THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

07 May 2012

Checkup 3 Bulan My Fayel

Alhamdulillah pejam celik dah 3 bulan permata hati ku...My Fayel dah masuk 3 bulan..setiap hujung bulan akan bertambah la 1 bulan lagi usia nya...amin ..semoga anak mama papa membesar dengan sihat yer ..sekejap tengok Fayel membesar...dari lahir kecik je mama nengok sekarang dah bam bam...sudah cerdik, bijak kenal persekitaran...syukur......dan bermacam dugaan jugak untuk menjaga Fayel..maklumla aku kan ibu baru..masih bertatih lagi...

Perkembangan 3 bulan...Fayel dah tegap tegak kan leher bila dukung...good job baby...yang rajin dukung papa nya...semakin berisi Fayel serius aku tak larat...kejap boleh la...mengigil tangan duk pegang dia ...berat naik kg agak banyak...Fayel pun demand susu tinggi ..susu dah 6 oz siang untuk 6x sehari...masih survive breastfeed lagi...stok simpan pun dah mengurang..aku risau ni...andaikata Fayel tak cukup terpaksala campur jugak susu formula...susu badan aku so far meriah lagi tapi tu la kadang tak dan nak kejar mengepam banyak botol sehari...paling paling dapat pun 4 botol...curi curi masa gak la...

Yang paling ketara di 3 bulan ini...Fayel dah pandai senyum, gelak ketawa..suara bunyi pun dah ada mengekek...bertindakbalas kalau di acah...owhh indah nya waktu ni..serius sekejap masa Fayel nya progress..dah boleh buat kawan...senyuman dia tu buat aku cair...walau penat hilang terus pandang muka Fayel...oh anak nya penangan kan...Fayel senyuman mahal sikit..senyum pada yang dia kenal je..tu pasal ramai kata dia muka kerek sombong hihihi...

Kalau dulu masa baru lahir steady je dia tido tak sedar diri...now 3 bulan telinga dah nipis yer...pantang ada bunyi sikit...mula la terjaga dan terkejut..payah nak tido kan balik...ini memang normal terjadi pada baby berumur 3 bulan...Fayel masih berbedung lagi yer ...tak bedung memang tak tido...kadang tangan dia macam hulk hijau je tetiba tangan dah terkeluar dari bedung...tetap jugak kena bedung...bedung baru dia nyenyak tido..cuba tak bedung...hmmm 15 minit tido aje la jawabnya...mama nak bedung Fayel sampai umur setahun...huhuhu

Itulah serba sedikit perkembangan My Fayel di 3 bulan..Alhamdulillah proses tumbesaran yang normal pada baby...3 bulan ada cucuk imunisasi lagi..sambungan dos kedua untuk DTAP/DT 2, Polio 2, Hib 2...di klinik KK next dos ketiga masa 5 bulan nanti..so 4 bulan takde dos cuma checkup biasa aje dari doktor...tak kisah la...aku suka checkup Fayel seronok nak tengok berat badannya...kali ni gi klinik KK papa Fayel follow...yeayyyyyy...Fayel suka papa ikut sebab leh dukung kann...papa nya la larat dukung...aku kejap boleh la...bam bam sudah...


Assalamualaikum bangun awal pagi mandi nak gi cucuk klinik KK...huhu senyum eh...jap lagi nangis la tu..hihi

Ready la kamuu untuk di bogelkan....hihihi...Fayel nak bagitau ni ..baju dan legging tu hadiah dari Aunty Norrie sebab mama menang contest kat blog dia...yeayy Fayel muat...mama suka pakai kan Fayel baju ni sebab ada gambar kete....TQ Auntie Norrie

Papa ada ...memang job papa la eh kena bukak baju Fayel


Fayel bogel lol...hihihi tak maluuuuuuuuu

Timbang dulu...mak ai setongkol duduk dalam tu...dulu kecik aje....berat naik ke 6.5 kg..cuma turun sikit masa demam hari tu 6.7 kg...takpe la still naik gak 

Ukur ketinggian lak...sampai 2 orang kena pegang eh...Fayel tinggi naik 1 cm jek..ngan berat dia 6.5 kg tu...hihihi dia jadi budak dobot...Fayel tinggi sikit lagi key...

Ukur lilit kepala pulak...Fayel muka pasrah je...

Menunggu giliran panggil untuk checkup dan cucuk..steady aje eh ngan papa dia tu...maklum la anak papa kannnnn

Papa Fayel ni sibuk ngan henpon...sms asik keje jeeeeee kan dik...Fayel kalau duk beriba gini memang suke...lagi lagi papa dia riba ...

Meh mama pegang kejap...kejap aje...nanti dia lalak rengek...nak papa jugak kalau papa depan mata..hishhh

Nah nak kena cucuk macam hapa Fayel sorang ni...Papa dia lak gugup ...rileksssssss..mama tukang gelak...siot je kan..haha

Alololo tak malu la Fayel 3 bulan nangis lagi...hihihi..syian dia..kejap jek eh...lega Fayel tak demam selepas itu




Summary Checkup 3 Bulan
 Berat - 6.5 kg 
 Panjang - 61 cm
 Ukur Lilit Kepala - 41 cm 
Tindakbalas - Aktif 
Imunisasi - 5 in 1 (DTAP/DT 2, Polio 2, Hib 2)






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

11 comments:

pengguins said...

geram tul tengok budak kecik tuh...

demam dah ok ek...

Mrs. Norrie said...

berat dia sama ngan berat nana 5 bulan. bb demam berat cpt turun...adusss, nih demam lagi...naik ke tak badan dia.

ana liyana said...

eyh... nurse tu cucuk fayel mcm tu?? ayoooo... seram tgk..

Liyana said...

ehe comel je fayel ni la... nt leh kwn dgn ank auntie k.. auww auntie gitew :D

Girl Girl said...

comel bile Fayel senyum.... geramm..

~ NANA ~ said...

eh dh 3 bulan ek? cepatnya masa berlalu....fayel nmpk sihat! hehe

mamyharraz said...

Alhamdulillah perkembangan fayel ok.
makin hensem ank bujang sorang ni.

mia-ina said...

fayel mkn membulat handsome..bestnya susu akak mkn byk buat stok

safiyyah osman said...

fayel encem!!!!nk cop buat menantu..hihihi

Softtouch [Hanim] said...

fayel makin ensem..mama nya makin cntik

eLLy said...

assalamualaikum... saya datang ditengah malam :)

Fayel dah sihat ke belum?

Google