THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

21 May 2013

Aku dan Kerjayaku Setiausaha....

Citer pasal minggu setiausaha yang dah lapok nun jauh ketinggalan bulan April lepas....sepatutnya entry ni published on hari pekerja 1 Mei tapi terbabas lak ke hujung....setiap bulan April adalah minggu special untuk pekerja yang bergelar setiausaha atau nama glamer english Secretary....kalau zaman dulu secretary je kait dengan seksi, skandal...now zaman baru tak de dah semua benda tu...secretary dulu dan sekarang banyak beza...secretary sekarang more kesopanan dan kesusilaan seperti rukun negara....tapi aku tak nafikan ketrampilan personaliti adalah salah satu istimewa nya kerjaya setiausaha ni....since belajar pun subjek utama dah di ajar Personal Grooming...

Aku berkecimpung dalam dunia setiausaha lama jugak..dah 10 tahun beb...zaman belajar diploma setiausaha dulu tahun 1999 sampai la 2013 ni….banyak jugak beza nya...teori belajar dan praktikal keje adalah sangat jauh beza....beza aku belajar dulu ada trengkas, shorthand..kemain gigih nak mengingat teknik benda tu semua sebab nak exam..hohoho giler ko nak ingat dictation..aku bayangkan keje habis la amik minit…pastu dulu belajar asas menaip pakai typewriter….skill jangan sampai patuk ular ye…oh how I miss my those days …

Nowadays nya time…keje setiausaha aku rasa dah tak sesusah dulu…hew hew…kira nak cakap keje senang la ken…semua keja ada susah senang….mcam biasa secretary kan keje check appointment kalendar boss...tapi ikut bidang department la...dulu aku keje opis kecik semua multitasking...all everything kena buat dan amik tau...keje admin ke HR semua kena amik tau..maklum la company kecik..bila aku beralih ke company besar adalah sangat beza...multitasking tu kurang...staff ramai..jadi fokus kita ke arah satu bidang saja...depend department mana ko duduk...macam aku audit...appointment boss tak banyak...so keje aku banyak kena tolong list kan project audit untuk boss..macam analisis la... 

Special as Setiausaha...kita ada Secretaries Week or Minggu Setiausaha setiap bulan April ...kalau cikgu diraikan murid...kami setiausaha diraikan boss..kira penghargaan la....huhuhu...sebab di war warkan minggu setiausaha ni maka nya kerjaya ni agak glamer la di mata ramai...tapi sebenarnya biasa je pun...kami ni ibarat pembantu peribadi pengatur perancang jadual boss yang sibuk itu...tanpa kami siapalah boss huhuhuh...untuk tahun ni...tiada acara tengok show sempena minggu setiausaha....company hantar gi Training huhuh...tau aje la Training kan mahal...takpe ar...positif kita dapat ilmu yer dak...walaupun keinginan manusia suka kan yang terhibur...but its ok ...bukan aku tak pernah pegi pun yang lepas lepas...#pujukdirisendiri#...huhuhu...itulah kisah serba sedikit tentang kerjaya ku...saya seorang setiausaha...macam buat karangan SPM lak...mungkin boleh jadi panduan untuk yang berminat nak bergelar setiausaha....


Training 15 hari kelas ni dah habis....owh tetiba rinduu nak gi Royal Lake Club again

Hari hari terakhir bersama lif kesayangan camwhore RLC.....hukhuk....

Habis last day kelas ..kitaorang sambut Happy Secretaries Week untuk kita semuaaaaaaa yippie

Mereka adalah geng secretary BAM Girls sesama tuntut ilmu...dari tak kenal sampai la kami rapat...love uollss friend..Eni, Mas, Intan, Lina, Eja

Happy Secretaries Week to me...diam tak diam almost 10 years being a secretary :))


Potluck hadiah ..kasi tukar sempena celebrate Secretaries Week

Hadiah potluck no.11...yeayyy..Mr Wong kitaorang nya master training....

kami the BAM girls with hadiah memasing...kasi bukak oi ...hadiah sapa paling best

