THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

18 March 2013

Susu Setahun Masih AnMum

Aku konon berangan bila Fayel dah setahun boleh la tukar susu dan pampers yang murah sikit...hmmm nan ado...Fayel memilih eh tak papa dia....kira kalau susu murah tu jimat la sikit perbelanjaan kan dalam erti kata lain boleh la aku mengecek husband nak itu ini...now tak leh kecek...alasan duit susu dan pampers agak kuat di situ buat masa ini..walaupun ramai kata langkah 3 dah murah sikit ...aku rasa sama je...sebab Fayel masih kuat minum susu...pek double AnMum 3 tu masih bertahan ngam ngam untuk seminggu saja...pampers pun sama...cuba la try murah sikit Fitti ke, Whoopies ke yang bawah harga RM30...hmm anu nya habis merah gatal..ok Pet Pet saja la ye...pastu dah setahun air kencing dah banyak....kos pampers bertambah .....kerap kena tukar..

Bila dah setahun aku kemain la suka cuba susu itu ini...memula cuba Dutch Lady..Fayel tak nak..tak habis...Dugro pun memula kemain pastu dia buat taburan atas lantai...tapi pelik eh yang coklat habis...oh sorry Fayel no way ...belum masa nya lagi nak ke susu coklat...tunggu 2 tahun ke atas ye Fayel..so katakan tidak lagi pada Dugro Coklat...hmmm akhirnya mengalah pada susu feberet papa Fayel..apalagi Anmum le...kemain dia beli stok 1.6kg dan 1.2kg...hamboii buat stok terus...walaupun kurang sikit dari langkah 1 dan langkah 2 tapi tetap mahal juga...1.6kg RM75.. 1.2kg RM60...testing tengok stok ni berapa lama tahan..ngam ngam untuk 3 minggu...

Mula mula Fayel minum susu ni berak dia tak berapa cantik...cair je...aku cuak gak...pastu dia kerap muntah...aku jumpa doc paed dia suggest minum susu berasaskan soya...tapi aku tak nak..sebolehnya aku elak soya pada anak lelaki...nak tau google sendiri eh..lagi pun dia takde alergik apa...then doc tu cakap kalau tak nak tukar takpe..tapi teruskan untuk juga..mungkin dia nak beralih bulan dan nak serasi dengan susu ni...dan Alhamdulillah now Fayel dah ok...berak dah cun...dah tak muntah lagi...lega...biasalah memula nak tukar susu kan...nasib kami tak give up kann...

Tak kisah la tang kos tinggi ke hapa...mama tak dapat mengecek itu ini dari papa pun....takpe la papa mama kena berjimat cermat pun....yang penting Fayel nak minum susu..masih minum 8 oz per session...walau pun kurang makan...ye Fayel makan adalah kureng.....makan hujung sudu je itupun 2-3 suap :((...bagi vitamin pun tak membantu....cuma bergantung zat pada susu je....walaupun hanya bersusu ibu sampai 7 bulan saja...:((...hukhuk sedih aku bab susu ibu ni...takpe Fayel setakat itu je mama termampu...hukhuhk emo...In Sha Allah fully bf cuba anak no.2 pulak...:))...amin



Umur setahun dan masih setia bersama Anmum 3...siap beli stok papa ko dik...beria benor suka Anmum


Hamboi layan susu bersama teddy bear...sangat asyik yer....baby boy maskulin ni


 Hai anak mama umur setahun...macam orang dah besar je...selamat membesar minum susu jadi sihat dan kuat.....yeayyyyyy...err tapi makan jangan lupa lak eh..please makan baby











Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

12 comments:

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

Adwa (9 months) & dhia (4 yrs) pun minum anmum..dhia dari umur setahun minum anmum..dhia tu tak pe la sebab die kurang dah minum susu..satu tin tahan la sebulan..tp adwa kuat gak minum susu (langkah 2)cakap ngan hubby adwa setahun nak tukar susu murah skit tp hubby tak nak..katenyer takut pisang berbuah 2 kali (dhia masuk spital citi-birit & muntah2 pasal tukar susu)..so tahankan ajer..janji meke sihat walafiat..aminn..

ciNDerella stRikEr said...

yeay..sama gang dgn QQ. baby anmum. Tp nad x beli dlm tin..jimat sket kalo beli kotak double pack tu. hehehe. jimat je dlm otak nad ni.

Ros Anis Rusli said...

jenuhnya makpaknye anak suka susu mahai..airiell susu murah jek..dutchlady..huhu..tupun nsb bek pek kecik je utk sbulan..wat spare kt umah pengasuh..huhu

Syima Syaz said...

mahalnya susu kan...kita ok jugak la dpt bf smp 7 month, dah jimat susu berapa lama dah tu sebenarnya

takpe, demi anak..insyaallah rezeki tu ada..janji anak sihat.

Syima Syaz said...

*kira ok la

NM03 said...

utk anak, kita sanggup ape aje kan. nah, skang baru kita tahu cemana mak kita menghargai kita sampai skang... kite je yang degil. aku la tu. hehehe

Allene said...

huhuh.. mimi, lin berjaya tukar susu murah sikit. memula je dia terkujat... pastu ok je... skrg minum dugro... jimat poket... =D

MimahAjil said...

biar berabis utk anak.asal anak sihat In sha Allah rezeki untuk dia akan sentiasa bertambah....:) Fayel hensem.....mmuaah

YanaHime said...

klu dia abiskan, takpelaa mimy...yg penting dia sihat...kan fayel kan kan!

p/s: nt yana add kat fb psl syampu

Liyana said...

Abam fayel dh nmpk kurus la...tp ttp hensem

Cikmin said...

tengk weight chart fayel...setahun dah 11.5kg...abam faheem dah 3 tahun lebih baru 12kg++...sob..sob..kuruih je dia tu..

Nadine said...

memang dear, takpe kita berhabis duit yg penting anak sihat, cukup zat! lebih berkat :)

anak2 I pun minum satu brand je, dah itu dia suka kita pun stick. my kids minum Enfagrow A+. Kos lagila mimy, bila twins double! pejam mata je..hihi. nasibla twins kalau bab pampers, any brand diaorg ok. jadi i beli yg murah saje :D

Google