THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

18 May 2012

Berenang Renang Ke Tepian Eh Fayel..

Aku sebenarnya tak sabar nak bawa Fayel pegi swimming pool..hehehe bukan apa senang nak bercuti hotel...mama berendam anak pun berendam sama...huhuhu dasar tak menyabar...Fayel baru nak masuk 4 bulan oii...aku pasan baby baby semua suka mandi kan...kalau dapat mandi macam excited benor...macam Fayel la...dulu kecik mandi bath tab then ke sinki...sekarang kembali semula kat tab...dulu rasa menyesal beli tab..tapi now tidak ke sinki....Fayel lebih suka mandi tab..sekarang rasa tak rugi la beli tab..Fayel mandi tab hover...mandi separa duduk mula la dia kocak air...macam nak berenang...bila angkat amukan bergema nyaring ...tak puas mandi lettewww....tak larat nak mandi kan dia lama lama..badan dah debab kan...sian mak aku huhuhu...aku jugak tak mandi kan dia lagi tau..

Oh nampak Fayel ada ciri ciri suka berenang ni...papa Fayel la sibuk nak didik anak pandai berenang supaya tak takut air macam mama nya...perli aku la kannn..yer memang aku tak pandai berenang ...aku takut air...peristiwa pahit takde tapi aku gerun nengok air dalam ni ...mandi sipi sipi tepi boleh la...mandi ketengah aku cuak...aku takut lemas...padahal badan besor konpom tak tengelam kan...nah supaya ciri ciri penakut pada mama nya tak mewarisi kat Fayel beria ia la papa Fayel nak bawa anak nya berenang ke tepian dulu..praktis make perfect katenya...hmmm elehhhhhhh..

So last weekend call mak sedara aku kat Ampang...kebetulan lama tak menjenguk nya...makcik aku baru beli kondo kat ampang..dah tentu ada pool kan...makcik aku dah banyak kali ngajak...aku yang tak terpegi pegi...bzz konon ...oh yer kondo makcik aku ni se kawasan dengan umah blogger Neena Anuar..dekat sangat dah ...nak calling calling dia ajak jumpa henpon aku takde bateri..next time datang aku roger la ek neena...nah ni dah plan nak ngajor Fayel berenang ketepian harus la bawak kannnn....yeayyy Fayel nak mandi kolam pool ....tapi takde baju renang pun...pakai seluar pendek je...nak beli pampers khas swimming pun tak sempat..jangan tak tau ada pampers khas untuk baby swimming gak tau dari Huggies..aku pun baru tau baca blog Nadine..

First time Fayel masuk pool dia terkejut nampak muka geleman geli..macam nak nangis tapi tak jadi...hahaha sejuk kot...memula ketepian dulu..papa Fayel handle sorang diri pegang dia...steady je Fayel..dah excited tu kena air...slacknya laki aku tak bawa baju spare lak ..kalau tak leh join berenang Fayel ke tengah...nasib ada anak buah makcik aku...dia la rajin duk melayan Fayel berenang ke tengah...hamboi lagi suka la budak bujang tu...mama panggil pandag kamera pun buat dek...slow slow dulu key Fayel...nanti lelama sikit mama beli kan set floaties dan pelampung baru best berenang...mama tengok Fayel berenang mama pun rasa nak terjun kolam gak...hihihi..tapi penakut...dasar....ok pasni umah makcik aku ni kena terjah la tetiap minggu bawa Fayel...


Fayel berenang ke tepian dulu...

Eceh ceh dah try berdiri tu...steady la...

Papa dah bagi rasa rasa air...ehehhe Fayel geleman...kah kah

Hai Fayel...seronok berendam

Sejuk eh..grrrrrrrrr

Tu dia sudah ke tengah pool...

Papa Fayel tak bawa baju so berenang ke tengah handle by kak ekin..anak buah mak sedara aku...mandi pool kanak kanak je pun key Fayel..kamu kanak kanak lagi...

