THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

25 May 2012

Rutin Hasil Tenusu Di Opis...

Fuhh minggu yang bzz...wawawa serius keje banyak giler minggu ni...nasib baik la di hari jumaat yang mulia penuh berkat macam tau aje esok cuti...keje dah siap...maka nya...aku nak rileks jap...wah matik la ko nak rileks fefeeling kat umah la...wehh keje opis makan gaji buta ke yang ko nah hahhhhh....takde ar gitu...keje yang menaip itu telah menstresskan segalanya fizikal mental..padahal keje menaip je bukan susah sangat...tapi bila desakan bg pagi nak petang nya..pastu asik tanya dah siap belum...memang kelam kelibut la..pulak tu dalam doc tu ada benda kotak la apa jadah la...sudahnya masa aku nak mengepam susu terbantut...aku stress susu pun drop..sedih weh...aku kena kurang kan masa rutin mengepam seharian sebab nak kejar keje menaip menimbun urgent tu...

Rutin mengepam ni bila kat opis nampak mudah senang tapi sebenarnya bagi aku kalau di kala sibuk amat la payah..mana la nak kejar masa itu ini...nak menangis rasa bila time mengepam susu di had kan pada 1x  sajo...dan  memang susu ko sikit la ...pastu kelam kabut asik tengok jam...dengan nenen ko terasa nyut nyut bengkak...adoiyainya pun...apa pun tak boleh...kepala otak sambil mengepam pun ingat keje tak siap nak urgent...waktu makan pun huru hara gara gara dek kesibukan melanda....kebiasaanya rutin mengepam tenusu di opis ni kena berjadual....untuk aku la..tak pasti pulak pada orang lain ...kalau tak berjadual maka nya jadi macam citer di atas la...huru hara...sudahnya stok susu sikit....nenen aku sakit bengkak...waktu mengepam aku mesti kena ikut time kalau nak dapat kan 4-6oz...memang dah biasa.....kalau tak stimulate susu lambat la...penat mengepam...

Bermula dari waktu ke opis jam 7.30 pagi dah sampai opis...pastikan breakfast dulu kena minum susu, horlicks...makan sarapan..tak kisah la apa janji makan untuk bekalan susu ...next 8.20 pagi dah ready masa untuk mengepam waktu pagi...biasa buat 1/2 jam aje...dalam 8.45 pagi dah start keje balik....then pukul 10 pagi minum horlick lak...sepatutnya kena buat jam 11.30-12 tghari tapi aku skip...waktu kul 12.30 kena makan nasi dan minum air kurma longan untuk bekalan susu next round lak..dan tepat jam 1.30 tghari sesi kedua mengepam susu..biasa waktu tengahari ni susu banyak maybe sebab makan banyak kan...lepas habis sesi kedua sambung keje..tup tup jam dah kul 4.30 ptg...masa untuk mengepam sessi ketiga lak....ni pun rushing gak sebab nak kejar time kul 5.30 ptg balik tepat waktu...aku takut lambat nanti jalan jem ...lambat pulak nak jumpa Fayel....

So cukup la 3x saja aku buat sessi mengepam kat opis ni...ikut kan memang tak cukup buat Fayel...tak terdaya aku nak skip asik mengepam aje...malu la hai...stok susu aku pam hari ni untuk bekalan esok nya..dah tak de dah stok stok simpanan...stok simpanan dah habis...makin Fayel besar dia kuat menyusu...takpelah..dan sekarang Fayel dah ditopup dengan susu formula ANMUM...itupun mak aku call dulu.."susu ibu ko tak cukup dah kena topup formula..takpe ke??"takpelah aku tak kisah pun...yang penting dia menyusu...susu ibu pun still...mana yang terbaik la...tak semestinya bagi susu formula tak bagus...so tak perlu nak kondem kenapa bagi anak minum susu FM..jangan begitu sangat annoying la...ikut rezeki masing masing la...yer dengan ini di nyatakan Fayel dah campur susu formula ANMUM dan susu ibu gak...pull stop tak payah tanya la ek napa nak campur ke hapa.....


Aku masih setia ngan manual ni...walau dah ada pam elektrik ..sesekali tukar pakai la Avent Manual ni...suka sangat pam ni...dah serasi kata nyeeeee..

Buat semangat baru ..botol susu Avent 4 oz ganti dengan botol jenis Hallmark 8oz punya dengan harapan supaya gigih mengepam sampai ke puncak tertinggi oz...huhuh so far tak capai lagi...

Setiap sessi ikut nasib la ..biasa meriah leh cecah ke 7 oz...paling sikit 5 oz..bersyukur...aku buat setakat 20-30 minit je..kalau tambah lama buat PP sure lagi banyak...tak leh masa keje terhad la

Ntah kenapa aku suka pakai storage ikat getah ni...hehehe...dari yang sealed tu aku rela ikat getah......bila bonjot nampak comel je..huhh ntah pape 

Hasil tenusu yang disimpan dalam fridge opis ...ok cukup 3x pam....ready nak bawa pulang....ini adalah bekalan untuk esoknya buat Fayel...





ALL THE MOMMIES YANG BEKERJA...JANGAN MISS MENGEPAM YER...CAIYOK CAIYOK..BERAPA HASIL NYA DAPAT ITU TAK PENTING ....YANG PENTING BABY DAPAT MENYUSU...ALA CAMPUR FORMULA PUN MENYUSU JUGAK KANN.....














Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

21 comments:

Mrs. Norrie said...

kali nih punyer susu aku pelik skit, bila pam takmau sgt keluar, klu diret banyak pulak susu sampai memancut2...so aku memang tak pam kat office...balik aku memang terus bagi direct. pastu dia dah start mkn nasik nih, mlm pun dah jarang bangun...kenyang kut

Shu Shinju said...

gud mummy mimy...:)

Gieyana said...

wahhhh..good mummy....terkenang ms mengepam dedulu..berpeluh2..:-)

Mommy_Cha said...

dulu ade org suka sgt komen kata i tarak susu..susu sikit la apelah itu ini...dia jek yg baguih! huh! lani terkena batang idong sendrik pulop. yg penting jgn kata kat orang, rejeki susu nih masing2 kan? betul tuh kalo campoq formula pon still susu gak...oppss! terlazer daku after eksiden time heheheheheh!

aTy _faRed~ said...

aku sekarang ngah gigih buat stock..tp siang2 susah nak buat sebab anakaku kuat ngemping..buat waktu malam jer...ingat konon2 nak buat sessi2 macam ko tu ar..tapi nan jadoo..susah aku nak bangun..huhu...aku pon redho nanti kalau kene topup ngan FM biler dah hanto ke pengasuh..aku tengok anak aku nyusu pon aku dah tau aku perlu lagi gigih mengepam...asalkan anak aku kenyang..ape pon aku sanggup buat..:)

fb aku ::nurha_abdul82@yahoo.com @ Nurhayaty Abdul Jalil-add ar aku.. ;)- aku pon memang nak carik fb ko..alang2 ko dah tanye aku bagi ar..;p

mekchu said...

mesti ko bayangkan 'santan untuk dijual' kan.. hahahaha..

botol hallmark tu bleh masuk ngan pam avent ehh? sbb setahu aku kalo dah avent, semua brg2 pun kena pakai avent.. tak pe, nnti aku refer ko sbb aku pun jatuh cinta ngan pam avent manual.. hasil tenusu sgt memberansangkan..

noradzlina.kamdani said...

mimy, tlg ajo buat air longan tu...

ratusiput said...

best kan.tp serius aku takde experience pam2 susu apa lg simpan2 ni sbb dulu tak keje kejap kan then bila keje trus tuko formula.now kalau ade rezki sok2...mmg teringin nk fully BF...

POSH76 said...

sokong breastfeeding....

Qhaifa Nur said...

akak guna manual aja (tangan)...
alhamdulillah, banyak lagi air susu...

Emynz said...

best kan pump avent. Weddo go babe, sebenarnye 5 0z tu dah cukup buat baby kenyang, kalo dia minum lebih tu bukan dia nak sangat, dia minum sbb nak tido jek. Nurse kat sini yang ckp

lagi 1 beb, jgn set dlm mind susu ko sikit. salu motivate diri ckp susu ko byk, even tho ko pump dpt 3-4 0z jek insyallah ade susu. Keep it upp!! ^_^

LoVEaQshA said...

Akak fayel mnum susu anmum ke?sy aritu ada bli anmum ni sb kekonon nak wat backup ms susu merundum tkut adelia xckup..
Tp sygnya adelia lgsg xnk mnum sb dia thu tu bkn susu cap gntung mama dia..
Jdnya susu tu mmgla xluak sb adelia sy bg 2x lgsg xnk mnum..
Kalau akak sudi,sy nak bagi unyuk fayel..tp jgn plak akk ingat sy bg sisa adelia lak kat fayel..sy ikhlas nak bg sb syg lak mmg xluak lgsg susu tue..sy cari gak lau ada sesapa yg baby dorg mnum anmum nie sy mmg ikhlas nak bg..
Akk fkir dlu,lau akk nak kta bole jmp..

PUAN SUE said...

baby su pun topup fm jugak..tapi anmum dia xmau..dia nk dumex jugak.

safiyyah osman said...

akak..botol susu y 1st tue beli mana.....bagitau2..
saya plan kalau adelia dah start makan,nak campur gak bagi susu formula..sbb snang nak tinggal...skang mmg fully gantungan la...kak share puting apa y akak bg fayel guna...saya xpandai nak cri puting susu.tq.

Softtouch [Hanim] said...

xpe mimy cmpur asalkan fayel masih nenen lagi..sama mcm kakak dicha ..campur..

♥ ROS ♥ said...

Wah byk gak susu bila di pam.. Hihihi.. Chaiyuk2 kak mimy :)

~ NANA ~ said...

chayok2 mimi! seronok kn dpt bagi anak susu kita sendiri? hehe

AIN NAZRI said...

meriah meriah.. alhamdulilah rezeki anak.. eh nak confirm kan ni mimie. kat opis kamu masuk frezer ke susunya? ke simpan kat belah bawah?

Nadine said...

alhamdulillah, murah rezeki fayel :)

Infinite Love said...

saya sgt jeles bila baca pasal ibu yg BF anak dia.

sebab saya tak dapat direct BF anak saya.

tapi takpe, sebab adanya mummy2 macam mimi la saya rasa bersemangat semula nak try relactation.

hmmm memang susah, tapi demi anak.

oh anak saya minum formula dari umur dia 2 hari lagi sebab tak dapat BF. huhu sedih...

betul, tak payah condemn formula. sebab tak semua orang boleh BF dengan mudah.

tapi saya tetap sokong BF.

keep it up mimi!

Bitt (double IS) said...

kalau nak minum macam mana??? kena panaskan ke??? ke letak luar sampai dia cair u?? hehehe tak de pengalaman simpan susu cenggitu

Google