Dapat piring hiasan made in china...yeayyy boleh gantung dinding kat rumah

Potret kenangan kami Batch 3....miss semua ....bila kita dapat together lagi kan...sobsssssss

Potret fefeeling mak datin di tangga adalah wajib..nakkk jugakkkkkkkkkkkk hover

Di hari masa lain attend conference jugak sempena minggu setiausaha..kali ni kat Swiss Garden Hotel..2 hari keluar kandang opis...yeayyy

Geng Secretary satu dept...Diana in da house...agak bosan dengar talk aku ada kawan sembang sebelah hihi

Panel jemputan jugak...Polis selebriti aku panggil...Inspektor Foo...ceramah pasal criminal crime...dia selalu ada dalam rancangan tv Nasi Lemak Kopi O

Topik menarik ..semua suka....Personal Grooming..sapa tak suka kannnnnnnnn...wanita oo wanita

Image consultant Ms Jackie vogue the vass...penyampai topik personal grooming..see the image la..very the vogue

oppsss tetiba ada orang tegur ai kat Instagram ...i'm here too...tetiba nak jadi behave la sebab ada silent reader blog tegur..muahahahah....hai kak rozi...sempat kita kannnnn...





MAJULAH SETIAUSAHA UNTUK DIRI

 KU…EHHHH









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

16 comments:

Wawa Yusoff said...

10 tahun? tabik spring! setia dengan kerjaya. moga terus suksess kak mimy! :)

erin said...

rin masa mula2 study dip kat uitm dulu, course nama dip in executive secretarialship, masuk sem 2 terus tukar jadi dip in office mgment, ambik degree office mgmt jugak, so sempat jadi secretary kejap kat PJ dgn lady boss yg memeningkan, lps tu cari kerja lain, so skrag dh x keje secretary dah, kerja pasal hal office2 pulak. dpt boss best mmg best kan kak, kwn rin dulu dpt boss lelaki yg sgt islamik, alahai baik sgt, semua dia buat sendiri je.

Allene said...

best je ada celebration cmtu... mesti bnyk knangan... =)

Diana Aziz said...

Adess... muke nana lemau okeh dlm gmbr tu. teringat training kat RLC... rindu plak nk g sne..

Mooniqueen said...

Wahhh lama tu dah 10 tahun... MQ keje baru nak masuk 5 tahun.. Walaupun kerja clerk tapi kerja dah cum seketeri je.. ;)

Cik Puan Rara said...

akk sonok x jd PA>?

YanaUjang said...

mak mertua den pn secretary jugak..kt upm nunn..sebut je nama 'mak ngah' / 'kak ngah' kompem ramai staff kenal..huhu~

sy secretary to my hubs aje lah..boleh? :p

Chekgu Azrine said...

Oo..setiausaha...semoga sukses ye wak..

intandayani said...

Okeh jeles di situ..cam best jerk kerjaya itu..huwaaa

ameris said...

ai pun amik kos ss14 dulu... awwww
kat manjung, perak.

With Julia said...

cantik yer sis mimy pakai bju kurung biru muda one set!...marvelos...sgt2 suka tgk wanita berkerjaya pandai urus diri agar cantik dimata suami dan bekerja...tuh lah nk berguru gan sis...pandai susun atur fesyen...and suka tgk akak confident tau... Umi Qi nih shy2 cat dlm berfesyen...hehhe takut mencuba :)

Nadine said...

secretary best, ada hari secretary. engineer pun keja teruk2, kerja slalu sampai malam tapi takde engineer's week pun :(. jeles ok! hihi :)

Teena Tna said...

10 tahun kerja, mesti dah expert kann..

Anak Lebah Comot said...

Hua..beshnyer nanti ade hari special setiap tahun kan..hari setiausaha..beshnyer..

m@m@yAyA said...

tetiba jer teringat cite akk psl bos,bole?
cam xda kna mngena jer ngn cite akk psl ni kn!!!

mama zura dlu pn secretary gak..

SweetLikeWhat said...

10 tahun???lamanya..
bestnya ada minggu setiausaha..terasa diri begitu dihargai..hihi

Google