Di kejauhan mama panggil....Fayel!!!..pandang dia tau...tau aje mama pegang kamera...seronok sangat eh

Fayel dah start suka air..tima kasih kak Ekin tolong jaga Fayel eh..hamboi hamboi ke tengah sudah

Mandi elok elok yer Fayel..balik kang mama risau selsema aje...takpe la papa ada...nanti suh papa sedut eh kalau selsema...tapi balik tu selsema sikit je la...letak kunyit esok nya dah ok...so pasni leh bawa swim lagi



Aku risau gak kalau mandi pool nanti Fayel selsema..risau betul tapi dah tak menyabar excited kan..takpe sedapkan hati selsema sikit kot je...tapi pikirkan nak train dia slowly berenang kan..peluang kebetulan ni...terjah aje la..kalau omputih tu selamba je dia campak anak dia berenang...sebenarnya naturally baby memang boleh berenang sebab dia memang dah biasa berenang dalam 'perut' mak dia selama sembilan bulan lebih....berenang adalah bagus sebenarnya bagi kanak kanak...baik dari segi perkembangan fizikal, mental, emosional dan sosial nya...bukan setakat cakap cakap biasa ada fakta jugak....nah hasil google aku jumpa ni


"Satu kajian dikendalikan oleh Professor Liselott Diem dari 1974 hingga 1976 di German Sports Collage di Cologne, Jerman mendapati kanak-kanak yang mempelajari berenang pada satu peringkat awal menunjukkan pembanguan lanjutan dalam: 

  • Kemahiran Motor Kasar Dan Halus
  • Refleksi (Masa Tindak Balas)
  • Kuasa Tumpuan (Fokus)
  • Kepintaran / Kecerdasan
  • Tabiat Social
  • Interaksi Social
  • Keyakinan Diri
  • Kebebasan
  • Boleh Menangani Situsi Yang Diluar Jangka.

Kanak-kanak ini didapati cukup laras berbanding rakan sebayanya yang tidak terlibat dalam program renang. Peningkatan dalam kedua-dua faktor iatu self -esteem dan independance menjadi faktor yang berkaitan antara satu sama lain. Kajian juga menunjukkan kanak-kanak yang diajar berenang sejak kecil akan menunjukkan interaksi yang positif dan ikatan yang kukuh dengan ibu bapa mereka."






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

12 comments:

Mommy_Cha said...

holoh2..comei nyo dio! debab dlm air dah nih..hehehehe.....

mia-ina said...

fayel mkn debab & sedap dipegang lani..ble tgk muka fayel..nampk muka suami akak..mmg anak sulung ikut suami kot..hehe..wah bestnya msk kolam

Qhaifa Nur said...

mama fayel pun boleh tumpang mandi sekali...

akak tengok dah berisi fayel sekarang...bestkan fayel main air

LoVEaQshA said...

alolo geramnya tgk fayel mdi,ase nak gget bdan tomei tue..
Best erk g swiming,nanti abg fayel leh ajr adelia swimming tau..adelia pn xsbr nk g swimmingla..

Emynz said...

muke bangga dapat masuk kolam :))
memang budak kecik pantang masuk kolam, si intan ni tiap kali mandi. mmg menjerit tanak kua tab mandi, sabo jelah haku..

Mrs. Norrie said...

fayel mandi manda pakai pampers ker tuh??? bolat semacam jer....heheheheh!!!! klu kat hotel, security nampak dah kene marah...hehehehehhe

PUAN SUE said...

ehem..tergoda anak anty aqilah tgok fayel tau..huuhhu

farah keifli said...

comelnya dak fayel ni..geram tgk body dia..

noradzlina.kamdani said...

walla..fayel mkn encem...

Bitt (double IS) said...

kalau dia tengah sihat walafiat ok mimy kasi rendam dlm pool...tapi kalau dia tengah flu dan batu jauhkan la yer nanti saya share...sob sob sob

intandayani said...

lame tak tgk fayel...da bolat nye die...

aTy _faRed~ said...

sonok nyer aku nengok...aku pon tetibe feeling2 nak bawak anak aku gi berenang nanti...sekarang masih tak nampak agi si Qaleef tu suker air ker tak..huhu

Google