan dan membangkitkan semangat
  • Menguatkan daya berfikir dan mencerdaskan akal serta memperbaiki daya tumpuan
  • Menghapuskan rasa letih serabut fikiran dan kelesuan otak

Last but not least...Kismin Minda Al Quran...makanan sunnah Fayel semenjak 6 bulan..tak pernah miss makan...kalau dulu 6 bulan buat Puree...now dah boleh makan biji...senang la sikit....letak kat tapak tangan...ko tengok kemain dia makan ...3 biji tak cukup...kismis pun sharing aku pun makan gak...mama fayel pelupa sejak bersalin hehehe...ramai tau kismis banyak khasiat...selain untuk kekuatan otak dan minda...makanan semulajadi yang banyak khasiat...


Antara khasiat kismis ialah :
  • Ia menajamkan minda atau daya ingatan kerana otak memerlukan banyak gula fruktosa untuk berfungsi dengan baik.
  • Menjadi sumber semulajadi anti oksida kerana kismis mengandungi fenol. Anti oksida melindungi tubuh dari adikal bebas ( sebab itulah banyak bahan kecantikan me war-warkan anti- oksida ni dalam produk mereka )
  • Kismis menyihatkan dan melindungi gigi dan gusi kerana  ia kaya dengan asid oleanolik.Asid Oleanolik mampu menghalang pertumbuhan bakteria yang menyebabkan plak dan kerosakan gigi.
  • Kismis kaya dengan potasium dan sodium yang membantu mengurangkan tekanan darah tinggi.
  • Menguatkan tulang kerana di dalam buah kering ini terkandung fiber dan asid tartaric




Rangkaian makanan tambahan untuk Fayel nak membesar dengan sihat..Ins Sha Allah...Appeton, Scotts Emulsion, Examo CKM-500, Kismis Minda Ustaz Ismail Kamus


Fayel si karipap lover...makan karipap sukeeee.....


Tersandar kekenyangan selepas minum susu dalam pada satu masa 16 oz...mak aiiiiiiii....sedap sgt kot susu S26 tu....


BOLEH SHARE JUGAK APA MAKANAN SUPPLEMENT UNTUK ANAK KORANG???





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

13 comments:

YanaHime said...

salam mimy,

makin bambam laa fayel bila dh terbuka selera, kan?

Yana baru start bg anak vit c chewable shaklee sbb hrtu dia selsema & ada batuk sikit. ambik dlm 2-3 hr mcm tu dah lega selsema, batuk pun xde.

lpas ni cadang nk bg dia mealshakes pulak. selera makan dh makin kurang sebab asyik nk main jaa

yUmiE AzuRa said...

Iman kte bg mkn scott jgk.tp hr tu beli yg perisa ori tu.die xbpe nk.lps ni nk belikn yg oren jela.huhu.
tp iman jarang kne demam or batuk.demam je yg mcm kerap.kismis mmg die suke.tp xbleh bg byk2 sbb die jd overlawas lak bile poopoo.sehr smpi 3-4x..

yUmiE AzuRa said...

eh silap..
*jarang kne selsema or batuk..hihi

Allene said...

adoi... hafidh tak bg suplement tp suka makan.. so tak pyh fikir nak bg suplement apa...

Pening gak klu dia suka makan.. hafidh ayam masak merah pun dia nak.. tp bg jerit2... cmner tu... T__T

.Lydia. said...

kak mimi, umor 14 bulan boleh amek scott & examo tu?

Miss Lova's said...

Hi kak Mimy,suka tgk blog akak.Ak akak hensemmm sgt,slma nie sy SR blog akak tp lpas slu jenguk2 blog akak sy trus buat blog sbb nak tgk blog kak mimy slu.salam perkenalan kak..

http://navratilova91.blogspot.com/

kalo sudi jenguklh kak..:):)

fifi said...

Hai kak..kismis ye?ok..pasni nak bagi anak saya kismis pulak..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

anak saya makan scott n vitamin c jer...samala anak kiter suka makan karipap...

Teena Tna said...

Smoga Fayel sihat2 slalu..
Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too :)

insanbiasabiasa.blogspot.com

m@m@yAyA said...

alolo fayel menyandar kekenyangan eh~

wow byk supplement fayel,yaya jer xstart amik lg..~kismis tue dh mknla dr 6bln lg

tankz akk share info2 nie..

e.t.t.y said...

wahhhh...sihat sejahtera fayel pasni...kak nanti nk tanya pasal ni org pm akak jelah ek..

ariana8733 said...

amboi selera nye dak fayel mam karipap..nak ckit fayel..makin encem dh dak fayel ni..

Azleen MN said...

Kalu scott tu tak kesah kan yg original atau yg orange kan?

Google